Dershaneler konusunda Şivan Perver de konuştu!

’Eğitimde eşitlik sağlanmadan dershaneler kapatılmamalı’

Yayınlanma: 22.11.2013 - 16:46
Abone Ol google-news



Hükümetin dershanelerin kapatılacağını açıklaması ile başta Gülen Cemaati olmak üzere dershaneciler ve AKP arasında büyük bir 'dershane savaşı' başladı. Özellikle Gülen Cemaati'ne yakın medya grupları, bu konuda toplumun hemen her kesiminden görüş alarak dershanelerin kapatılmaması konusunda kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Yerel yöneticilerden parti temsilcilerine, STK temsilcilerinden iş dünyasına kadar pek çok kesimin bu konudaki görüşünü alan cemaat medyasının görüşüne başvurduğu son isim ise geçtiğimiz günlerde 37 yıl sonra Türkiye'ye ilk kez dönen Şivan Perver oldu.

ABD'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Ünlü Kürt sanatçı Şivan Perwer, Türkiye’de dershanelerin birden kapatılmaması gerektiğini, bunun üzerinde iyice konuşulup hareket edilmesi gerektiğini söyledi. İleri eğitim sisteminde ABD'yi örnek gösteren sanatçı Şivan Perwer, bu konuda getiri ile götürüsünün, kar ile zararın iyice hesaplanması gerektiğini kaydetti.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Perwer, dershanelerin birden yasaklanmaması gerektiğini belirtti. Perwer, "Okul ve okuma çeşidi, hangi eğitim sistemi topluma, insanlara yararlı olacaksa bunun birden yasaklama değil de konuşup, danışılıp üzerinde tartışmak lazım. Getirisi ve götürüsü nedir onu bilmek lazım. Karı zararı nedir, bunlar düşünülür. Ondan sonra buna belli bir yöntem ve metod verilir." dedi.

Perwer, devlet toplumun eğitim sisteminde çok iyi bir imkan sağladığı taktirde dershanelere ancak o zaman gerek kalmayacağına dikkat çekti.

Aksi durumda toplum içinde eğitim eşitliğinin sağlanamadığı durumda sorun oluşturacağına vurgu yapan Perwer, şunları aktardı: "Eğer toplumun geneli çok iyi bir eğitim ile eğitilirse. Devlet böyle bir olanak ve imkan yaratabiliyorsa dershanelere gerek yok. Ancak hala bu durum ayrılık gayırlılık ve farklılık varsa, zengin çocukları özel okuyacak, fakir çocukları devlet okullarına gidecek . Akıllılar, akılsızlar gibi şeyler olursa zaten büyük sorun..."

Bu konuda ABD'yi örnek gösteren Perwer, şunları kaydetti: "Bir ülkenin ekonomisi güçlü, maddi imkanları fazla ise eğitimde istediklerini yaparlar. Örnek, ABD gibi… Üniversiteler paralı; dershaneler vardır. Her dilde eğitim vardır. İstediği dili konuşabilir. ABD'de İngilizce, Fransızca, İspanyolca gibi bir çok dil, eğitim dilidir. ABD, hiç bir dili yasaklamıyor. Hatta ABD'de bazı yerlerde Kürtler Kürtçe eğitim alıyorlar. İsveç'te Kürtçe de eğitim dildir. Ne kadar dil varsa eğitim dilidir o taraflarda. Okullarda bazı aileler ‘biz çocuklarımıza kendi dilimizde eğitim verilmesini istiyoruz’ derse devlet derhal veriyor. Bunu sorunsuz bir şekilde yapıyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler