‘Utanç’ İstanbul’da

12 Eylül sonrası gerçekleşen katliam ve işkencelere dikkat çeken müze Ortaköy’de açıldı.

Yayınlanma: 26.09.2014 - 22:02
Abone Ol google-news

12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası insanların karşılaştığı işkence, gözaltında kaybetme, idam ve katliamları unutturmamak için 5 yıldır farklı kentlerde düzenlenen “Utanç Müzesi - Tarihe Bak Anlarsın” sergisi İstanbul’a taşındı. Müzede, Gezi Parkı Direnişi’nde hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ayakkabıları, misketleri ve okul üniforması da yer aldı. Devrimci 78’liler Federerasyonu’nun öncülüğünde İstanbul’da 2.’si düzenlenen serginin açılışında konuşan gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, 12 Eylül davasında generallerin müebbet hapse çarptırıldığını anımsatarak, “Şimdi sıra darbeci generallerin işbirlikçilerinde, işkencecilerde, ispiyoncularında” dedi.

Ortaköy Kültür Merkezi’nde dün açılışı gerçekleştirilen sergiye CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu, 1980 askeri darbesi sonrası gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren ve Gezi Parkı Direnişi’nde hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan katıldı.

5 Ekim’e kadar gezilebilecek

Açılışta konuşan İkbal Eren, 12 Eylül darbesinin generallerini halkın vicdanında mahkûm ettiklerini kaydederek, “Kendi mahkemelerinde müebbet
hapse mahkûm edip, apoletlerini sökerek mahkeme kapısına bıraktık. Elbette ki toplumun bütün kesimlerinde travma yaratan darbeci zihniyet 2 faşist generale indirgenemez. Bu sonuç aslında bir başlangıçtır” dedi. Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar ise 1980 döneminde sivil ve askeri demokrasinin çöktüğünü belirterek, “Devletimiz, tek tip insan yetiştirmek adına özgürlükçü bir toplum oluşmasını engelleyerek kendi ideolojisine uygun bir toplum şekillendirmek için insanına işkence yapmakta çok adaletli davranmıştır” dedi. Utanç Müzesi 5 Ekim’e kadar Ortaköy Kültür Merkezi’nde gezilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler