Kadınlar meydanlarda

5 Aralık Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkı verilişinin 84. yıldönümü.

Yayınlanma: 05.12.2018 - 22:25
Abone Ol google-news

5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı’nın verilişinin 84. yıldönümü birçok kentte düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

İzmir’de sabah saatlerinde Cumhuriyet Meydanı’nda “150 kadın, 150 davul” ritim gösterisi yapıldı, ardından katılımcılar Kültürpark’a yürüdü. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar ve kadınlar katıldı.

Törende konuşan Dr. Sırrı Aydoğan, “O büyük devrimci bunu başardı. Avrupa’dan çok önce Türk kadını hakları konusunda hızlı yol aldı. Ama sonra maalesef kadın haklarında gerileme oldu. Şimdi öyle bir nesil yetiştirilmek isteniyor ki, kız çocukları bir şey isteyemez hale getiriliyor. Eğer bunu önleyemezsek, ileride burada toplanacak kadın bulamayız. Böyle bir nesil felakettir. Kadının iş, siyaset hayatında olmadığı ülkelerde ilerleme yok” diye konuştu.

Astsubaylardan fular

Van İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli kadın astsubaylar da durdurdukları araçlardaki kadınlara fular hediye etti, bilgilendirme amaçlı broşür dağıttı. Kadın astsubaylar Erçek İlk ve Ortaokulu’nda görev yapan kadın öğretmenleri de ziyaret edip, günlerini kutladı.

Tekirdağ’daki etkinlikte Tekirdağ Barosu Kadın Hakları Komisyonu Sözcüsü Avukat Dilhan Höşgörür, kadın erkek eşitliğinin Atatürk’ün devrimlerinin başında geldiğini belirtti.
Öte yandan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıl dönümünde, kadın milletvekilleri, muhtarlar, bürokratlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileri ile Anıtkabir’i ziyaret etti.

Krizin faturası kadınlara çıktı

Kadınlara seçme seçilme hakkı verilmesinin 84. yıldönümünde CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı’nda yapılan söyleşide konuşan CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı ve PM Üyesi Yasemin Öney Cankurtaran, “Ekonomik kriz en çok kadınları vurdu. Kadınlar daha çok işsiz kalırken, birçok kadın da işleri bozulan eşlerine destek olmak için düşük ücretli işlere yöneldi” dedi.

CHP Bayrampaşa İlçe Başkanlığı’nda 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen söyleşide konuşan Cankurtaran, Atatürk’ün kadınlara sağladığı hakların önemine dikkat çekerek ülkedeki ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini anlattı. Cankurtaran, kadına yönelik şiddete ilişkin medyada yer alan haberlerde “İflas eden ya da işleri bozulduğu için bunalıma giren adam karısını öldürdü” ifadelerinin görüldüğüne dikkat çekti. Söyleşide konuşan eski CHP PM Üyesi Tuğba Ütebay’de kadınların yaşadığı sorunları anlattı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler