Muhaliflere büyük kıskaç

İktidarın baskıcı uygulamaları kendini her alanda hissettirdi.

Yayınlanma: 31.12.2018 - 20:33
Abone Ol google-news

Fotoğraf: Vedat Arık

Neredeyse her türlü gösteri ve yürüyüş yasaklandı, muhalif sanatçılar, sağlık çalışanları, öğretim görevlileri, öğrenciler hakkında çok sayıda soruşturma ve davalar açılırken; tozlu raflarda unutulan Gezi Direnişi dosyaları yeniden gündeme getirildi.

-Sesini çıkaran ezildi: 8 Mart Dünya Kadınlar günü öncesi, yurt genelinde yürüyüş yapmak isteyen kadınlar, polis müdahaelesiyle karşılaştı, çok sayıda eylemci gözaltına alındı. Dünyanın her yerinde yapılan 1 Temmuz Onur Yürüyüşü’ne son 3 yıldır olduğu gibi bu yıl da izin çıkmadı. Taksim’de toplanan yurttaşlar, polisin sert müdahalesiyle engellendi. 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’nde de tüm yurt genelinde toplanarak yürüyüş yapmak isteyen kadınlar, “şiddete hayır” dedikleri günde polisin şiddetine uğradı. 

-Öğrenciler tutuklandı: Afrin’e düzenlenen harekâtta şehit olan askerler için kampüs içinde lokum dağıtan bir grup öğrenciyi protesto ettikleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bunlar öğrenci değil terörist” diye hedef göstermesinin ardından Boğaziçili öğrenciler 19 Mart günü gözaltına alındılar. Yaklaşık 3 ay tutuklu kalan 14 öğrenci 7 Haziran’da tahliye edildi.

 -Türk Tabipleri Birliği üyeleri tutuklandı: Twitter hesabından Afrin harekâtı için “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” diyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) yöneticisi 11 kişi, 30 Ocak’ta “terör örgütü propagandası” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarından gözaltına alındı. Doktorlar, 1 hafta sonra serbest bırakıldı.

-Gezi yeniden gündemde: Gezi Direnişi’nin unutulmaya yüz tutmuş soruşturma dosyaları yeniden açıldı. Kasım ve aralık aylarında 600’ü aşkın kişi açılan dosyalar nedeniyle ifadeye çağrıldı.

-Akpınar ve Gezen’e soruşturma: Yılın son günlerine de sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen hakkında açılan soruşturmalar damgasını vurdu. Erdoğan’ın “Bunlar sanatçı müsveddesi. Bedelini ödeyecekler” sözlerinin ardından polis zoruyla ifadeye götürüldüler.

-Ergenekon kumpası çöktü: Ülke gündemini uzun yıllar meşgul eden ve Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan 235 sanıklı Ergenekon davasında mütalaasını açıklayan savcı, “Ergenekon örgütünün varlığı ispat edilemedi” dedi.

Hak aramaya izin yok

Her hafta Taksim Galatasaray Meydanı’nda kayıplarının akıbetini sormak için bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin 25 Ağustos’ta yapmayı planladığı 700. hafta eylemi, eyleme saatler kala yasaklandı. Cumartesi Anneleri, eylemlerini Taksim’de İHD binası önünde sürdürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon