Gezi cezasına iptal

Mahkeme: Eylemciler yaya ve trafik yollarını kapatabilir.

Yayınlanma: 20.11.2013 - 20:08
Abone Ol google-news

ÖDP Zonguldak İl Başkanı Ali Deliak, Gezi Direnişi sırasında Ereğli ilçesinde 16 Haziran’da düzenlenen eyleme katıldı. Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği, Ali Deliak ve yürüyüşe katılan bazı kişilere, “trafik güvenliğini ve düzenini tehlikeye düşürdükleri” gerekçesiyle Karayolları Trafik Kanunu’nun ilgili maddesi gereği 77’şer lira idari para cezası kesti.

Deliak, yasalara aykırı düzenlendiği gerekçesiyle ceza tutanağının iptali için Ereğli 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. Deliak dava dilekçesinde, temel hak ve özgürlüğünü kamu düzenini bozmadan kullanan bir topluluğa kesilen cezaların hukuka aykırılık teşkil ettiğini vurguladı.

Mahkeme ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ilgili kararları incelendiğinde, yürüyüş yapma hakkının doğal sonucu olarak yaya ve araç trafik yollarının belli bir süre kullanıma kapanabilmesinin mümkün olduğunu vurgulayarak cezayı iptal etti.

Gerekçeli kararda şöyle denildi:

“AİHM, sözleşmeye taraf olan ülkelere, toplantı ve yürüyüş hakkını dolaylı yoldan usulsüz bir şekilde sınırlandırmaktan da kaçınmalarının gerektiğini not etmektedir. Ceza tutanağının suç tarihinde değil de daha sonra kamera görüntüleri ve kimlik bilgilerinin POL-NET kayıtlarından elde edilerek hazırlanması, bu hakkın dolaylı yoldan usulsüz bir şekilde sınırlandırıldığı yönünde kuşku uyandırmıştır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler