ADD gençleşiyor

“ADD’nin daha dinamik olması, güç kazanması ve yeni çıkabilecek sorunlara rahatlıkla çözüm bulabilmek için bir tüzük değişikliğinin gerekli olduğunu düşünüyorduk. Artık ADD’de gençler doğrudan yönetime katılacak, seçimler daha güvenli olacak. Her kurulda gençler olacak. ADD’ye büyük bir dinamizm kazandıracak."

Yayınlanma: 05.12.2018 - 21:42
Abone Ol google-news

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Süheyl Batum, yıllar sonra gerçekleştirilebilen Tüzük Kurultayı’nın ardından dönüşüm sürecini Cumhuriyet’e anlattı. Batum, “ADD’nin daha dinamik olması, güç kazanması ve yeni çıkabilecek sorunlara rahatlıkla çözüm bulabilmek için bir tüzük değişikliğinin gerekli olduğunu düşünüyorduk. 30 Temmuz’daki seçimde de vaat ettik ve bunu gerçekleştirdik. Artık ADD’de gençler doğrudan yönetime katılacak, seçimler daha güvenli olacak. Her kurulda gençler olacak ve bütün görev alanların süresi 2 dönem ile sınırlandırılacak. ADD’ye büyük bir dinamizm kazandıracak” dedi.

Yönetim gençleşecek
Tüzük Kurultayı’nı Cumhuriyet’e değerlendiren ADD Genel Başkanı Batum’un değişikliklerine ilişkin açıklamaları şöyle:

Atatürk işgal altında anayasa yapmıştı: ADD’de bir tüzük değişikliği gerekliydi. Dernek 1989’da kurulduktan sonra, yaklaşık 15 yıldır tüzükte köklü bir değişiklik yapılamamıştı. 9-10 sene önce tüzük değişikliği yapılmak istendi ama o da yapılamadan kaldı. ADD, Atatürk’ün adını taşıyan Türkiye’deki en önemli dernek. Atatürk’ün bir özelliği var. Kurtuluş Savaşı’nı kazanan çok büyük bir komutan olmasının yanında, Kurtuluş Savaşı devam ederken işgal altındaki bir ülkede, ‘önce bir devletin anayasası olmalı’ diyerek 1921 yılında Ankara’da anayasasını yapan ilk liderdir. Bugün Türkiye’de Anayasa yapalım mı, yapmayalım mı diye düşünüyoruz. Yapamıyoruz, anlaşamıyoruz. O yüzden biz de ADD’nin daha dinamik olması ve güç kazanması, yeni çıkabilecek sorunlara rahatlıkla çözüm bulabilmek için bir tüzük değişikliğinin gerekli olduğunu düşünüyorduk. 30 Temmuz’daki seçimde de bunun sözünü vermiştik. ‘3 ay içinde tüzüğümüzü yapacağız’ dedik ve yaptık.

Gençlere atama değil seçim: Bugüne kadar atama ile oluşturuluyordu. Ancak ADD’de genel merkezin genci, genel başkanın genci olmaz. Atatürk’ün, ADD’nin gençleri olur. Biz atama ile göreve gelme sürecini değiştirdik artık gençler seçimle göreve gelecek. Kendi arkadaşlarıyla planını, programını yapacak. ‘Atatürkçüler hep yaşlı, gençler başka kurumlara gidiyor’ deniliyordu, bunu değiştireceğiz.

Yönetimler gençleşecek: Ayrıca yönetim kurulu üyelerinin en az 3 tanesinin gençlerden seçilmesi koşulunu getirdik. Bunu bir kota değil, asgari sayı olarak getirdik. Gençlerden 3 tanesi yönetimde yer alırken, biri genel sekreter yardımcısı, biri de sayman yardımcısı olacak. Gençler böylece yönetimde yer almaya, sürecin sorunlarıyla doğrudan doğruya ilgilenmeye alışacaklar.

Seçimler demokratik olacak: Bir çok yerde olduğu gibi bizde de seçimler neredeyse açık oy, gizli sayım gibi gidiyordu. Ortada listeler yazılıyordu. Müdahale etmesi nispeten daha mümkündü. Mecliste olduğunda nasıl rahatsız oluyorsak, milletvekillerinin bizim nezdimizde nasıl saygınlığı zedeleniyorsa, bu bütün kurumlar için geçerli. Artık mutlaka seçim gizli yapılacak. Seçim kanunlarındaki düzenlemeleri getirdik. ‘Delege simsarı’ denebilecek kişilerin, işini zorlaştıracak bir düzenleme getirdik. Kapalı yere gidecek, listesini elle yazacak istiyorsa. Artık bir çizikle, önünde bir kutucuğa işaretle bu listelerde belirlenmeyecek. Artık seçimler daha demokratik olacak.

ADD örnek olacak: ADD herkese bütün kuruluşlara örnek olsun diye seçimlerimizi iki dönemle sınırladık. Yöneticiler iki dönemden fazla görevde yer alamayacak. Ne partiler, ne sendikalar, ne de meslek kuruluşları bunu gerçekleştiremiyorlar. Bu bir seçme seçilme hakkının sınırı gibi kabul ediliyor. Birileri çıkıp ‘Ben bunu 10-20 sene yapmak istiyorum’ deyince bu bir hakmış gibi görülüyor. Biz de bilinçli olarak kendi görev süremizi iki dönemle sınırladık. Bize göre bu devrim gibi bir şeydir. Bunun Türkiye’de bütün kurumlara örnek olmasını istiyoruz ve ADD’ye yakışan da budur. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler