Sen misin konuşan?

Demokrasi ve laiklik vurgusu yapan Akpınar ve Gezen “Cumhurbaşkanına hakaret”, Akpınar ise “Halkı T.C. Hükümeti’ne karşı silahlı isyana tahrik ve Cumhurbaşkanına hakaret”le suçlandı. İki sanatçıya yurtdışı yasağı ve adli kontrol şartı konuldu.

Yayınlanma: 24.12.2018 - 22:13
Abone Ol google-news

<video:1180152>

Halk Tv’de yayımlanan “Halk Arenası” programında yaptıkları açıklamalar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bedelini ödeyecekler” dediği ve haklarında soruşturma başlatılan sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen, dün evlerinden gözaltına alınarak ifade için Anadolu Adalet Sarayı’na götürüldü. Örgütlü ve Kaçakçılık Suçlar Bürosu savcıları tarafından ifadesi alınan Gezen, “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçundan, Metin Akpınar ise “Halkı T.C. Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik ve Cumhurbaşkanına Hakaret” suçlarından sevk edildikleri sulh ceza hâkimliğince yurt dışı yasağı konularak adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakıldı.

 

<haber-dikey:1180424,1179701,1180064,1179542,1179134>

 

Gezen, adliyeye gitmeden önce yaptığı açıklamada “Yalnız Recep Tayyip Erdoğan’a değil hiç kimseye, benim vatanseverliğimi yargılama hakkı vermiyorum” dedi.

Adliyeye getirilen Müjdat Gezen ve Metin Akpınar, Örgütlü ve Kaçakçılık Suçlar Bürosu’da ifade verdi. Gezen burada verdiği ifadede, konuşmasında suç unsuru olmadığını kaydederek, “Cumhurbaşkanı grup toplantısında, ‘Bu Kadıköy’de oturanlar kaymak tabakadır. Türkiye yıkılsa umurlarında değil’ demiştir. Ben de Kadıköy’de oturduğumdan dolayı bu durumu eleştirmek amacıyla bu sözleri söyledim. Bu söylediğim sözler bire bir doğrudur. Fakat hakaret kastı yoktur. Ben tiyatro oyuncusuyum. Sahnede de bu cümleyi kullanıyorum. Çünkü tiyatrom Kadıköy’de. Amacım mizahi bir eleştiridir. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

‘Tekrar yaşanmasın’

Akpınar ise, ifadesinde programda söylediği sözlerin tarihte yaşanan yanlış yönetimlerin sonuçları olduğunu belirterek, “Bunlar tekrar yaşanmaması için belirttiğim sözlerdir. Yoksa ben Cumhurbaşkanına karşı bir hakaret içeren söz kullanmadım” dedi. Programdaki sözlerinin hatırlatılması üzerine Akpınar, şu ifadeleri kullandı: “Sözlerimde AK Parti’ye oy verenlere karşı olarak kastım veya imalı konuşmam söz konusu değildir. Üzerime atılı tüm suçlamaları kabul etmiyorum. Benim Cumhurbaşkanına hakaret kastım yoktur. Yine, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne karşı silahlı bir isyanda da bulunmadım. Halkı kin ve düşmanlığa karşı tahrik etmedim. Suç ve suçluyu da övmedim. Üzerime atılı tüm bu suçları kesinlikle reddediyorum.”  Akpınar’ın hâkimlik ifadesinde de şu ifadeleri kullanıldığı öğrenildi: “Söylediğim sözlerin arkasındayım. Silah zoruyla söylemedim. Medyanın yanlış yorumlamasına karşı bir iki açıklamada bulunmam gerekti. Söylediğim sözler tarihte yaşadığımız yanlış yönetimlerin sonuçlarıdır. Bunların tekrar yaşanmaması için belirttiğim sözlerdir. Yoksa ben Cumhurbaşkanına karşı bir hakaret içeren söz kullanmadım.”

‘Evren daha iyiydi’

Adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gezen, “Haftada bir gün karakola gidip imza atacakmışız. Karakoldaki çocukları tanıyorum, atın benim yerime dedim. Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla adli kontrol şartı getirildi. Cumhurbaşkanına hakaret... Onun söylediği lafı söylemek. Savcılar ve hâkimler tutuştu. Emir büyük yerden geldi tabii ama bu laftan bir hakaret çıkmaz. Çünkü onun kendi söylediği laf. Ben 80’de de Kenan Evren döneminde de yargılandım. Kenan Evren devri daha iyiydi. Düşünebiliyor musun? Bunlardan korkan bunlar gibi olsun. Korkar mıyım ben ya?” dedi.

‘Bizi azat ettiler’

Akpınar da evinin önünde yaptığı açıklamada, “Savcılık görevini yaptı. Bizden savunmamızı aldı. Biz de dilimiz döndüğünce inandığımız doğruları tekrar anlatmaya çalıştık. Bize istinat edilen suçlardan hiç ilgimiz olmadığını anlatmaya çalıştık. Bizim Sayın Cumhurbaşkanımızı hedef gösteren, onun ismini anan, ona karşı bir hareketimiz katiyen olmaz. Biz ülkemizin refahı, milletimizin refahı için tercih ettiğimiz, temenni ettiğimiz demokrasiyi anlatmaya çalıştık. Hâkim Bey de adli kontrol serbestliğine karar bağladı. Bizi azat ettiler. Ben işimi, görevimi yaptım” dedi.

İfade daveti fiili gözaltı oldu

Gezen’in avukatı Celal Ülgen, sanatçıların polis eşliğinde ifadeye götürülmesine tepki gösterdi. Normalde ifade için çağrı kağıdının gönderilmesi gerektiğini belirten Ülgen, “Çağrı kağıdı ulaştıktan sonra hafta içi uygun bir zamanda ifade işlemi için adliyeye gidilecekti. Savcılığın, doğrudan polis göndererek mevcutlu bir şekilde ifadeye götürmesi usule aykırıdır” ifadelerini kullandı. Ülgen çok sayıda bilim insanı, sanatçı, gazeteci ve yazarın Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılandığını hatırlatarak “Eğer siz Cumhurbaşkanını eleştiriyorsanız savcılarımız tarafından bu hakaret olarak algılanıyor ve hakkınızda soruşturma açılıyor. Bunu sorgulamamız gerekir” diye konuştu.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler