Büyük bölünme

HSYK seçimlerinde, hükümet, cemaat ve Yarsav-Yargıçlar Sendikası’nın desteklediği adaylar yarışacak.

Yayınlanma: 14.09.2014 - 00:14
Abone Ol google-news

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 12 Ekim’de yapılacak HSYK üye seçimlerine ilişkin 64 kişilik geçici aday listesini açıkladı. Buna göre seçimler; hükümet, cemaat, Yarsav-Yargıçlar Sendikası’nın yarıştığı üç liste arasında yapılacak. HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur’un da arasında bulunduğu “bağımsız” isimler liste dışından gelerek seçimi kazanmaya çalışacak.

2010’da 206 kişinin aday olduğu HSYK için 12 Ekim’de yapılacak seçimlerde bu kez aday sayısı düşük kaldı. YSK’nin açıkladığı geçici aday listesine göre adli yargıda 48, idari yargıda ise 16 kişi adaylık başvurusunda bulundu. Bu rakam da hâkim ve savcıların seçim yarışına girmekten korktuğu ve yargının kendi arasında derin ayrışmaya girdiğini gösterdi. Geçici listeye göre, 12 Ekim’de şu gruplar ve adaylar yarışacak.

Hükümet grubu: Adalet Bakanlığı destekli Yargıda Birlik Platformu’nun oluşturduğu ve içinde 3’er “ülkücü” ve “sosyal demokrat” adayın da bulunduğu liste şu isimlerden oluştu: HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, HSYK Başmüfettişi İsa Çelik, Erzurum Başsavcısı Ahmet Çiçekli, İstanbul Hâkimi Mehmet Durgun, Ankara Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Cafer Ergen, Selahaddin Menteş, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Balıkesir Başsavcısı Metin Yandırmaz, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, HSYK 1. Daire Üyesi Halil Koç, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Turgay Ateş, Edirne Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Mehmet Gökpınar, Ankara Bölge İdare Mahkemesi Üyesi Gönül Sayın, Yargıtay Tetkik Hâkimi Zeynep Şahin, Ankara Bölge İdare Mahkemesi üyesi Hasan Odabaşı.

Yargı örgütleri: Seçime ortak listeyle giren Yarsav ve Yargıçlar Sendikası’nın listesi ise şöyle: İzmir Asliye Ticaret Mahkemesi Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Berrin Lale Şenoymak, Ankara savcısı Bülent Yücetürk, İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi İbrahim Fikri Talman, Yargıtay Tetkik Hâkimi Levent Ünsal, Ankara İş Mahkemesi Hâkimi Leyla Köksal, Karşıyaka Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Murat Aydın, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Bağarkası, Ankara Aile Mahkemesi Hâkimi Mustafa Karadağ, İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Nuh Hüseyin Köse, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman Demirel, Danıştay Savcısı Berrin Karınca, Danıştay Tetkik Hakimi Önder Tekin, Manisa İdare Mahkemesi Başkanı Tarık Özdirek.

Cemaat: İktidarla “kanlı-bıçaklı” konumda olan cemaat ise bir liste açıklamadı. Ancak cemaate yakın hakim ve savcılar bağımsız olarak adaylıklarını açıklayarak örtülü bir liste çıkardı. Kulislerde, geçici listede yer alan hâkim ve savcılardan şu isimlerin cemaatten yarışa gireceği konuşuluyor: HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, Samsun Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş, HSYK Tetkik Hakimi İdris Berber, eski Ergenekon hâkimi, Kocaeli Yargıcı Hüsnü Çalmuk, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Murat Gökçe, HSYK üyesi Teoman Gökçe, Ankara Hâkimi Ayşe Neşe Gül, İstanbul Anadolu 24. İş Mahkemesi Hâkimi Yeşim Sayıldı, HSYK üyesi Ahmet Berberoğlu. Bunun dışında adı bilinmeyen bazı yargı mensuplarının da cemaat destekli listeden yarışa gireceği belirtildi.

Ve bağımsızlar: Seçimlerde bağımsız olarak yarışacak adaylar arasında HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hayrettin Türe, Demokrat Yargı Genel Sekreteri, Küçükçekmece 2. Aile Mahkemesi Hâkimi Kemal Şahin isimleri dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler