Sakıncalı kitabı aklama telaşı

Kitap inceleme komisyonunun, sakıncalı bulduğu kitabı öğrencilere dağıtan Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü, tepki çeken uygulamayı tarih öğretmenlerinden oluşan başka bir komisyonun kararına dayandırdı.

Yayınlanma: 23.01.2019 - 08:34
Sakıncalı kitabı aklama telaşı
Abone Ol google-news

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre kitap inceleme komisyonunun, “Sakıncalı” dediği kitapları öğrencilere karne hediyesi olarak dağıtan Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü, yeni bir komisyonu dayanak gösterdi. Milli Eğitim Müdürlüğü, kitapların komisyondan, “Uygundur” onayını aldığını savundu.

Açıklamada, 11 Ocak tarihinde iki rehber öğretmen ve altı edebiyat öğretmeni ile toplanan ilk komisyonun, “Uygun değildir” kararına değinilmedi.

Bolu’da, öğrencilere karne hediyesi olarak dağıtılması kararlaştırılan dört kitap için inceleme komisyonu oluşturuldu. Sekiz öğretmenin oy birliğiyle verdiği kararda kitabın, “Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine uygun olmadığı, dilinin akıcı olmadığı, cinsiyet, dil, din ayrılığına neden olduğu, siyasi yanlılık içerdiği” kaydedildi. Öğretmenler, “Uygun değildir” kararının altına, “Eserin bazı bölümlerinin tarihi gerçeklerle örtüşmediği görülmüştür. Bu sebeple tarih öğretmenlerinden bu konuda görüş alınmalıdır” notu düşüldü.

PEDAGOJİK SAKINCALAR YOK SAYILDI

Milli Eğitim Müdürlüğü, komisyon kararında belirtilen sakıncaları yok sayarak kitabın tarihi gerçeklerle örtüşüp örtüşmediğini araştırmak amacıyla ikinci bir komisyon daha topladı. Üç tarih öğretmeninden oluşan komisyon, kitabın tarihi açıdan uygun olduğunu bildirdi. Kitaba ilişkin ilk komisyonun pedagojik açıdan sakıncalara dikkati çektiği raporunu görmezden gelen müdürlük, komisyonun “olur” kararına dayanarak kitapları öğrencilere dağıttı.

‘KİTAPLAR BİRBİRİNİ TAMAMLIYOR’

Tepkiler üzerine müdürlükten yapılan açıklamada, öğrencilere dağıtılan dört kitaptan üçünün Ahmet Sırrı Arvas’ın kitaplarından oluşmasına yönelik yapılan eleştirilere de cevap verildi. Müdürlük, dağıtılan dört kitabın içerik olarak birbirini tamamladığını savundu. Valiliğin kitaplara onay verdiğini ifade eden müdürlüğün açıklamasında, “Dört aylık yorucu eğitim dönemini geride bırakarak 15 günlük yarıyıl tatiline giren öğrencilerimizi kitap okumaya özendirmek amacıyla dört çeşit kitap 10 bin adet olarak öğrencilerimize dağıtılmıştır” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler