AVM, tarihi liseyi yuttu

Veliler köklü geçmişe sahip okulun boşaltılmaması için eylem yapmıştı.

Yayınlanma: 06.10.2014 - 00:01
Abone Ol google-news

Deprem sonrası toplanma alanı olan ve köklü bir geçmişe sahip Şişli Endüstri Meslek Lisesi’ni kapsayan parsellere yapılacak konut ve AVM planları tekrar mahkemelik oluyor. Daha önceki plana dava açarak yürütmeyi durdurma kararı alan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi yeni plana da dava açacak. Yeni plana göre Şişli Endüstri Meslek Lisesi yıkılacak ve yeniden yapılacak. Yeniden yapılacak liseye ayrılan alan ise mevcut
arazisinin yaklaşık dörtte biri.

Lisenin arazisi daraldı

İzzetpaşa Mahallesi’nde Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu alanı konut ve ticaret merkezine dönüştüren imar planı değişikliği 2013 yılının kasım ayında askıya  çıktı. Plana bölgeye getirdiği yoğun yapılaşma nedeniyle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle  Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından dava açıldı. Mahkeme 2014 yılının nisan ayında planın yürütmesini durdurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ufak değişiklikler yaparak hazırladığı yeni planı 2 Ekim’de askıya çıkardı. Böylece odanın sonuçlanmak üzere olan iptal davası da kadük kaldı. Dava sürecini başından beri takip eden Şehir Plancıları Odası İstanbulŞubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Akgün, bu arazinin yolsuzluk soruşturması kapsamında da adının geçtiğini belirterek “Plan ile kamusal donatı alanı belirli bir sermaye kesimine devredilip büyük bir rant elde edilecek” dedi. Yapılan son iki planın karşılaştırmasına yapan Akgün’ün verdiği bilgilere göre 2013 yılında yürürlüğe giren planlarda “Meslek Lisesi Alanı” olarak belirtilen bölge büyük ölçüde “Ticaret + Konut Alanı”na ve kısmen de “Park”a ayrılmıştı. Hazine mülkiyetinde olan ve “Meslek Lisesi Alanı” olarak planlanmış olan parseller, Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı’nın yaptığı başvuru doğrultusunda 20 Temmuz 2012’de vakıf adına tescillendi. 9 Ağustos 2012’de Taş Yapı tarafından “yüzde 50 hissesinde kat karşılığı inşaat hakkı vardır” denilerek tapuya şerh düşüldü. Dava konusu edilen planlar ile birlikte parseller eğitim tesis alanından çıkarılarak, ayrıcalıklı imar hakları ile “Ticaret + Konut Alanı”na alındı. Yürütmesi durdurulan bu plana  karşı birkaç gün önce yeniden askıya çıkan planlarda ise 1.6 hektarlık alanın meslek lisesi olarak ayrıldı. Parça parça yaklaşık 1 hektarlık alana park, kısmen cami fonksiyonları getirildi. Yaklaşık 3.6 hektarlık alan da “Ticaret + Konut Alanı” olarak planlandı. Bir önceki plana göre kısmen meslek lisesi alanı ayrıldığı gözükse de mevcut okulun kampüsü, şu an faaliyette olan atölyeleri göz önüne alındığında ayrılan alan son derece sınırlı. İnşaat emsali olarak da 2,90 katsayı belirlenmiş durumda. Gürkan Akgün, bu şekilde bakıldığında sanki bir önceki plana göre inşaat alanının azaltılmış gibi gözüktüğünü ancak plan notlarında durumun hiç de öyle olmadığını söyledi. Mezunlar da tepkili Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman da yeni planın İstanbul’a çok büyük bir yük getirdiğine dikkat çekti. Kahra- man “Burası eğitim tesisi alanı yani kentsel donatı alanı. Donatı alanları, mevcut yoğunluğu karşılayamaz hale gelmişken bölgeye daha da yük ve donatı alanı ihtiyacı getiriyorsunuz” dedi. Arazinin vakfa tahsis edilmesinden sonraki süreci de eleştiren Kahraman “Vakfa jest yapırken İstanbul’un sonu getiriliyor.

Arazi mevcut fonksiyonu üzerinden kamulaştırılıp bedeli vakfa ödenerek mağduriyet giderilebilirdi. Araziye imar hakkı vermek şart değil” dedi. Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Ercan Bodur “Bölgenin en önemli özelliği deprem sonrası toplanma alanı. Burada başka bir yer yok. Bizim okulumuzu sıkıştırıp önüne rezidans ve AVM yapacaklar. Bizim okulun bahçesinde 896 ağaç var. Meslek lisesi için geniş bir alana ihtiyaç oluyor. Binadan ziyade atölye, laboratuvar yapılacak geniş alanlara ihtiyaç var” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler