Din dersi inkılap tarihini de götürüyor

MEB, bu yıl SBS yerine ilk kez uygulanacak yeni sınav sisteminde seneye değişiklik yapacak. 6 dersten yapılacak merkezi sınavı dörde düşürecek. Din dersi ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi de sınav sisteminden çıkarılacak.

Yayınlanma: 20.11.2013 - 20:35
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine bu yıl ilk kez uygulamaya koyduğu yeni ortaöğretime geçiş sistemi kapsamında 6 dersten yapılacak merkezi sınavı dörde düşürecek. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile birlikte T.C. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi de sınav sisteminden çıkarılacak.

MEB, liselere geçişte uygulayacağı yeni ortak merkezi sınav sisteminde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Buna göre önümüzdeki yıl İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri, merkezi sınav kapsamından çıkarılacak. Bu yıl ilki 28-29 Kasım’da yapılacak merkezi sınavlarda ise öğrenciler bu 2 dersten de sorumlu olacak.

Liselere geçişte bu yıl ilk kez uygulanacak 6 dersten ortak merkezi sınav sisteminde değişikliğe gidiyor. Değişiklik, 13 Kasım’da özel öğretim kurumlarının müdürleriyle İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda gündeme geldi. Toplantıya MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mehmet Küçük, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Koç ve bakanlık müşaviri Ercan Demirci katıldı.

Edinilen bilgiye göre toplantıda konuşan Küçük, öğrencilerin matematik ve fen becerilerinin ölçüldüğü uluslararası değerlendirme sınavı olan PISA’da Türkiye’nin kötü performansını iyileştirmek için bu derslere ağırlık vermek istediklerini bildirdi. Bu kapsamda, yeni ortaöğretime geçiş sınavında bir değişikliğe gideceklerini anlatan Küçük, önümüzdeki yıl İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin ortak sınav kapsamından çıkarılacağını kaydetti. Buna göre önümüzdeki yıl merkezi sınavlar Türkçe, Matematik, Fen ve Yabancı Dil derslerinden oluşacak.

 Azınlık okulları bilmecesi

Toplantıya katılan azınlık okullarının müdürlerinin ise bu sene uygulanacak merkezi sınavda din dersi almayan kendi öğrencilerinin haksızlığa uğrayacağını söylediği ve oluşacak mağduriyetin önlenmesini istediği iddia edildi. Küçük’ün ise bu mağduriyetin farkında olduklarını, ancak konuyla ilgili bu sene yapılacak bir şey olmadığını söylediği öne sürüldü. Ancak 3 Eylül’de Bakan Nabi Avcı ve Küçük’ün katıldığı yeni liselere geçiş merkezi sınavının tanıtımının yapıldığı toplantıda, azınlık okullarında okuyan öğrencilerle gayrimüslim öğrencilerin, okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutuldukları için yeni sistemde din dersinden sınava girmeyeceği ve bu öğrencilerin yerleştirmeye esas olacak puanı üzerinde 5 temel dersin etkili olacağı açıklanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler