Hasta tutuklunun mahkemede yaşamını yitirmesine ilişkin Başsavcılıktan açıklama

Edirne F Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Mardin’deki duruşmasına katılan 70 yaşındaki hasta tutuklu İbrahim Akbaba, kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Konuya ilişkin Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Akbaba hakkında düzenlenen sağlık raporunda cezaevinde cezasının infazını çekmesinin uygun olduğu yönünde rapor düzenlenmiş olduğu ancak kaçm

Yayınlanma: 30.12.2018 - 19:35
Abone Ol google-news

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, 'tutuklu İbrahim Akbaba'nın geçirdiği kalp krizi sonucu duruşma sırasında hayatını kaybettiği' haberlerine ilişkin açıklamada bulundu.

<haber-dikey:1185596>

CEZAEVİNDE İNFAZINI ÇEKMESİ UYGUN BULUNMUŞ

Tutuklu Akbaba'nın cezaevinde kalmasında sakınca bulunup bulunmadığı yönünde rapor aldırılmasının istendiği, bunun üzerine Edirne İl Sağlık Müdürlüğünce Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nden aldırılan sağlık kurulu raporunda, ceza tehirinin gerekli olmadığı, efor gerektirmeyen durumlarda cezaevinde cezasının infazını çekmesinin uygun olduğuna yer verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Mardin 3. Ağır Ceza Mahkemesince 28 Aralık 2018 tarihli duruşmada sanık İbrahim Akbaba'nın bulunduğu ceza infaz kurumundan SEGBİS ile duruşmaya alındığı ancak duruşma sırasında rahatsızlandığı ve cezaevi görevlilerince SEGBİS odasından çıkarıldığı, 28 Aralık 2018 tarihli ara kararı gereğince sanık İbrahim Akbaba hakkında düzenlenen sağlık kurulu raporunda cezaevinde cezasını infazını çekmesinin uygun olduğu yönünde rapor düzenlenmiş ise de rapor içeriğinde belirtilen tanılar, sanığın yaşı ve bu nedenle kaçma şüphesinin olmayışı dikkate alınarak tahliyesine karar verildiği, sanığın duruşma sırasında vefat etmediği, 29 Aralık 2018 tarihinde vefat ettiği, kamuoyuna saygıyla duyurulur."

PROTEZİ YENİLENMEMİŞTİ

17 aydır tutuklu olan İbrahim Akbaba, yaklaşık iki ay önce Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden Edirne F Tipi Cezaevi’ne isteği dışında sevk edilmişti. Daha önce açık kalp ameliyatı geçiren ve ileri derecede diyabet hastası olan Akbaba, sevk sırasında ring aracı ile 2 gün süren bir yolculuğa maruz bırakılmıştı. Aynı zamanda bir bacağını kaybeden Akbaba, protez bacakla yaşıyordu. Akbaba, seker hastalığı nedeniyle kaybettiği bacağındaki protezi değiştirmek istemiş ancak Bağ-Kur emeklisi olduğu için yenisi devlet tarafından karşılanmadığı için yapamamıştı.

İHD SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETMİŞTİ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de 1 Aralık’ta düzenlediği “F Oturumu”nun 349’uncu haftasında Akbaba’nın serbest bırakılmasını talep etmişti.

İHD oturumda,“İbrahim Akbaba heyet görüşmesinde; ‘Mardin 3 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Adli Tıp Kurumuna (ATK) sevki için yazı yazıldığını ancak 3 aydır bekletildiğini, jandarma yok denilerek sevkinin geciktirildiğini, hastalıkları nedeniyle düzenli ilaç kullanması gerektiği halde bazı hapishane doktorlarının bu ilaçları yazarken bazılarının da yazmadığını ve bu nedenle zaman zaman tedavisinin aksadığını, ağır tecrit uygulandığını, 4 aydır sohbet, spor hakkının kullandırılmadığını, ilk geldiğinde bir kez çıkarıldığını ancak sonrasında engellendiğini ve nedeni hakkında tatmin edici bir açıklama yapılmadığını,Hastaneye, görüşe ve benzeri yerlere giderken ince aramaya maruz bırakıldığını, protez bacağını çıkarıp duyarlı kapıdan geçmeye zorladıklarını, kemerini aldıklarını, ellerini kullanamadığı ve felcin etkileri nedeniyle çok zor anlar yaşadığını, bu nedenle odasından olabildiğince az çıkmaya gayret ettiğini’ söylemiştir.” açıklamasında bulunmuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler