Sen misin yolsuzluğu gören

Eti Maden’de tespit ettiği yolsuzlukların üzerine giden Musa Duran hakkında başlatılan disiplin soruşturması sonucunda ‘başmüfettişlik’ yetkileri alındı, tenzili rütbe ile ‘başuzman’ yapıldı

Yayınlanma: 20.11.2013 - 20:33
Abone Ol google-news

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün üç ihalesinde milyonlarca liralık yolsuzluk tespit eden ve bunun gereği yapılmadığı için savcılığa suç duyurusunda bulunan başmüfettiş Musa Duran hakkında başlatılan 4. disiplin soruşturması tamamlandı. Soruşturma sonucunda Duran’a sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından Başbakan Tayyip Erdoğan aleyhinde paylaşımlar yayımladığı gerekçesiyle disiplin cezası verildi. Bunun üzerine toplanan Eti Maden yönetimi, Musa Duran’ın “başmüfettişlik” yetkisini kaldırarak, kendisini tenzili rütbe ile “başuzmanlığa” atadı. Maaşı 1500 lira düşen Duran, bundan sonra kurumda denetim yapamayacak.

Cumhuriyet’in 27 Eylül’de “Yolsuzluk madeni” başlığı ile Eti Maden’de yaşanan yolsuzluk iddialarını duyurmasının ardından kurumda sular durulmuyor. Olay şöyle gelişmişti: Kurumdaki yolsuzluk iddiasının üzerine giden başmüfettiş Musa Duran, yaptığı denetim sonucunda hazırladığı 6 Haziran 2012 tarihli raporlarda Eti Maden’in ihaleye verdiği üç yapım işinde kamunun zarara uğratıldığını tespit etti.

Raporda, “Emet Yeni Borik Asit Tesisi ve Yardımcı Üniteleri İşi”ni alan yüklenici firma Öztaş İnşaat Malzemeleri Ticaret Anonim Şirketi’ne 3 milyon 139 bin fazla ödeme yapıldığı, aynı şirkete toplam maliyeti 230 milyon lira olan başka bir işin Kamu İhale Yasası’na aykırı olarak verildiği öne sürüldü.

Müfettişe soruşturma yağmuru

Musa Duran’ın milyonlarca lira yolsuzluğu tespit etmesi üzerine kurumda olağanüstü gelişmeler yaşandı. Genel Müdür Orhan Yılmaz’ın talimatıyla müfettişlerin denetleme sırasında kişilerle doğrudan yazışmaları yasaklandı.

Yolsuzluğu raporlaştıran Başmüfettiş Musa Duran hakkında üç ayrı disiplin soruşturması başlatıldı ve uyarı, kınama ve aylıktan kesme cezaları verildi. Diğer yandan ise müfettişin bağlı bulunduğu Teftiş Kurulu Başkanlığı lağvedildi.

Yolsuzlukların ortaya çıkmasını engellenmek amacıyla bunun yapıldığını düşünen Duran ve arkadaşları, dava açınca idare mahkemesi Teftiş Kurulu’nun kaldırılmasına ilişkin kararı iptal etti.

Savcılığa şikâyet etti

Musa Duran, tespitlerinin gereği yapılmayınca eylül ayında Ankara Başsavcılığı’na dilekçe vererek, iddiasını yargıya taşıdı. Dilekçede, Eti Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ihaleye fesat karıştırmak ve görevi kötüye kullanmakla suçlandı. Yolsuzluk iddiası üzerine harekete geçen Ankara Başsavcılığı, Eti Maden yönetimi hakkında Enerji Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi.

Duran’a rütbe sökme cezası

Tüm bu sürecin sonunda yaşanan son gelişme, Musa Duran’ın yetkilerinin elinden alınması oldu. Musa Duran hakkında son disiplin soruşturması Facebook hesabından Başbakan Erdoğan aleyhinde paylaşımlarda bulunduğu gerekçesiyle başlatılmıştı. Musa Duran, bu paylaşımları kendisinin yapmadığını, hesabının ele geçirildiğini kaydetti. Ancak Eti Maden yönetimi, soruşturma sonucunda Duran’a bir kez dahi disiplin cezası verdi.

Musa Duran’ın 4. kez disiplin cezası alması üzerine “başmüfettişlik” unvanı alındı. “Başuzman” yapılan Duran, artık kurumda denetim yapamayacak. Daha düşük bir göreve atandığı için maaşı da 1500 TL düşen Duran, yetkilerinin elinden alınmasına ilişkin kararın iptali için idare mahkemesinde dava açtı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon