TEKZİP VE DÜZELTME METNİ

"Türk Telekom adım adım batışa nasıl sürüklendi?" haberine ilişkin tekzip ve düzeltme metnidir.

Yayınlanma: 30.01.2019 - 23:10
Abone Ol google-news

 

Cumhuriyet Gazetesi’nin 30.08.2018 tarihli baskısının 15. sayfasında yayınlanan “Türk Telekom: Bir batığın anatomisi” başlıklı haberde (“Haber”) Türkiye’de iletişimin öncüsü ve ülkemizin önde gelen büyük ve saygın kuruluşlarından biri olan Türk Telekomünikasyon A.Ş. (“Türk Telekom”) ve yöneticileri aleyhinde bütünüyle gerçek dışı ve mesnetsiz iddialara/ ithamlara yer verildiği, hiçbir araştırma ve veriye dayanmaksızın yanlış bilgilendirme yapıldığı, gerçeğe aykırı beyanlar ve hukuksal dayanaktan yoksun ifadeler kullanıldığı, bu suretle Müvekkil Şirket ve Şirket yöneticilerinin kişilik haklarının alanen ihlal edildiği ve kamuoyu nezdindeki saygınlıklarına doğrudan saldırıda bulunulduğu görülmüştür. 1. Öncelikle özelleştirme sırasında Müvekkil Şirket’in kasasında bulunduğu iddia edilen nakdin miktarı 2 Milyar dolar değil yaklaşık 1,750 Milyar TL’dir. Söz konusu nakdin 350 Milyon TL’si Müvekkil Şirket’in faaliyetleri için Müvekkil Şirket’in içinde bırakılırken kalan 1,4 Milyar TL’nin tamamı T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na (“Hazine”) aktarılmıştır.

Özetle Müvekkile şirket kasasında kalan nakit miktarı 2 Milyar DOLAR DEĞİL 350 Milyon TÜRK LİRASI’dır. 2. Özelleştirme tarihinde Türk Telekom personeli olan 18.032 kişi kendi istekleriyle başka kamu kurumlarına nakil olmuştur. Ayrıca Müvekkil Şirket Capital Dergisi’nin 2016 yılında 19.’su düzenlenen Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketinin belirlendiği ‘Capital 500’ araştırmasında ‘En Fazla Çalışanı Olan Şirketler’ kategorisinde birinci olmuştur. Hali hazırda Müvekkil Şirket, 33.615 adet çalışan sayısı ile ülkenin en çok istihdam sağlayan 5 kuruluşunda biridir. Bu kapsamda kamuoyunun nezdinde istihdamın yok edildiği algısı yaratan ifadelerin kötü niyetli olarak kullanıldığı aşikârdır. 3. Türk Ticaret Kanunu’nun emredici 394. maddesi uyarınca yönetim kurulu üyelerine ödenen ücret, prim ve huzur hakkı gibi ödemelerinin miktarının esas sözleşme veya genel kurul kararı ile belirlenmiş olması gerekmekte olup gerek esas sözleşme gerekse genel kurul toplantı tutanakları şirketimizin halka açık statülü gereği olarak internet sitemizde, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) e-şirket portalında kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bu kapsamda 27.05.2014 tarihinde gerçekleştirilen genel kurul toplantısının 11. maddesinde “Yönetim Kurulu üyelerine ücret olarak üye başına, ayda net 8.000 TL. (sekizbin Türk Lirası) ücret ödenmesi, ayrıca yılda iki defa olmak üzere üye başına aylık net ücret tutarı nispetinde, Ocak ve Temmuz aylarında birer ikramiye ödenmesi” kararlaştırılmıştır. Bu bilgi halka açık bir bilgidir. Dolayısıyla, Şirketimiz Yönetim Kurulu üyesi Yiğit Bulut’a ödenen miktarın 40.000 TL olduğu iddiası gerçeği yansıtmamakta olup kötü niyetli olarak kamuoyunda yanlış bir algı yaratılmak istenmektedir. 4. Türk Telekom konsolide bazda çift haneli büyümesini sürdürdüğü 2017 yılında 18,1 Milyar TL gelir sağlarken, 1 Milyar 136 Milyon TL net kâr elde etmiş ve 2,8 Milyon net abone kazanmıştır. Bu kapsamda Türk Telekom gelir ve net abone kazanımı konularında 2008’deki halka arzından bu yana en yüksek büyümeyi gerçekleştirmiştir. Türk Telekom, güçlü bir bilanço ve nakit üretimine sahip olup vaktinde ödenmemiş herhangi bir borcu bulunmamaktadır. Yazıda kullanılan “müflis” ifadesi kötü niyetli olarak Müvekkil Şirket’in itibarının zedelemek maksadıyla kullanılmakta olup hiçbir gerçekliğe dayanmamaktadır. 5. Öncelikle Türk Telekom’un taşınmaz alım satımı veya kiralanması gibi işlemleri yapmasını engelleyici herhangi bir Danıştay kararı da bulunmamaktadır. İddia bu yönüyle gerçek dışı olup yanıltıcılık kastı içermektedir.

Hatta tam tersine, Danıştay verdiği istişari görüşte Türk Telekom tarafından yapılan gayrimenkul satışları ile ilgili olarak gerek Sözleşme’nin tarafları arasında gerekse diğer kurum ve idareler arasında herhangi bir ihtilaf ve farklı görüş olmadığını, dolayısıyla Danıştay tarafından bu konuda görüş bildirmek suretiyle giderilebilecek bir duraksama bulunmadığını belirtmiştir. Türk Telekom’un taşınmaz ve demirbaş satışları, gelişen teknolojiler ve değişen ihtiyaçlar doğrultusunda sermaye piyasası kurulu lisanslı bağımsız değerleme kuruluşlarının da raporları alınmak suretiyle yapılmaktadır. Bu kapsamda sistemlerin işleyişini etkilemeyen ve atıl durumda olan gayrimenkullerin satışı gerçekleştirilirken, diğer yandan yeni arazi ve bina satın alımları yapılmakta ve mevcut gayrimenkullerin bakım- onarımı ve yeni yapımı için yatırımlar sürdürülmektedir.

Türk Telekom, özelleştirmeden bu yana 441 milyon TL’lik gayrimenkul satışı gerçekleştirirken, taşınmazların alım, bakım ve onarım, masrafları dahil 1,65 milyar TL’yi aşkın gayrimenkul yatırımı yapmıştır. Müvekkil Şirket halka açık bir şirket olup hisseleri borsada işlem görmektedir. Müvekkil Şirket ile ilgili yayın ve haberlere ilişkin olarak basın hürriyeti sınırları belirlenirken söz konusu sınırların halka kapalı şirketlere nazaran daha dar yorumlanması gerekmektedir. Zira Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 13.08.2018 tarihinde yapılan açıklamada ifade edildiği üzere halka açık şirketler hakkında yapılan ve gerçeği yansıtmayan haberler “yatırımcıların karar verme süreçlerini etkileyebileceği dikkate alınarak, bu durumun, en hafif şekliyle ülkemiz sermaye piyasalarında güvenilirliğin ve şeffaflığın ciddi manada zedelenmesine ve yatırımcıların zarar görmesine yol açabilecektir.” Yukarıda yapılan açıklamalara istinaden, basın özgürlüğüne, bu özgürlüğün ana unsuru olan gerçek haber ve özgür yorum ilkelerine saygı duyduğumuzu ancak Türk Telekom ve yöneticileri aleyhinde gerçeğe aykırı ithamlar içeren ve Türk Telekom’un saygınlığı ile bağdaşmayan tüm iddialar içeren söz konusu yazı ile ilgili yasal yollara başvuracağımızı, değerli kamuoyuna saygı ile bildiririz.

TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş. VEKİLİ Av. Tuğba KARAER Av. Serdar AKCASU


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler