‘Rosa Luxemburg’a ihtiyacımız var’

Felsefe ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu Derneği (Fesato-Der) iki günlük Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı düzenliyor.

Yayınlanma: 21.11.2013 - 11:47
Abone Ol google-news

Felsefe ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu Derneği (Fesato-Der) iki günlük Uluslararası Rosa Luxemburg Konferansı düzenliyor. Santralistanbul’da yarın ve ertesi gün boyunca sürecek konferansa, Türkiye’den ve dünyadan Luxemburg ile ilgili araştırmalar yapmış, kitaplar yayımlamış uzmanlar katılacak.


Derneğin başkanı, FelsefeLogos dergisinin de genel yayın yönetmeni olan, aynı zamanda Kocaeli Üniversitesi Felsebe Bölümü Başkanı Sinan Özbek, neden şimdi böyle bir organizasyon yaptıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Luxemburg, ismiyle değilse de görüşleri açısından ülkemizde az tanınan bir düşünür. Oysa tam da bugünlerde, onun görüşlerine ihtiyacımız var. Luxemburg’un görüşlerinin, siyaset felsefesi açısından, yaşadığımız somut sorunları açıklamada, karşımıza çıkan soruları cevaplamakta kullanması gerektiğini düşünüyoruz. Onun dünya ile ilgili görüşlerini tartışmanının bugünü anlamdırmada bize yardımcı olacağına inanıyoruz.”


İlk gün gerçekleştirilecek 3 oturumda, “Luxemburg ve Sınıf Mücadelesinden Kadın Mücalesine Bakmak” (Hülya Osmanağaoğlu - Sosyalist Feminist Kolektif), “Mekânsal Belirlenimin Diyalektiği: Rosa Luxemburg’un Kapitalin Birikimini Yeniden Düşünmek” (Peter Hudis - Oakton Community College and Loyola University), “Politik Kitle Eylemliliğinden Gezi Park’ına” (Peter D. Thomas - Brunel University London) gibi konu başlıklarında tartışmalar yürütülecek.


İkinci gün gerçekleşecek 4. oturumda tartışacak konu başlıklarından bazıları ise şöyle: “Rosa Luxemburg’un Özgürlük Anlayışı” (Sevgi Doğan - Scuola Normale Superiore di Pisa), “Günümüzde Rosa Luxemburg: Kapital Birikimi Dikkate Alarak Reform ve Devrim Hareketleri” (Paul LeBlanc - La Roche College) ve “Rosa Luxemburg ve Fransız Sosyalizmi” (Jean-Numa Ducange Université de Rouen).

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler