Sen Anlat Karadeniz... Kadına şiddetin nedeni dikkat çekmek mi, reyting mi?

Altın Kelebek'te kadına şiddet sahneleriyle tanınan atv dizisi Sen Anlat Karadeniz'in en iyi senaryo dahil 4 dalda ödül alması eleştiri konusu oldu. Kadına şiddete karşı 'farkındalık" uyandırmaya çalıştığı iddia edilen Sen Anlat Karadeniz dizisinde kadınların dövüldüğü sahneler estetikleştirilmesi reyting kaygısına bağlandı.

Yayınlanma: 12.12.2018 - 12:06
Abone Ol google-news

<video:1167534>

Hüriyet gazetesinin düzenlediği Altın Kelebek Ödülleri'nde Atv'nin Sen Anlat Karadeniz dizisinin oyuncuları İrem Helvacıoğlu ve Ulaş Tuna Astepe en iyi dizi çifti seçildi. Yiğit karakteriyle rol alan Demir Birinci en iyi çocuk oyuncu oldu. En iyi yönetmen ödülü yönetmenler Osman Sınav, Emre Kabakuşak ve Yusuf Ömer Sınav'a gitti. Dizinin senaristleri Ayşe Ferda Eryılmaz ve Nehir Erdem de Altın Kelebek kazanmayı başardı.

SENARİST 'DİKKAT ÇEKMEK İÇİN' DEDİ

Dizinin hikayesini yaratan iki senaristinden Nehir Erdem Altın Kelebek Ödül Töreni'nde şunları söyledi: “Bir gün Ferda bana dedi ki 'öyle bir hikaye yazalım ki insanların kadına şiddeti görmezden gelmesi için hiç bir bahanesi kalmasın.' Kadına şiddete karşı içimizde büyüyen öfkeyi bir hikayeye dönüştürdük. Bu hikayeyi diziye dönmesini sağlayan herkese tüm ekibe teşekkür ederiz. Biz bu ödülü şiddete direnen tüm kadınlar için alıyoruz.”

DİKKAT ÇEKMEK Mİ YOKSA...

Ancak dizinin en iyi senaryo dahil ödül alması eleştirileri de beraberinde getirdi. Çünkü dizi kadına şiddeti normalleştirdiği gerekçesiyle çok eleştiri alıyor. Dizinin bir bölümünde psikopat karakter Vedat,  Berrak karakterini acımasızca dövdükten sonra beline de  sopayla vuruyordu.

Dizin bir bölümünde de şiddetin dozu artırıldı ve işkenceye dönüştü. Sözde "kadına şiddete karşı farkındalık" uyandırmaya çalışan bu dizide, işkence sahneleri klasik müzik eşliğinde, pembe saten bir çarşafın fon olarak kullanıldığı, üzerinde kameranın netlediği kelepçe, işkenceye maruz kalan sırtı kanlar içindeki kadın ve yine pembe saten fonla tavandan kadının kollarına uzanan zincirle verildi.

Bu sahneler dizide 'şiddet görüntüleri üzerinden bir yandan reyting yaparken bir yandan da kadına şiddetle mücadele ediyormuş gibi yapılıyor' eleştirilerine neden oldu.

DİZİ HAKKINDA BAZI YORUMLAR

Sosyal medyada diziye dair bir çok eleştiri bulunuyor. Ekşi Sözlük'te yer alan bazı eleştiriler şöyle. " O nasıl iğrenc bir sahnedir. bu dizi resmen şiddet pornosu. İzleyenlere yeni iskence yöntemleri ögretiyor resmen. Kadınlara şiddet goördüğünüzde sesinizi çikarın mesaji değil beterin beteri var daha kötüsüne de denk gelebilirdiniz oturun halinize şükredin mesajını veriyor. Şiddeti gösterdiniz ee şiddete karşı yapilacaklar nerede? Asla bir çözüm yolu göstermiyorsunuz ama şiddete karsi farkındalık yaratıyoruz yersek."

"Ne zaman denk gelsem, bir kadının hunharca dayak yediği dizi. buna rtük nasıl müdahale etmiyor anlamak çok güç.."

"Bu dizide asıl sıkıntılı durum şiddet sahnelerinin aşırılığından ziyade,şiddete maruz kalan kadının güçlülüğünden,dik duruşundan dem vurulmayıp da Karadeniz erkeğinin korumacılığının vurgulanmasıdır bana göre.Hele ki kadının kolundan tutup çektiği,kadına bağırdığı sahnelerde televizyona tekme atma isteği geliyor insana."

"Şiddet sahnelerini "biz tamamen kadına şiddete tepki göstermek için bu sahneleri çekiyoruz." ayağına sırf reyting için bu sahneleri çekmediğini savunan gerizekalılar var mı aramızda ya? Ben de "pedofiliye dikkat çekmek istiyorum" deyip bol bol çocuk tecavüzü çekip koyayım da TV'de yayınlatayim. Oh ne güzel dünya."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler