Arada kaynamış!: Okuldan attıran 'hata'

Üniversite yönetimi ‘Hata yapmışız’ diyerek öğrenciyi okuldan attı.

Yayınlanma: 07.01.2019 - 22:51
Abone Ol google-news

Ardahan Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda (BESYO) eğitimine başlayan 23 yaşındaki Şeyda Nur Turlak, üniversite yönetiminin yerleştirme döneminde yaptığı hata sonucu okuldan atıldı.

2018 yılında Temel Yeterlilik Testi’nden aldığı (TYT) 149.05802 puan ile Ardahan Üniversitesi BESYO bölümüne başvurusu kabul edilen ve 4 aydır okula giden Turlak, öğrenci işleri tarafından çağrılarak “Bir hata yapmışız. Normalde 150 ile alıyoruz ama senin puanın yetersiz olduğu için öğrenciliğine son vermemiz gerekiyor” bildirimiyle karşı karşıya kaldı. İddiaları sorduğumuz okul yönetimi ise, “O sıralarda inanılmaz bir yoğunluk vardı. Bir günde 300-500 tane dosya geldi. Arada kaynamış” cevabını verdi.

Okuluna dönmek istiyor

Ardahan Üniversitesi’nde çaresizce resmi tebligat gelmesini bekleyen, bir yandan da okuluna geri dönmek için çırpınan Turlak’ın tek isteği okuluna geri dönebilmek. Bulunduğu durumu gazetemize aktaran Turlak, “Ailem ile beraber Van Erciş’te yaşıyordum. Liseyi açıköğretimden okuyup bitirdim. BESYO’ya hazırlanmaya karar verdim. 2017’de Umut Akademi grubunda çalışmaya başladım. Hiçbir ücret ödemeksizin ellerinden geldiği çabayı harcayıp beni ve diğer arkadaşlarımı sınava hazırladılar. 2018 yılında 149.05802 puan aldım. Sadece Ardahan Üniversitesi’ne başvuru yaptım. Üniversiteden arayıp ‘evrak teslimi yapmanız gerekiyor’ dediler. Biz de ‘TYT puanına bakmıyor musunuz’ diye sorduk. Bize verilen cevap ‘TYT puanıyla alakası yok yerleştirme puanıyla alıyoruz’. Beni yetiştiren hocam ile bizzat elden evrak teslimi yapmak için üniversiteye geldik. Yüz yüze görevliye de sorduk TYT puanı konusunu. Tekrar aynı cevap verildi, ‘yerleştirme puanına göre alınıyor’. Ve kaydımı yaptılar”diye konuştu.

‘Üniversitenin hatası’

4 aydır eğitim gördüğünü dile getiren Turlak, şöyle devam etti: “Yurt çıktı, burs çıktı, sınavlara girdim aktif bir öğrenciydim. Sonra dönem bitimine yakın öğrenci işleri aradı beni odaya çağırdılar gidip konuştum. Bana söyledikleri şey ‘biz bi hata yapmışız seni gözden kaçırmışız yanlışlık yapıp okula almışız. Hakkında işlemler başlatıldı okuldan çıkarılmak zorundasın’ denildi. Ve bana gelecek olan yazılı tebligattan sonra ‘okulla tamamen alakan kesilecek’ dediler. Ben buralara gelene kadar neler çektim kimse bilmiyor. Babam beni ne zorluklarla okuttuğunu kimse bilmiyor. Üniversitenin yapmış olduğu hata bana yansıdı ve mağdur oldum. Kendi işlerini yanlışlarını kapatmak için okuldan atıldım. Bu benim suçum değil bunu ben ödemek istemiyorum. İstediğim tek şey hayalim olan bölümüme devam etmek.”

Öğrenci suçlandı

Ardahan Üniversitesi BESYO Müdür vekili Okan Eştürk ise iddialara ilişkin şu yanıtı verdi: “Bir şikâyet üzerine fark edildi. Puanının 150’nin altında olduğunu gördük. Bir şekilde süzgeçten geçmiş. Hukuk Müşavirliği’ne danıştık. Haksız yerleştirme söz konusu olduğu için yönetim kurulu olarak kaydının silinmesi yönünde karar aldık. O sıralarda inanılmaz bir yoğunluk vardı. Bir günde 300-500 tane dosya geldi. Arada kaynamış. Öğrenci tamamen mağdur değil başvurmaması gerektiğini biliyor. Buna rağmen başvurmuş ve bence başka bir kişinin hakkını yedi. Kayıta çağıran ve süzgeçten geçmesini sağlayan tarafından soruşturma açılacak.”  

Okumak için son şans

Şeyda Nur Turlak arkadaşları Change.org’dan ‘Okumak İçin Son Şans’ başlığıyla bir imza kampanyası başlatarak arkadaşlarının yaşadığı mağduriyetin giderilmesini istediler. İmza metninde, “Arkadaşımız Şeydanur Turlak bu yıl Ardahan Üniversitesi BESYO Spor Yönetciliği bölümünü 149 puanla ve yapılan parkur sınavı ile kazanmistir. Üniversitenin hatasi sonucunda ve üniversite sistemininde de kabul etmesi doğrultusunda baraj altı puanla kayıt yaptırmıştır. Okul bu durumu 03.01.2019 tarihinde fark etmiş ve arkadaşımizı okuldan atma kararı almıştır. Mağdur durumda olan arkadaşımız için lütfen sizde destek olun. Şeyda’nın yerinde sende olabilirdin!” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon