Kürtçe eğitim sancısı başladı

Diyarbakır, Hakkâri ve Şırnak’taki üç okuldan biri mühürlendi ikisi için kapatma kararı çıktı.

Yayınlanma: 15.09.2014 - 23:19
Abone Ol google-news

Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği (Kürdi-Der), Kürt Dili ve Eğitimi Hareketi (TZP Kürdi) ve Eğitim Sen tarafından Diyarbakır’ın Bağlar, Hakkâri’nin Yüksekova ve Şırnak’ın Cizre ilçelerinde Kürtçe eğitim veren ilkokul düzeyinde 3 okul dün açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, TCK’nin “İzinsiz eğitim kurumu açmak” ve “Örgüt adına suç işlemek” maddeleri kapsamında soruşturma başlatmasını ardından Bağlar’daki okul akşam saatlerinde mühürlendi. Diğer iki okul için de kapatma kararı alındı.

Kürdi-Der, TZP Kürdi ve Eğitim-Sen tarafından Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde, Şırnak’ın Cizre ilçesinde ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde Kürtçe eğitim verecek 3 okul dün açıldı. Bağlar’daki okula İran’da idam edilen Kürt öğretmen Ferzad Kemanger’in, Yüksekova’daki okula PKK lideri Abdullah Öcalan’ın annesi Üveyiş Öcalan’ın adı verilirken Cizre’deki okula ise Berivan adı verildi. Bağlar’daki okul açılışı öncesinde çok sayıda zırhlı araç ve TOMA ile okulun önüne gelen polisler, okulun bahçesine girdi. İnceleme yapmak üzere okula geldiklerini belirten polislerle öğrenci velileri ve çevredeki yurttaşlar arasında tartışma çıktı. Polis, velilerden birini gözaltına almak isteyince kısa süreli gerginlik yaşandı. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Müfettişleri de okula giderek okulun yangın merdiveni, derslik sayısı, tuvalet sayısı, öğrenci sayısı ve kapasitesi gibi fiziki konularda inceleme yaptı.

‘Sahip çıkın’

Okulun açışı nedeniyle kampanyayı yürüten kuruluşlar öncülüğünde Kayapınar ilçesindeki Cegerwxwin Kültür Merkezi önünden Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılan Kurdi-Der Genel Başkanı Sabahattin Gültekin, ilk kez Kürtçe eğitim verecek olan okulların açıldığını belirterek okulların sahiplenilmesi çağrısında bulundu. Açıklamaların ardından yüzlerce kişi Bağlar’da Kürtçe eğitim verecek olar Ferzad Kemanger İlköğretim Okulu’nun önünde toplandı. Kürtçe müzikler eşliğinde gerçekleşen açılışın ardından öğrenciler ve veliler okulu gezdi. Çocukların heyecanlı olduğu açılışta kimi öğrenciler okulda verilen defterlerle ilk kez yazı yazmaya çalıştı.

Soruşturma başladı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, TCK’nin “İzinsiz eğitim kurumu açmak” ve “Örgüt adına suç işlemek” maddeleri kapsamında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Savcılığın soruşturma başlatmasının ardından çok sayıda polis, zırhlı araçlarla okula giderek okulu mühürledi. Bu sırada öğrenci velileri
ve yurttaşlar polise tepki gösterdi. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç ise “Bugün bir bakkal dükkânı bile açmak isteyen önce müracaat edip ruhsat alıyor. Böyle bir talep gelmedi. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuka aykırı bir davranış varsa onun gereği yapılır” dedi.

Bakanlığın talimatı

HDP Milletvekil Faysal Sarıyıldız, okulların İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla kapatıldığını belirtti. Sarıyıldız şunları söyledi:

“Cizre’deki okulun açılışından hemen sonra Vali Hasan İpek beni arayarak ‘İçişleri Bakanlığı’nın okulların kapatılmasıyla ilgili genelgesi var. Bu karar uyarınca polislerle gelip okulu mühürleyeceğiz’ dedi. Ben de ona ‘Polislerle gelmeyin kitleyi provoke edersiniz gerilim tırmanır. Mühürleseniz bile biz o mühürü söker yine anadilde eğitimime devam ederiz’ dedim.”

Şırnak’ın Cizre ilçesinde de HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediye Başkanı Leyla İmret, sendika ve siyasi parti yöneticileri, ilçe milli eğitim müdürlüğüne yürüyerek anadilde eğitim talebinde bulundu. Yürüyüş sonrasında Berivan İlkokulu’nun açılışı yapıldı. Hakkâri’nin Yüksekova
ilçesinde de Yüksekova Belediye Eşbaşkanları, DBP ilçe örgütü yöneticileri, Barış Anneleri İnisiyatifi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla “Üveyiş Ana” İlk okulu’nun açılışı yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler