Yüksek mahkemeden, istinaf mahkemelerinin temyiz kısıtlamasına iptal

Anayasa Mahkemisi (AYM), bölge adliye mahkemeleri (istinaf) tarafından; ilk derece mahkemesinin beraat kararının bozularak ilk defa verilen mahkûmiyete ilişkin kararlara karşı temyiz yolunun kapalı olmasını anayasaya aykırı buldu.

Yayınlanma: 15.02.2019 - 23:12
Abone Ol google-news

AYM, bu kapsamda “ilk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı iki yıla kadar hapis cezasını gerektiren suçlara bağlı cezalarda bölge adliye mahkemelerinin verdiği kararların temyiz edilemeyeceği” hükmünü iptal etti. Böylece, yerel mahkemenin beraat ettirdiği bir sanık, istinaf mahkemesinde 2 yıla kadar hapis cezası alırsa bu kararı Yargıtay’a taşıyabilecek.

Hürriyete aykırı

Ankara’da bir asliye ceza mahkemesi, yargıladığı sanığa beraat kararı verdi. Cumhuriyet Savcısı, bu karara karşı istinaf yoluna başvurdu. İstinaf mahkemesi de sanığa 2 yıla kadar bir hapis cezası verdi. Yerel mahkemede beraat eden, ancak istinafta ceza alan sanık, bu mahkûmiyet kararına karşı yasal engel nedeniyle temyiz yoluna başvuramadı. Bunun üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasası’nın 286. maddesinin d. bedninin iptali istemiyle AYM’ye başvurdu. Dava konusu “d” bendinde, “İlk derece mahkemelerinin görevine giren ve kanunda üst sınırı iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezasını gerektiren suçlar ve bunlara bağlı adli para cezalarına ilişkin her türlü bölge adliye mahkemesi kararları temyiz edilemez” hükmünü düzenliyordu. 


AYM Genel Kurulu, dava konusu kuralın, anayasanın 36. maddesinde düzenenlenen “hak arama hürriyetine” aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler