Alevi Kurultayı'nda asimilasyon vurgusu: Alevilik yok olmakla karşı karşıya

HBVAKV İzmir Temsilciler Meclisi’nin düzenlediği Alevi kurultayında, Alevilerde birliğe ve son yıllarda Alevilere yönelik asimilasyon politikalarına dikkat çekildi. Gençlik kollarından Nazlı Demir, "Her cemevinde farklı bir yolun yürütülmesi de gençleri uzaklaştırıyor cemevlerinden. Alevilik üzerine konferansların yapıldığı bir eğitim yuvasına dönüşmesi gerekiyor. Bunlar olmazsa 10-15 yıl içinde yok olmakla karşı karşıya Alevilik" diye konuştu.

Yayınlanma: 28.01.2019 - 09:21
Abone Ol google-news

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İzmir Temsilciler Meclisi Alevi Kurultayı gerçekleşti. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) İzmir Temsilciler Meclisi, Karşıyaka Belediyesi Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde Alevi Kurultayı düzenlendi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; moderatörlüğünü Vedat Kara’nın yaptığı oturumda Mehmet Turan dede, HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, Antropolog Hasan Harmancı, Özdoğan Sağlam, Yeksani, gençlik kollarından Nazlı Demir ve zakir Berivan Canpolat konuşma yaptı.

İzmir Karşıyaka Belediyesi Deniz Baykal Kültür Merkezi’nde düzenlenen kurultayda Vedat Kara konuştu. Kara konuşmasında, Alevilere yönelik saldırıların devam ettiğine vurgu yaptı. Kara, “Eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz. Bir rıza şehri düşünüyoruz. Haktan hukuktan yana bir yaşam düşünüyoruz” dedi. Kara, eşit yurttaşlık, cemevlerinin ibadethane olarak görülmesi gibi taleplerin güncellenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez de yaptığı konuşmada eşit yurttaşlık taleplerinden bahsetti. Geçmez, “Asıl sorunun sahibi olan sistemin kendisi gündeme açılmadı. Alevi örgütleri arasında bir sorun varmış gibi yansıtıldı. Niyetin Alevi sorununu çözmek olmadığını gördük. Arkasında hükümetin yetkilileri 10 yıl sonra hala Aleviler ile ilgili şeyler söyleniyor.” dedi. Diyanet’in kaldırılması taleplerini Sünniler içinde istediklerini söyleyen Geçmez, “Devletli inancın bir ucu kanlıdır. Gelin birlikte mücadele edelim. İnsanların vicdanında kalsın inançları” dedi.

‘DERGAHLAR UYGUN RESTORE EDİLMİYOR’

Alevilere yönelik çalışmalar gerçekleştiren Antropolog Hasan Harmancı, ‘iç asimilasyon’ vurgusu yaptı. Türkiye’nin pek çok bölgesinde belediyeler başta olmak üzere tanımama ve yok etmenin yoğun bir şekilde görüldüğünü vurguladı. Harmancı, Alevi dergahlarına yönelik restorasyonların orjinaline uygun yapılmadığına da dikkat çekti. Restore edilen dergahların ayet ve sürelerle içinden çıkılamaz bir hal aldığını söyledi. Bu restorasyonlar sırasında Alevilerin kendi geçmişlerine sessiz kalmasını da eleştirdi. Harmancı, Alevilere ait mezar taşlarının son 10 yılda paramparça edildiğini ifade etti.

Gençlik kollarından Nazlı Demir de asimilasyon ve yozlaşma ile karşı karşıya olduklarını ifade etti. Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “Kulaktan dolma ve yanlış bilgiler var. Dedeleri eleştirme hakkımız olduğunu düşünüyoruz. Her cemevinde farklı bir yolun yürütülmesi de gençleri uzaklaştırıyor cemevlerinden. Gençlerde kafa karışıklığına da neden oluyor. Alevilik üzerine konferansların yapıldığı bir eğitim yuvasına dönüşmesi gerekiyor. Bunlar olmazsa 10-15 yıl içinde yok olmakla karşı karşıya Alevilik. Birlik olmayı öğrenmemiz gerekiyor.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler