Gerilim tırmanıyor

Kürtçe eğitim veren 3 okulun önceki gece 3. kez mühürlenmesinin ardından protesto gösterileri yapıldı

Yayınlanma: 18.09.2014 - 22:49
Abone Ol google-news

Diyarbakır’ın Bağlar, Şırnak’ın Cizre ve Hakkâri’nin Yüksekova ilçelerinde Kürtçe eğitim veren 3 okulun önceki gece 3. kez mühürlenmesinin ardından protesto gösterileri yapıldı. Yüksekova, Cizre ve Hakkâri kent merkezinde 5 okul yakıldı. Yüksekova’daki okulda mühür dün yeniden kırılarak eğitime başlandı. Diyarbakır’da kapatılan okulun önünde açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise“Anadili mühürleyemezsiniz. AKP hükümetinin polis şiddetiyle yürüttüğü gelişmeleri ve engellemelere son verilmelidir” dedi.

Diyarbakır’da Kürtçe eğitim için açılan, anayasanın 42. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle mühürlenen Ferzad Kemanger Eğitim Destek Evi, önceki gece 41 kişinin gözaltına alındığı polis müdahalesinin ardından 3. kez mühürlenmişti. Gözaltına alınanlardan 8’i dün serbest bırakılırken, yaralanan iki AA muhabirinin de durumunun iyi olduğu bildirildi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen, sendika üyeleri ve DBP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt dün okulun önünde basın açıklaması yapı. Özgen, “Anadil dünyanın her yerinde evrensel temel bir haktır. Bu hakkın kamusal alanda demokratik, eşit, özgür, laik ve anadilde eğitim çerçevesini hayata geçirmek, devletlerin ve hükümetlerinin boynun borcudur. Anadile kelepçe vurulamamaz. Bu ayıp önce devletin sonra AKP hükümetinin ayıbıdır” dedi. “Evrensel bir hakkın kullanıma yönelik bütün yasal engeller niyete bağlı olmaksızın istendiği zaman demokratik teamül çerçevesinde hemen ortadan kaldırılabilir” diyen Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü, “Fiili bir şekilde kanunları beklemeksizin bu mücadele başlatılmıştır. Sürecektir, bedel verilecektir. AKP hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendi kanunlarında, kendi anayasalarında değişiklik yapmak zorunda kalacaktır. Anadili siz mühürlerle engelleyemezsiniz.”

Yüksekova’da mühür 3. kez söküldü

Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde Kürtçe eğitim için açılan okulun mührü dün grup DBP’li ve okul görevlisi tarafından üçüncü kez kırılarak dersbaşı yapıldı. Bir grup DBP’li okul önünde bekledi. Polis de okulun önünde güvenlik önlemi aldı. HDP PM üyesi Cüneyt Caniş, Hakkâri Kent Meclisi Sözcüsü Kazım Kurt, HDP il eşbaşkanları Rahmi Kurt ve Nesibe Gümüşlü, Hakkâri KURDİ DER Şube Başkanı Metin Kaçmaz, Hakkâri Belediyesi Eşbaşkanı Nurullah Çiftçi, Gever Demokratik Toplum Meclisi Koordinasyon Eşbaşkanı Vahit Şahinoğlu’nun da bulunduğu çok sayıda yurttaş, okulu ziyaret etti. KÜRDİ DER Temsilcisi Deniz Bülbün, “Ne yazık ki Kürtlerin en hassas olduğu anadil konusunda gerekli duyarlılığı göremedik” dedi. Hakkâri Kent Meclisi Sözcüsü Kazım Kurt da “AKP’nin süreci fırsat bilerek geliştirdiği baskı ve saldırılar karşısında direneceğiz. Kürt halkının anadilinde eğitim hakkını da sonuna kadar kullanması için gece ve gündüz çalışacağız” dedi.

Okullar yakıldı

Kürtçe eğitim yapan 3 okulun kapatılmasının ardından birçok ilde önceki gece olaylar çıktı. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde barikatlar kurarak yolu trafiğe kapatan yüzü maskeli gruba, olay yerine zırhlı araçlarla gelen polis ekipleri müdahale etti. Hakkâri kent merkezinde YDGH’liler tarafında polis lojmanlarına ve Hakkâri Anadolu Lisesi’ne molotofkokteyli ile saldırı düzenlendi. Yüksekova ilçesinde Cumhuriyet İlkokulu ve Gazi İlkokulu yakıldı. Şırnak’ın Cizre ilçesinde YDG-H üyeleri Atatürk Anadolu Lisesi ve İsmail El Ceziri İlköğretim Okulu’nu molotof atarak ateşe verdi. Okulu söndürmeye giden itfaiye aracı da molotof atan grubun taşlı saldırısına uğradı. İlçe milli eğitim müdürlüğü, bütün okullarda gece bekçileri görevlendirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler