Dıblan’ın örnek mücadelesi

ÇYDD panelinde kadınlara siyasete katılım çağrısı yapıldı.

Yayınlanma: 09.12.2018 - 21:55
Abone Ol google-news

 

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Çukurova Şubesi’nin gerçekleştirdiği, “Kadının Siyasetteki Yeri ve Makbule Dıblan” başlıklı panelde, “seçimlerin, kadınların ve gençlerin emeğinin üzerinden yapılmasına karşın etkisiz ancak yardımcı kol görevi” verildiğine dikkat çekildi. Panelde, Makbule Dıblan’ın örnek mücadelesi anlatılarak, kadınlara siyasete katılım çağrısı yapıldı.

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin ve Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feryal Saygılıgil’in panelist olarak katıldığı 75. Yıl Sanat Galerisi’ndeki paneli CHP milletvekili Ayhan Barut, İl Başkanı Emrah Kozay, ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve üyeleri  izledi.

Kozanoğlu teyzesini anlattı

Prof. Dr. Kozanoğlu’nun, Adana’nın ilk kadın milletvekillerinden ve tıp doktoru teyzesi Makbule Dıblan’ın yaşamını anlattığı panelde Böke de, Cumhuriyeti, demokrasiyi, Atatürk devrimlerini yeniden kazanmanın yolunun Türkan Saylan gibi Makbule Dıblan gibi öncü kadınların mücadele örneğinden geçeceğini vurguladı. Böke, kadın erkek eşitliğinde Türkiye’nin 144 ülke içinde 131., işgücüne katılımda yüzde 34.7 ile OECD’de son sırada olduğunu anlattı. Şevkin ise 1946 yılında milletvekili seçilen Makbule Dıblan’dan sonra 1995 yılına kadar Adanalı kadın milletvekiline rastlanmadığını anımsatarak, TBMM’de de kadın milletvekili sayısının yetersizliğine dikkat çekti. Saygılıgil de Dıblan’ın verdiği mücadelelere değinerek, “Öncelikle iyi bir hikâye anlatıcısı, doktorluğunun yanı sıra erkeklerin alanı sayılan siyaset alanında da 435 erkek milletvekiline karşı 9 kadın milletvekili arasında yer almış, kendi sözünü oluşturmuş özellikle veremle mücadele ile ilgili kanunların çıkarılmasında etkili olmuş, son derece çalışkan bir insan. Bugün Makbule Dıblan gibi milletvekillerinin Meclis’te olmasının gereğine inanıyoruz” dedi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler