Opera’da çalışanlara ‘tayt’ yasağı

DOB personeline ‘tayt, kolsuz penye, şort, streç ve çivi topuklu ayakkabı’ giyme yasağı getirildi...

Yayınlanma: 01.10.2014 - 13:48
Abone Ol google-news

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü (DOB) genel müdürlükte ve genel müdürlüğe bağlı il müdürlüklerinde görev yapan ve 657 sayılı Devlet Memurları Yasası kapsamına dahil olan personele kurum içinde “sporcu atleti, kolsuz penye, şort, tayt, streç kot, sandalet, terlik, çivi topuklu ayakkabı ve abiye” giyme yasağı getirdi. Genel müdürlüğün yayımladığı genelge sanatçılar arasında tartışma yaratırken, kurumdan “Söz konusu genelge ile genel müdürlüğümüz ve bağlı il müdürlüklerimizde görev yapan sanatçılarımızın çalışma, prova ve temsilllerde görevlerinin gerektirdiği kılık ve kıyafetleri kullanmaları konusunda yeni bir düzenleme yapılmamış ve herhangi bir sınırlama getirilmemiştir” açıklaması yapıldı.

DOB Genel Müdürü Selman Ada imzasıyla yayımlanan genelge, DOB’da tartışmalara neden oldu. Genelge ile genel müdürlükte ve bağlı il müdürlüklerinde görev yapan memur, sözleşmeli personel, geçici görevli personel, işçi ve temizlik şirketi personelinin kılık ve kıyafetiyle ilgili düzenleme yapıldı. Genelgede “Kurum içinde sporcu atleti, kolsuz penye, şort, tayt, streç kot, sandalet, terlik, çivi topuklu ayakkabı, abiye vb. giyilmeyecek” denildi. Kurumda çalışan sanatçılar söz konusu genelgenin kendilerini de kapsadığını iddia ederken, genel müdürlükten konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. “Genelge kurum sanatçılarını kapsamıyor” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Genel müdürlüğümüzce; genel müdürlük ve bağlı il müdürlüklerimizde görev yapan memur, sözleşmeli personel, geçici görevli personel, işçi ve temizlik personelinin kılık ve kıyafeti ile ilgili uyulması gereken hususların yeniden hatırlatılması amacıyla hazırlanarak genel müdürlük merkez birimleri ile il müdürlüklerimize gönderilen 22/09/2014 tarih ve 2014/3 sayılı genelgede belirtilen hususlar; Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 4 ve 5 inci maddelerinde yer alan düzenlemelerin tekrarı niteliğinde olup, genelge ile yeni bir sınırlama getirilmemiştir. Genelgede yer alan ‘sözleşmeli personel’ ifadesi ile genel müdürlüğümüzde ve bağlı il müdürlüklerimizde 1309 sayılı kanunun 4. maddesi kapsamında görev yapan sanatkar memurlar, uygulatıcı uzman memurlar ve uzman memurlar kastedilmemiş olup, personelin uyması gerektiği belirtilen Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğin ‘Tanımlar’ başlıklı 3. maddesinde tanımı yapılan sözleşmeli personelin kastedildiği genelgenin 3 üncü maddesinde de belirtilmiştir. İlgili yönetmeliğin 3. maddesinin ‘c’ bendinde ‘Sözleşmeli personel deyimi, 657 sayılı yasanın 4. maddesinin (B) fıkrası, 5434 sayılı kanuna 1101 sayılı kanunla eklenen Ek 5. maddenin son fıkrası ve özel kanunların verdiği yetkiye dayanılarak 2. madde kapsamına giren kurum ve kuruluşlarda çalışanlarla 6.11.1980 gün ve 2333 sayılı kanuna göre çalışanları ifade eder’ tanımı ile bu husus açıklanmıştır. Ayrıca aynı yönetmeliğin 7. maddesi ile ‘Sağlık, şantiye, arazi, atölye, maden ve benzeri yerlerde çalışanların işin ve yerin özelliğine göre giyim eşyasının tipi, modeli ve rengi ilgili kurumca tespit edilir. Ancak, bu yönetmelikte belirtilen diğer esaslara uyulması zorunludur’ düzenlemesine yer verilerek, çalışanların işin ve yerin özelliğine göre farklı giyim eşyaları kullanmalarının da mümkün olduğu hüküm altına alındığından, söz konusu genelge ile genel müdürlüğümüz ve bağlı il müdürlüklerimizde görev yapan sanatçılarımızın çalışma, prova ve temsillerde görevlerinin gerektirdiği kılık ve kıyafetleri kullanmaları konusunda yeni bir düzenleme yapılmamış ve herhangi bir sınırlama getirilmemiştir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler