Facia geliyorum diye bağırmış! Basınçtan camlar çatlamış...

Kartal’da çöken 8 katlı binanın enkazında kalanların yakınları, gözyaşları ve endişe içinde enkaz çalışmalarını izliyor.

Yayınlanma: 07.02.2019 - 21:50
Abone Ol google-news

<video:1237277>

Binanın alt katındaki tekstil atölyesinin kırılan camını değiştirmek için apartmana girdiği sırada enkaz altında kalan 44 yaşındaki Volkan Balta’nın annesi Fatma Balta yayın yasağı getirilmesine tepki göstererek “Gösterseler ne olacak? Gökdelenleri gösteriyorlar da çöken binayı, nedenini niye göstermiyorlar. Yayınlasınlar her şey, konuşsunlar gerçekleri ki bizim yaşadığımızı başkası yaşamasın. Ruhsatını doğru versinler. Kaçak binalar yapılmasın. Rüşvet alınmasın. Bir oy uğruna.. Ekipler hızlı çalışsın, oğlumu sağ salim bulsunlar'” dedi. Dayısının üç çocuğu enkaz altında olan Serhat Özeş ise “Yengem evin ara ara sallandığını söylüyordu. Bina çökmeden önce, yengem ekmek almaya gidiyor. Döndüğünde binanın çöktüğünü görüyor. Sözün bittiği yer” dedi.

 

Binanın 5. 6. ve 7 katlarında 3 dairede 15 yakını oturan Onur Ayaz’ın enkazda kuzenlerinden Ayşe Alemdar (45) yaşamın yitirmiş. Alemdar’ın, kızı da okuldan döndükten sonra bindiği asansör 1. katta olduğu sırada, çökme olduğu için yaralı kurtulmuş. Hastaneye kaldırılan 7 yakınından birinin durumu ise ağır. Ayaz’ın, yine hala çocuklarından Mustafa ve Erdoğan Alemdar adında kardeşler ve yaşları 15 ile 9 olan iki çocukla beraber 7 tanıdığı hâlâ enkaz altında. Ayaz, Mustafa Alemdar’ın kendisine bir kaç gün önce binanın sallandığını ve tekstil atölyesinin camlarının kırıldığını söylediğini belirterek, “Deprem görüntüsü başka bir şey değil. Burada sorun yurttaşların sallanmalara rağmen bir şey yapması’” dedi.



Çatlaklara sıva!

Çöken binanın enkaz kaldırma çalışmaları dün gün boyu sürdü. Enkaz altında yakını olan Kemal Tosun, 1999 depreminde bu binada yakınlarının olduğunu, bazılarının deprem sonrası binada oluşan çatlaklar nedeniyle taşındığını belirterek “Depremin ardından bina zemininde çatlaklar oluştu ve sıva ile giderdiler. Çatlaklar sıva ile giderilebilir mi? Göz boyama yaptılar” dedi. Tosun, binanın alt katındaki tektsil atölyesine makinelerin içeriye alınabilmesi için kolonların kesildiğini ve üzerinin harçla kapatıldığını iddia ederek “Şu anda enkaz altında kalan ve kurtarılmaya bekleyen yakınlarım var” diye konuştu.

İçeri girer girmez

Zemin katta bulunan tekstil atölyesinin kırılan camını çırağı Selçuk ile değiştirmeye giden ve enkaz altında kalan Volkan Balta’nın (44) arkadaşı Murat Aydın ise şunları söyledi: “Cam değişiminin ardından Selçuk malzemeleri araca götürüyor. Volkan da elindeki silikonu yıkamak için binaya girer girmez çökme oluyor. Selçuk bana, daha önce de kırılan camları takarken binanın sallandığına dair muhabbettin bile yapıldığını ve çökme sırasında konfeksiyonda 2 kişinin olduğu söyledi.” Bir başka iddiaya göre de atölyenin camının basınç nedeniyle birkaç gün önce kırıldığı ve değiştirildiği yönünde.

Bina öne çöküyor

Mehmet Şimşek, yeğeninin eşi Şeyma Kambur (29) ile çocukları Zehra (8) ve Bilal Kambur’un (5) enkaz altında olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Baba işten eve geliyor. Dışarı çıkar çıkmaz da bina çöküyor. Bahsedilen kolon kesilmeler büyük ön tarafta olacak ki bina oranda ön tarafa doğru çöküyor. Çökme anında çocukları anneleriyle arka tarafta mutfaktalarmış. Umarım durumları iyidir. Bina 1979’da yapılmış ve 1992’de ise kaçak 3 kat ilave edilmiş. Mahalledeki binaların çoğu 40 yaşlarında. Çöken bina gibi mahallede birçok binada kaçak kat eklemiş. Bu sadece burası için geçerli değil, İstanbul’un büyük bölümü böyle. Denetimler de sıkı yapılmalı.”

‘Ara ara sallanıyormuş’

Dayısının 3 çocuğu enkaz altında olan Serhat Özeş şunları söyledi: “Bir senedir bu eve taşınmışlardı. Yengem evin ara ara sallandığını söylüyordu. 1.5, 14 ve 15 yaşında üç çocuğu vardı. Anne çocuklarına yemek yaptıktan sonra ekmek almaya gitmiş. Döndüğünde binanın çöktüğünü görmüş. Çöken bina temelden yanındaki binaya bağlı. Şu an o bina da büyük zarar gördü. Bina işaret vermiş ama her yerde denetimsizlik, ilgisizlik. Sözün bittiği yer. ”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler