İncirlik’e şartlı ‘evet’

Dışişleri Bakanı Ankara'ya geliyor.

Yayınlanma: 11.09.2014 - 20:46
Abone Ol google-news

 

 

 

 

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın, IŞİD’e karşı 4 aşamalı eylem planını açıklamasının ardından gözler Ankara’nın kararına çevrildi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in ziyaretinin ardından bugün de Dışişleri Bakanı John Kerry Ankara’ya geliyor. Ankara’nın çekirdek koalisyona ne ölçüde katılacağı da yavaş yavaş netleşiyor. Bu çerçevede İncirlik Üssü’nü IŞİD’e karşı mücadelede kullanıma açmaya sıcak yaklaşan Ankara, “İnsani yardım malzemelerinin sevkıyatı ve silahsız uçaklar” şartını öne sürecek.

Ankara, ilki önceki gün yapılan Ulusal Güvenlik Toplantısı’nda IŞİD konusunda atılacak adımları da masaya yatırmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan değerlendirmelerde, örgütle mücadelenin en önemli yanının, Irak’ta peşmerge ve merkezi ordunun, Suriye’de ise Özgür Suriye Ordusu’nun desteklenmesi olduğu vurgulanırken Türkiye’nin bunun için üstüne düşeni yapabileceği üzerinde durulmuştu. Buna karşın Ankara Türkiye’nin, örgüte karşı bir askeri operasyonda yer almayacağı konusunda görüş oluşturmuştu.

Tüm bu değerlendirmelerden saatler sonra ABD Başkanı Obama, düzenlediği basın toplantısıyla IŞİD’e karşı yürütülecek “4 ayaklı” planı dünyaya açıkladı. IŞİD’e kara yerine hava operasyonları yapılması, Ankara’nın da üzerinde durduğu gibi Irak ordusunun desteklenmesi, koalisyona destek verecek ülkelerin mücadele kapasitelerinin artırılması ve IŞİD’e mali desteğin kesilmesi ile insani yardımların düzenli olarak ulaştırılması şeklinde sıralanan eylem planının ardından Türkiye’nin nerede duracağı konusu daha da önem kazandı.

İncirlik’e ‘evet’, asker göndermeye ‘hayır’

Kaynaklar, Türkiye’nin IŞİD’e karşı eylem planını son bir haftada değil, aylar öncesinden tüm seçenekleriyle gündeminde tuttuğunu belirtirken şu an için Türkiye’nin muharip güç olarak plana dahil olmasının gündemde bulunmadığını ifade ediyor. Aynı şekilde hava sahasının operasyonlar için açılması da düşünülmüyor. Ancak yapılan temaslarda üzerinde durulan bir diğer konu daha var; o da İncirlik Üssü’nün kullanıma açılıp açılmaması, açılması durumunda ne şekilde kullandırtılacağı. Bu çerçevede Ankara İncirlik’in kullanılmasına “şartlı evet” diyor. Üssün IŞİD’le mücadele sürecinde kullanıma açılması ancak bunun yalnıza insani yardım malzemelerinin sevkıyatı ve silahsız uçakların kalkışı için yapılması üzerinde duruluyor.

Türkiye’nin konumunu netleştirmeye çalıştığı şu günlerde ABD’den son üst düzey temsilcisi de bugün Ankara’ya geliyor. Hafta başında Ankara’ya gelerek IŞİD’le mücadele için kurulacak koalisyona, “Türkiye’nin de katılımına ihtiyaç duyulduğunu” net bir şekilde dile getiren ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in ardından bugün de Dışişleri Bakanı John Kerry Ankara’da olacak. IŞİD gündemiyle bir süredir bölgede temaslarda bulunan Kerry, Irak ve Ürdün’ü ziyaret etmişti. Kerry, daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da bulunduğu Suudi Arabistan’daki IŞİD toplantısına katılmıştı.

Kerry’nin Ankara temasları çerçevesinde bir dizi görüşme yapması bekleniyor. Bu çerçevede Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Kerry’yi kabul ederek Türkiye’nin nihai tavrıyla ilgili görüşlerini aktarması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler