Yeni yıl bizim

“30’u aşkın ilden 700’ü aşkın kadın bir araya geliyoruz çünkü haklarımız, hayatlarımız, kazanımlarımız bizim. Birlikte sahip çıkmazsak kaybetmek çok kolay...”

Yayınlanma: 29.12.2018 - 22:25
Abone Ol google-news

Kadınlar, 2017’yi hak kaybı endişesiyle, kadın cinayetlerine verilen indirimlere ve iktidarın erkekliği yücelten söylemlerine tepki göstererek geçirdi. 2018’i, dayanışmayı büyütmek ve şiddete karşı seslerini daha da yüksek çıkarmak üzere birlikte karşılayacaklar. Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, 5-6 Ocak’ta Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi’nde büyük bir buluşma gerçekleştirecek. Çağrı metninde, 155 kadın ve LGBTİ+ örgütünün imzası var. Buluşmaya, Ankara, Adana, Mersin, Urfa, Samsun, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Çanakkale, Eskişehir ve Niğde’nin de aralarında bulunduğu 34 ilden kadınlar katılacak.

‘Yol arıyoruz’
Buluşmanın organizasyonunda yer alan Feride Eralp, kadınlar arası teması güçlendirmek üzere bir yol aradıklarını söylüyor. Bu organizasyonun temelleri 2007 yılında atılmış. Tecavüzcüyle evlendirme girişimleri üzerine kadınların tek ses olması, birlikte olmanın kazanımı olarak yakın tarihte yerini almış. Eralp, o günleri şöyle anlatıyor: “O dönemki kampanya etkili oldu. İller arası daha etkili teması nasıl sağlayabiliriz diye konuşmaya devam ettik. Aslında o temas hep vardı ama son yıllarda siyasi ortam sertleştikçe bağlar birazcık zayıfladı. Herkes kendi içine döndü. Hep birlikte toparlanmaya, kendimize gücümüzü hatırlatmaya ihtiyacımız vardı...” Büyük buluşmanın hak gasplarına karşı birlik olma çağrısı olduğunu dile getiren Eralp, kadınlar açısından 2019’un zor geçeceğine dikkat çekiyor: “En son nafaka hakkına saldırı vardı biliyorsunuz. Şimdilik rafa kalkmış gibi görünüyor. Ekonomik kriz derinleştikçe yeniden gündeme gelecektir. Ülkemizde bakım hizmeti kadının üzerine yüklenmiş durumda. Kesinlikle kamu hizmeti olarak görülmüyor. Şimdi de bakım hizmeti, kalıcı çözüm üretmek yerine, kadınların emeğini iki kat sömürecek şekilde organize ediliyor. Hatırlarsınız, son Başbakan, ‘nafaka alan kadınlar evlenmiyor’ diye serzenişte bulunan kişiyi onayladı. Kadına, kamusal alana katılırsan ancak, itaati ve sabrı elden bırakmayacaksın deniyor. Fiili eşitliği bırakın, eşitlik kavramından bahsedemediğimiz bir ortamdayız. Kadınlar olarak 2019’da da ekonomik ve hak gaspı açısından çeşitli saldırılarla karşılaşağız. Ekonomik haklar da eşitlik mücadelesi açısından çok önemli. Eşitlik tartışmaları, ekonomik kiriz, seçim ortamı... Ayrımcılık söylemi... Bazı kadınlar daha makbul. Aslında bir kadının hakkı gasp edildiğinde, tüm kadınların hakkı gasp edilmiş oluyor. Bir müftü, açık kadınlar için ‘yarı açılmış ambalaj’ demişti. Kapalı kadınlar da durumda açılmamış ambalaj oluyor. Aslında o zihniyetin gözünde, erkek egemen bakış açısına göre hepimiz ambalajız. Velhasıl, tüm kadınların, görüş ayrılıklarını bir yana bırakarak gerçek anlamda güçbirliği yapmamız lazım. Bu buluşmayı bunun yolunu arayan bir adım gibi düşünüyoruz...”

‘Birbirimize güveniyoruz’
Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrı metninde de şu ifadeler öne çıkıyor: “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, kazanımlarımızdan vazgeçmeye, daha fazlası için mücadeleden geri durmaya hiç niyetimiz yok. Bunun ancak birlikte mümkün olduğunu bilen biz kadınlar, farklı farklı illerden, hayatlardan, deneyimlerden, kimliklerden, çevrelerden bir araya geliyoruz... Çünkü birbirimize, kadınlara, kadın hareketine güveniyoruz. Bunu yeniden hissetmek, hatırlamak, hatırlatmak ve birbirimize güç vermek için; temasımızı artırmak, sözümüzü büyütmek, dayanışmamızı daim kılmak için hangi yöntemleri kullanabileceğimizi konuşmak adına 5-6 Ocak’ta Türkiye kadın buluşmasında bir araya geliyoruz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler