Avukata 14.5 saatlik yolculuk işkencesi

Ankara Barosu Cezaevi Sorunları İzleme Komisyonu, tutuklu avukat Aytaç Ünsal’ın duruşmadan cezaevine götürülürken jandarmalar tarafından kötü muameleye uğradığını bildirdi.

Yayınlanma: 21.01.2019 - 21:50
Abone Ol google-news

 

Ankara Barosu Cezaevi Sorunları İzleme Komisyonu üyesi avukatlar Fatih Gökçe, Ayşegül Çağatay, Mürsel Balı Özmen, Ercan Sadık İpekçi, DHKP-C üyeliğinden yargılanan ÇHD’li avukatlar davasında Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan avukat Aytaç Ünsal ile görüşerek, bir rapor hazırladı. Rapora göre görüşmede, Aytaç Ünsal, tutuklu olarak yargılandığı davada duruşması için Silivri Hapishanesi’ne sevk edildiğini, duruşma bittikten sonra 17 Aralık 2018’de tekrar Burhaniye Hapishanesi’ne sevkinin yapıldığını anlattı. Sevk sırasında askerlerin, alyans, saat, kemer, ayakkabı bağcığını yanında bulunduramayacağını ve bunları çıkarması gerektiğini söylediğini anlatan Ünsal, “Güvenlik dolayısıyla böyle bir uygulamaya gidildiği ifade edildi. Avukat olduğumu, kendime zarar vermemin söz konusu olmadığını, bu keyfi uygulamayı kabul etmediğimi söyledim. Ancak cümlemi bitirir bitirmez askerler bana saldırdı. Zorla yere yatırdılar, alyansımı, saatimi ve kemerimi de kopararak çıkardılar. Askerler, bacaklarımdan zorla tutarak ayakkabı bağcıklarımı çıkarttı. Tüm bu uygulama esnasında kötü muameleye tabi tutuldum” dedi.

Kelepçenin çok sıkı olacak şekilde takılmasından dolayı bileğine kan oturduğunu, ellerinde uyuşmalar meydana geldiğini, bileklerini hareket ettirmek istediğinde ise kelepçenin bileklerinde kesiklere yol açtığını kaydeden Ünsal, bundan sonra ısrarla kelepçeyi gevşetmelerini istemesinden sonra kelepçenin gevşetildiğini belirtti. Sevk işleminin tekli ring denilen araçla yapıldığını ifade eden avukat Aytaç Ünsal, bu araçta tutulduğu yerin tabutluğu andıran kafes tarzı bir yer olduğunu, belli bir sabit pozisyonda oturmak gerektiğini, hareket dahi edilemediğini, bu şekilde 14.5 saat yolculuk yaptığını, araçtan indikten sonra kaslarının uyuştuğunu, birkaç gün kas ağrısı çektiğini anlattı.

Raporun öneriler bölümünde ilgili mercilere Ankara Barosu aracılığıyla gerekli başvuruların yapılmasının istenmesine karar verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon