Meydanları bırakmadılar

Paris'teki eylemlerde polis gözyaşartıcı gazla müdahalede bulundu.

Yayınlanma: 15.12.2018 - 22:33
Abone Ol google-news

Fransa’da Sarı Yelekliler yaklaşık bir ay önce akaryakıt zamlarına karşı başlayan, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron karşıtı protestolara dönüşen eylemlerde “beşinci perde” için dün sokaklardaydı. Gösterilere geçmişteki eylemlere kıyasla katılımın düşük olduğu belirtilen başkent Paris’te polis eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti, en az 148 kişi gözaltına alındı. Fransız polisi, Paris’teki gösterilere katılan protestocu sayısının 3 binin altında olduğunu duyurdu. Fransa İçişleri Bakanlığı, ülke genelindeki gösterici sayısını ise 33 bin 500 olarak açıkladı.

 

<haber-dikey:1171565>

 

‘Güvenmiyoruz’

Sabahın erken saatlerinde Sarı Yelekliler yoğun güvenliğe rağmen Champs Elysees caddesine akın etti. Zafer Takı önünde toplanan eylemciler, “Macron istifa”, “Geri adım yok sonuna kadar direniş” sloganları attı. Kimi eylemci, Macron’un hafta içinde yaptığı açıklamada zam vaatlerine  güvenmediklerini belirterek “Bizi kandırmaya çalışıyor, fakat bizler ne kanarız be de geri adım atarız, Noel bayramını da bu sokaklarda eylemlerle geçireceğiz” ifadelerini kullandı. Paris’in merkezinde bulunan pek çok dükkan ve kafe bu hafta da kapalıydı. Geçen hafta yapılan protesto eylemlerinde eylemciler ile polisler arasında çatışmalar yaşanmış, çok sayıda araç ateşe verilirken bazı mağazaların camları kırılmıştı.

Bir kişi yaşamını yitirdi

Öte yandan önceki gece Fransa’daki eylemlerin sıçradığı Belçika’da, Fransa sınırı yakınlarında Sarı Yelekliler tarafından kurulan barikat nedeniyle yavaşlamak zorunda kalan kamyona çarpan bir aracın şoförü hayatını kaybetti. Kazayla birlikte Fransa’daki hükümet karşıtı gösterilerle bağlantılı olaylarda yaşamını yitirenlerin sayısı yediye yükseldi.

Gösteriler nedeniyle hükümet, akaryakıta zam planını geçen hafta tamamen iptal etmişti. Ancak hükümetin attığı geri adıma rağmen eylemlerini sürdüren ve Macron’un istifasını isteyen protestocular, ekonomik eşitsizliğin giderilmesinin yanı sıra işçi, emekli ve öğrenci hakları dâhil diğer konulardaki taleplerini dile getirmek için gösterilere devam etmişti. Bunun üzerine Macron, geçen pazartesi asgari ücrete ocaktan itibaren 100 Avro zam yapılması ve ayda 2 bin Avro’dan az kazanan emeklilere getirilen sosyal güvenlik vergisi zammının iptal edilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler