Osmanım'a ders gibi karar!

Savcı: Basın özgürdür!

Yayınlanma: 22.11.2013 - 12:03
Abone Ol google-news

 

İstanbul Başsavcılığı, tahliye olmasının ardından basında çıkan haberlere tepki gösterip, bunlara sansür uygulanmasını isteyen Ergenekon davasının sanığı ve gizliği tanığı Osman Yıldırım’ın suç duyurusuna takipsizlik kararı verdi. “Osmanım”a ders gibi mesajlar veren savcılık, kararının gerekçesinde, “İfade özgürlüğü, bir toplumun ilerlemesinin ve her bireyin kendini geliştirmesinin temel koşullarından birini oluşturur, basın görevini yapmıştır. Bu haliyle basın özgürlüğü çerçevesinde ifade özgürlüğü sınırları içinde kalındığı saptanmıştır” dedi.

Osman Yıldırım’ın Ergenekon davası kapsamında Danıştay cinayetinden beraat edip, örgüt üyeliğinden ise çok düşük hapis cezası alıp tahliye olması üzerine basında çok sayıda haber çıkmıştı. Bu haberlere “sinirlenen” Yıldırım, “kişiliğine hakaret edildiğini ve kendisinin hedef gösterildiğini” belirterek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Haberi yapan gazeteler hakkında dava açılmasını isteyen Yıldırım, kendisiyle ilgili bundan sonra çıkacak haberlere de yayın yasağı konulmasını talep etti. Osman Yıldırım’ın suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan İstanbul Basın Savcısı Nevin Özkan, dilekçe üzerindeki incelemesini tamamladı. Savcı Özkan, Yıldırım’la ilgili çıkan haberlerde suç unsuru görmeyerek, 30 Ekim’de takipsizlik kararı verdi. Basının kendi görev ve sorumlulukları ile tutarlı bir biçimde haber ve fikir aktarma hakkına sahip olduğu belirtilen kararın gerekçesinde, şöyle denildi:

“İfade özgürlüğü demokratik bir toplumun asli temellerinden olup, bir toplumun ilerlemesinin ve her bireyin kendini geliştirmesinin temel koşullarından birini oluşturur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. Maddesi’nde yer alan ifade özgürlüğü kanaat sahibi olma, bilgi ve kanaatlere ulaşma, bilgi ve kanaat açıklama özgürlüğünü içerir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Dalban davasında ortaya koyduğu gibi bir gazetecinin doğruluğunu kanıtlayamadığı sürece eleştirel değer yargılarını ifade etmesinin engellenmesinin kabul edilemez olduğu, dolayısıyla doğruluğu denetlenebilir olgu veya verilerin yanı sıra doğruluğunun kanıtlanması söz konusu olamayacak fikir, eleştiri ve spekülasyonların dile getirilmesinin de AİHS’nin 10. Maddesi çerçevesinde koruma altına alınmıştır. Böylece suça konu olduğu iddia olunan yazı içeriği bir bütün olarak ele alındığında haber niteliği taşıyan olgulara dayandığı, bu olgular nedeniyle yapılan haberde herhangi bir yorumun, yapılmadığı bu haliyle basın özgürlüğü çerçevesinde ifade özgürlüğü sınırları içinde kalındığı saptanmıştır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler