‘Saray basını’ için yönetmelik çıktı

Onlarca gazetecinin tutuklanması yüzlercesinin yargılanmasına gelen eleştirilere karşı yıllardır “Gazetecilikten tutuklu kimse yok” savunmasını yapan AKP, basın kartı yönetmeliğini sil baştan yenileyip, basın kartı taşıma koşullarına darbecilik ve terör suçlarını ekleyerek, “kendi gazeteci tanımlamasını” yaptı.

Yayınlanma: 14.12.2018 - 21:50
Abone Ol google-news

 

<haber-dikey:1169746,1170647>

Kimlerin basın kartı alabileceği, hangi gazetecinin basın kartının nasıl iptal edileceğini düzenleyen Basın Kartı Yönetmeliği dün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile sil baştan değiştirildi.

Gazeteci yargılamalarında sık sık kullanılan darbecilik, terör, üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, casusluk, halkı kin ve düşmanlığa tahrik gibi suçlamalardan hüküm giyenler basın kartı alamayacak, gazetecilerin kartları bir daha verilmemek üzere iptal edilecek. Sadece yargı konusu olanlar değil; “Milli güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunduğu veya bu tür davranışları alışkanlık haline getirmek” ve “Basın meslek onurunu zedeleyecek işler” gibi muğlak gerekçeler basın kartlarının iptali için kullanılacak. Bunların bir gazeteci tarafından yapıldığına Saray karar verecek. Eski yönetmelikte “basın meslek onurunu zedeleyecek işler” tanımlaması sadece sürekli basın kartlarının iptali ile ilgili düzenlemede kullanılıyordu.

 İKTİDAR LEHİNE ESNETİLDİ

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş: Hukukun bağımsızlığının tartışıldığı bir dönemde, gazeteciler haberlerinden dolayı hukuksuz bir şekilde cezalandırılırken, yapılan bu yönetmelik değişikliği gazetecilerin elinden basın kartını almak anlamına geliyor. Bu yönetmelik, basın kartının artık sadece iktidara yakın gazetecilere verileceğinin ilânıdır. İletişim Başkanlığı Teşkilatına çağrımız bu yönetmeliği iptal etmesi, meslek örgütlerinden fikir alarak gazeteciyi ve gazeteciliği koruyan bir yönetmelik çıkartılmasıdır. 

 Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Can Güleryüzlü: Düşünce ve ifade özgürlüğünün gazetecilik mesleğinin vazgeçilmezi olduğunu bilmeyenlerin kaleminden çıktığı anlaşılan yönetmelik, gazeteciliği Resmi Gazete yayıncılığına, gazeteciyi de memura dönüştürmek istemektedir. Basın kartı alabilme ya da kartın iptali kriterleri arasına Terörle Mücadele Yasası’ndaki çeşitli hükümler serpiştirilerek, ‘gazeteci: terörist’ algısı oluşturulmak istenmektedir. Birçok meslektaşımızın hukuki dayanaktan yoksun delillerle bu suçlamaya maruz kaldığı ve cezaevinde tutulduğunu göz önünde bulundurduğumuzda bu düzenlemeyle AKP, baskıcı, otoriter, temel özgürlükleri yok sayan yeni rejim özlemini mevzuatlarla meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Söz konusu yönetmeliğin Anayasa ve yasalara aykırı olduğu tartışmasız ortadadır.

En geri yönetmelik

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamada ise “Türkiye’de adil yargılanma hakkının ihlal edildiği bir ortamda, her gazeteci kendini mahkeme karşısında bulabilmekte ve hüküm giyebilmektedir. Bu açıdan yönetmelikle getirilen yeni düzenlemeler, gazetecilik mesleğine yeni bir darbedir. Basın Kartı Komisyonu oluşumu da demokratik değildir. Bu yönetmelik bugüne kadar çıkarılan tüm yönetmeliklerin gerisinde kalmıştır” denildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler