Hak örgütlerinden Prof. Dr. Fincancı'ya destek

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'ya verilen hapis cezası, hak örgütleri tarafından kınandı.

Yayınlanma: 24.12.2018 - 20:25
Abone Ol google-news

 

<haber-dikey:1175656,1175304>

İstanbul Tabip Odası'nda gerçekleştirilen ortak basın toplantısında 10 hak kuruluşu, 19 Aralık'ta 30 ay hapis cezası verilen TİHV Başkanı ve adli tıp uzmanı Profesör Dr. Şebnem Korur Fincancı için ortak bir açıklama yaptı.

9 yıldır Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanlığı’nı yürüten, adli tıp uzmanı ve insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı açıklamanın imzacısı olduğu gerekçesiyle İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.


Şebnem Korur Fincancı'nın yanında olduklarını belirten 10 hak kuruluşunun açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Türkiye’nin vicdanı ve yüz akı olan akademisyenler, o tarihten bu yana ağır baskı ve tehditler ile karşı karşıya kaldılar. “Vatan haini” ilan edildiler, medyada bir linç kampanyasının hedefi oldular, haklarında adli ve idari soruşturma ve kovuşturmalar açıldı, bir bölümü OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile üniversitelerden ihraç edildiler, hatta bazıları gözaltına alındı ve tutuklandılar.

Süreç içerisinde şimdilik imzacı 546 akademisyen hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. maddesi uyarınca, “terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamasıyla dava açıldı. Bugün itibarıyla 429’unun duruşmaları başlamıştır. Sonuçlanan davalarda 59 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 3 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 1 akademisyen 2 yıl 3 ay, 1 akademisyen ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum olmuştur.

Tüm yaşamını bilime, öğrencilerine, ülkemizde ve dünyada işkencenin önlenmesi ve insan hakları ihlallerinin son bulmasına adayan başkanımız Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya verilen bu ceza sadece düşünce ve ifade özgürlüğünün ağır bir ihlali değil aynı zamanda kaygı verici bir şekilde insan hakları savunuculuğuna yönelik büyük bir saldırıdır.

Devam eden davalar hızla karara bağlanırken Prof.Dr Gencay Gürsoy’dan sonra Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’ya bugüne kadar görülen barış akademisyenlerinin davaları içinde en yüksek ceza verilmiştir. Bunun gerekçesi ise mahkemenin hükmünde de ifade olunduğu gibi, imza attığı bildirinin yanı sıra ağır insan haklarına ihlallerine ilişkin olarak basına verdiği röportajlar ve hazırladığı raporlar, yani aslında ısrarla sürdürmüş olduğu insan hakları savunuculuğu faaliyetleridir.

Ancak her şeye karşın, hakikatin gücüne ve adalete dair olan inancımızı koruyarak insan hakları savunuculuğunu, hak savunuculuğunu, kararlılık ve ısrar ile sürdürmeye devam edeceğiz.

Bu nedenle bir kez daha altını çizerek belirtmek istiyoruz ki, sadece ve sadece hakikate tanıklık eden, hakikatin kaydını tutan ve onu görünür kılmak için zorbalığa direnen vicdanın sesi, insan hakları savunuculuğu cezalandırılamaz!

Şebnem Korur Fincancı’nın Yanındayız!

Şebnem Korur Fincancı’ya verilen Cezadan Derhal Geri Dönülmelidir!"

Türkiye İnsan Hakları Vakfı

İstanbul Tabip Odası

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum

Çağdaş Hukukçular Derneği

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi

İnsan Hakları Derneği

Özgürlükçü Hukukçular Platformu

Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği

Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı

Uluslararası Af Örgütü


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler