ANALİZ Erdoğan, savunduğu komutanı tırpanladı

Yılın son gününde, sabaha karşı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) dikkat çeken bir atama yapıldı.

Yayınlanma: 31.12.2018 - 19:20
Abone Ol google-news

 

2. Ordu’nun komutanı Orgeneral İsmail Metin Temel, Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na atandı. Tunceli 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Barut da 3. Ordu’da aynı göreve getirildi. Atamalara ilişkin bir fikir edinebilmek için bu iki komutanın önümüzdeki dönemde üstlenecekleri görevlere ve geçmişte yaptıklarına bakmak önem taşıyor. Türkiye, Münbiç ve Fırat’ın doğusuna önümüzdeki dönemde kapsamlı, zor bir harekâta hazırlanıyor. Harekâtın eşgüdümü Temel’in görevden alındığı 2. Ordu tarafından sağlanacak. Harekâtın şekline ve hedefine ilişkin birtakım olası fikir ayrılıklarının bu atamalara yol açması kaçınılmazdır. Atamaların bir diğer nedeninin de terörle mücadelede başarı sağlayan personele verilen madalya ve taltif konusunda yaşanan anlaşmazlık olduğu iddia ediliyor. O zaman da akla, “Bir orgeneral astlarına verilecek madalya veya taltif için kendini bu düzeyde riske atar mı” sorusu geliyor. Daha önce Temel ile görev yapmış emekli askerlerin yanıtı, “Evet, astlarını sonuna kadar korur, her türlü riski alır” şeklinde oluyor.

<haber-dikey:1186921>

Gelelim Orgeneral Temel’in geçmişte yaptıklarına... Meslek yaşamı boyunca zor görevlerde bulunmuş bir komando. FETÖ’nün sürekli hedefinde olan bir isim. Darbe girişimi sırasında TSK’yi ve Genelkurmay Karargâhı’nı yöneten komutanlar derdest edilirken o da Korgeneral Zekai Aksakallı gibi derdest edilemeyenlerden... Darbe girişiminden sonra tutuklanan Adem Huduti’nin yerine 2. Ordu Komutanlığı’na atandı. Beklenti orgeneralliğe terfi ettirilmesiydi, ettirilmedi. Ancak orgeneraller İzmir, İstanbul, Erzincan’daki ordu komutanlıklarında tutulurken en zor bölge olan Malatya’da 2. Ordu Komutanlığı’nda Korgeneral rütbesiyle görev verildi. Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekâtlarının başında bulundu. Suriye ve Irak sınırındaki birliklere, terörle mücadeleyi yürüten birliklere komuta etti. Irak’ın kuzeyinde Sidekan’a kadar uzanan ve sızmaları büyük oranda bitiren operasyon onun döneminde yapıldı, TSK bölgeye yerleşti... Afrin harekâtının kritik, zor, “sorumluluk almamak için kimsenin basına görüntü vermediği” anlarda harekatı yönetenlerden biri Temel, diğeri de onunla birlikte görevden alınan Tunceli 4. Komando Tugay Komutanı Mustafa Barut idi. Devrelerinden aldığımız bilgiye göre Barut da, “görev adamı” düşüncesiyle bizzat Temel tarafından istenen bir general. Barut’un tugayı, Afrin harekâtının karargâh görevini; sevk ve idareyi yürüttü. Temel, 24 Haziran seçimlerinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı alkışlamasıyla gündeme geldi.

CHP’nin adayı Muharrem İnce, “Apoletlerini sökeceğim” dedi, Erdoğan ise Temel’i savundu. Daha sonra İnce bu söylemiyle “hata yaptığını” söyledi. İnce’ye karşı onu cansiperane savunan, ağustosta orgeneralliğe terfi ettiren Erdoğan, 4 ay sonra Temel’i kararname ile pasif göreve atayan kişi oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler