Kızılay'da öğretmenlere polis müdahalesi

Taleplerini dile getirmek için yürüyen öğretmenlere polisten biber gazlı müdahale.

Yayınlanma: 23.11.2013 - 13:34
Abone Ol google-news

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’da “Fedakâr cefakâr öğretmenlerimize şükranlarımızı sunacağız. Onlar eli öpülesidir” dediği saatlerde, Ankara’da sorunlarını dile getirmek üzere toplanan binlerce öğretmene polis şiddeti uygulandı. Polis, Kızılay Meydanı’nda toplanıp, Milli Eğitim Bakanlığı’na yürümek isteyen Eğitim-Sen üyesi yaklaşık 5 bin öğretmene; biber gazı, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Ara sokaklara kadar girip öğretmenleri kovalayan polis müdahalesinde 6 kişi yaralandı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya akın eden Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, 24 Kasım öncesi Tandoğan Meydanı’nda buluştu. Buradan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’na çıkan öğretmenler, saat 10.00 sıralarında Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti. Amaçları, MEB’in önünde toplanıp, bir basın açıklaması ile sorunlarını duyurmaktı. Yaklaşık 5 bin öğretmenin yürüyüşü sırasında “AKP faşizmine teslim olmayacağız”, “Meslek onurumuza ve haklarımıza sahip çıkacağız” şeklinde iki büyük pankart açıldı. Yürüyenler arasında ataması yapılmayan öğretmenler ile öğrenciler de yer aldı. Yürüyüş boyunca alkışlar, sloganlar ve ıslıklarla hükümet politikaları protesto edilirken, RedHack operasyonunda 14 kişinin gözaltına alınmasına da tepki gösterildi. “Genç eğitimciler” grubu ise “Kızlı erkekli direniyoruz” pankartı taşıdı. Öğretmenler yürüyüş boyunca “Irkçı, gerici eğitime hayır”, “Parasız, eşit, bilimsel, laik ve anadilinde eğitim istiyoruz” şeklinde sloganlar attı.

 GMK Bulvarı’ndan Kızılay Meydanı’nın başına çıkmak isteyen öğretmenlerin önü, çevik kuvvet polisleri, üç TOMA ve 2 Akrep aracı ile kesildi. Barikat oluşturan polis, grubun meydana çıkmasına izin vermedi. Bu sırada Eğitim-Sen yöneticileri ile polis arasında tartışma yaşandı. Polis şefi, grubun Milli Müdafaa Caddesi’ne girip, burada açıklama yapmasını ve dağılmasını istedi. Öğretmenler ise bakanlığa yürüme konusunda kararlı olduklarını söyledi. Bu sırada polis aracından “Yaptığınız eylem kanunsuzdur. Size 10 dakika süre veriyoruz. Açıklamanızı yapın ve geldiğiniz yöne doğru dağılın. Yoksa zor kullanılarak dağıtılacaksınız” şeklinde anons yapıldı. Öğretmenler ise polis barikatına doğru yüklendi ve sloganlarla barikatların kaldırılmasını istedi. Grubun daha fazla ilerlemesine izin vermeyen polis, 13.30 sıralarında önce biber gazı, ardından tazyikli su ve gaz bombası ile öğretmenlere müdahale etti. Öğretmenlerin üzerine yoğun miktarda gaz bombası atılması sonucu GMK Bulvarı’nın başında göz gözü görmez oldu. Müdahale sürerken çevrede toplanan vatandaşlar, “Öğretmenime dokunma” diye slogan attı ve polis müdahalesine tepki gösterdi. Polisin sıktığı gazın türünün farklı olduğu, bölgede bulunan herkesi olumsuz etkilediği görüldü.

 

Kalp hastası öğrenci

5 yurttaş, atılan yoğun gaz nedeniyle fenalık geçirdi ve arkadaşlarının yardımıyla hastaneye kaldırıldı. Bunlardan biri de dershaneye gelen Kübra isimli genç bir kız oldu. Kalp hastası olduğu öğrenilen Kübra, gazdan baygınlık geçirdi ve ambulansla hastaneye götürüldü. Bir kadın eylemci de başından yaralandı. Olaylar sonucunda iki kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Bulvar üzerindeki grubu dağıtan polis, TOMA ve Akrep araçlarıyla öğretmenlerin kaçtığı ara sokaklara girdi. Özellikle İzmir Caddesi’ne giren polis, burada bekleyenleri dağıttı. Bu sırada bir sokakta yer alan kapalı otoparka bir grup eylemci girdi. Polis de otopark girişinde bekleyerek, eylemcilerin dışarı çıkmasını bekledi. Ancak olay yerine gazeteciler gelince, polis gözaltıdan vazgeçerek ayrıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler