Her tarafımız fay hattı dolu

Son deprem serisi için Prof. Dr. Ercan, ‘Büyük depremin habercisi’ derken Dr. Gündoğdu ise ‘Son derece normal’ ifadelerini kullandı.

Yayınlanma: 20.02.2019 - 23:42
Abone Ol google-news

Türkiye’de hemen hemen her gün bir il depremle sallanıyor. Marmara, Akdeniz ve Ege Denizi’nin ardından Van ve Hatay’da da art arda depremler meydana gelmesinin nedenini uzmanlara sorduk.
2019-2025 yılları arasının Anadolu’da deprem yılı olacağını söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Anadolu’da yaklaşık 2011 yılından beri biriken gerginlikler açığa çıkmaya başladı. Bunlar şu anda küçük depremler ve depremcikler biçiminde Anadolu’nun her yanında görülüyor. Bu da büyük boşalmalar yapmak üzere hazırlanıyor demektir” dedi. Anadolu’da yıkıcı ölçekte bir deprem yaşanacağını kaydeden Ercan, şöyle devam etti: “Bu depremin büyüklüğü 6 ile 7 arasında olabilir. Bu depremin en olası olacağı kuşak, yüzde 52 olasılıkla Kuzey Anadolu Kuşağı. Yüzde 33 oranında Batı Anadolu ve Ege Bölgesi’nde, yüzde 13 olasılıkla ise Doğu Anadolu kırığı boyunca ve Anadolu’nun diğer illerinde olur. Bu üç bölge içindeki illerin hepsi şu anda bir deprem çekincesi yaşıyor.”

‘Her tarafımız fay’
Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu ise son sarsıntıların deprem silsilelerinin devamı olduğunu aktararak “Deprem ülkesiyiz. Her tarafımız fay hattı dolu. Bu olan depremler son derece normal. Faylarla alakalı beklediğimiz depremler. Fay hareket ettikçe deprem orada gelişiyor ve sayısı artıyor” diye konuştu. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler