Festus Okey Davası 11 yıl sonra yeniden başlıyor

Nijeryalı Festus Okey’in 11 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi’nde bir polis tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin davada 11 yıl sonra başa dönüldü. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozularak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetti.

Yayınlanma: 05.12.2018 - 14:21
Abone Ol google-news

Yerel mahkeme, Okey’in ailesine ulaşma gerekçesiyle yaklaşık dört yıl vakit kaybederken, dört yıl sonunda aileye gönüllü avukatlar bulmuştu. Fakat mahkeme, avukatların sunduğu DNA raporunu dikkate almaksızın karar vermişti. Festus Okey’in öldürülmesinin üzerinden tam 11 yıl geçti. 12 Aralık’ta Çağlayan Adliyesi’nde tekrar başlıyor.


Ne olmuştu?
Festus Okey, başarılı bir futbolcu olma hayaliyle İstanbul’da yaşayan Nijeryalı bir sığınmacıydı. 20 Ağustos, 2007 tarihinde polis tarafından gözaltına alındı ve Beyoğlu polis karakolunda gözaltındayken bir polis memuru tarafından vuruldu. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Festus Okey’in ateş edilme mesafesini kanıtlayacak delil niteliğindeki kanlı gömleği hastanede kaybedildi.

Okey’i vuran polis memuru Cengiz Yıldız hakkında dava açıldı. Sanık polis memuru mahkeme tarafından 2011 yılında taksirle adam öldürmekten 4 yıl 2 ay hapis cezasına mahkum edilmesine rağmen hapse girmedi. Üye hakimlerden biri, sanık polisin olası kastla adam öldürmekten 20 yıl ceza alması gerektiğini savundu. Karar temyiz edildi.

Bu süreç içinde, mahkemenin önceliği delillerin karartılması değil de Festus’un kimliğinin saptanması olduğu için duruşmalar sayısız kere ertelendi. Festus Okey’in davası, insan hakları için çalışan aktivistler, Göçmen Dayanışma Ağı (GDA) gibi organizasyonlarca senelerce takip edildi. Hatta kimileri davaya müdahil olmak istedi ama bu talep göz ardı edilirken müdahil olmak isteyen kişiler hakkında ‘mahkemeye hakaret’ ve ‘adil yargılamayı etkileme’ gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Festus Okey’in avukatları yıllar süren çabalar sonucu Okey’in Nijerya’daki ağabeyi Tochukwu Gameliah Ogu’ya ulaşmayı başardı. Ogu’nun davaya müdahillik talebi reddedildi. Gerekçe ise mahkemenin Ogu’nun Festus Okey ile akrabalık bağını gösteren DNA raporunu yetersiz bulması oldu.


Şimdi neler oluyor?
Üst mahkeme geçtiğimiz haftalarda Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılmasını reddeden mahkeme kararının bozularak, kimlik bilgisi ve DNA raporları alındıktan sonra karar verilmesi gerektiğine hükmetti. Bu karara uyarak İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Aralık 2018’e yeni bir duruşma günü verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler