Direnerek yürüdüler

Eğitim İş üyeleri, 3 Mart Devrim Yasaları’nın kabulünün 95. yıldönümünde, OHAL’den sonra Ankara’da ilk kez yasal yürüyüş düzenledi.

Yayınlanma: 03.03.2019 - 11:44
Abone Ol google-news

<video:1275196>

Eğitim İş, 3 Mart Devrim Yasaları’nın kabulünün 95. yıldönümünde Anıtkabir’e yürüdü. Birinci Meclis önünde toplanan öğretmenler, Ankara Valiliği’nin eylemlerine ilişkin ‘yasak’ kararına karşın 1 saat yürümek için direndi. Sendika yöneticileri ile polis arasında süren pazarlığın ardından OHAL’den sonra Ankara’da ilk kez valilik tarafından yasaklandığı belirtilen sendikal bir yürüyüşe izin verildi. 95 yıl önce 3 Mart 1924’te TBMM’de üç yasa kabul edildi ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atıldı. Halifelik kaldırıldı; Şeriye ve Evkaf Vekâleti kaldırıldı ve Tevhidi Tedrisat (Eğitimde Bilik) Yasası kabul edildi. Devrim Yasaları’nın kabulünün 95. yıldönümünde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen Eğitim İş üyesi yaklaşık 2 bin öğretmen, “Laik, bilimsel, çağdaş, ulusal eğitime ve cumhuriyet devrimlerine sahip çıkmak” için Anıtkabir’e yürüdü.

Öğretmenlere engel

Anıtkabir’e yürümek isteyen öğretmenler sabah saatlerinde Birinci Meclis önünde toplandı. Buradaki açıklamanın ardından yürüyüş düzenlemek isteyen öğretmenler ilk engel ile karşılaştı. Polis ekipleri, öğretmenlerin Meclis önünü boşaltmasını isteyerek, açıklama öncesinde kitleye müdahale ile tehdit etti. Sendika yöneticileri ise öğretmenlerin Meclis’i ziyarete geldiklerini ve açıklamanın sadece 10 dakika süreceğini belirterek polis ekiplerinden geri çekilmesini istedi. “Mustafa Kemal’in öğretmenleriyiz” sloganı eşliğinde 15 dakika süren pazarlığın ardından ilk engel aşıldı ve Eğitim İş yöneticileri Meclis önünü boşaltmadan açıklamalarını gerçekleştirdi. Açıklamaya Eğitim İş yöneticilerinin yanı sıra Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Sekreteri Ersan Petekkaya da destek verdi.

Laiklik karşıtı uygulamalar

Meclis önünde yapılan açıklamada Eğitim İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “95 yıl önce çıkarılan 3 devrim yasası ile İslam coğrafyasındaki ilk laik ülkeyi kurarak bulunduğu bölgede örnek olan ülkemiz, ne yazık ki bugün iktidarın laikliğe ve Cumhuriyet devrimlerine karşı antidemokratik uygulamaları ile karşı karşıyadır” dedi.

Öğretmene barikat

Açıklamanın ardından Anıtkabir’e yürümek isteyen öğretmenlerin önü polisler tarafından kesildi. Yapılan eyleme ilişkin Ankara Valiliği’ne bildirim yapıldığını belirten sendika yöneticileri, valiliğin eylemi yasakladığı yanıtını aldılar. Valiliğin eylemin yasaklandığına ilişkin sendikaya tebligat gönderdiğini iddia eden polis amirleri, sendika yönetiminden herhangi bir resmi yazının kendilerine ulaşmadığını belirtmesi üzerine, “eski adresinize gönderilmiştir” savunması yaptı. Sendika yönetimi ise 10 yıldır sendikanın aynı adreste olduğunu belirterek böyle bir yasağı tanımayacaklarını aktardı.

OHAL sonrası ilk

Sendika yönetiminin kitlenin tamamının öğretmen ve memur olduğu, yürüyüş yapmanın Anayasal bir hak olduğu, artık OHAL’in olmadığı ve valiliğin yasal haklara sınırlama getiremeyeceğini belirtti. Eğitim İş üyeleri, polisin sendikaya ait materyallerin bırakılarak yürüme teklifini reddederek, “Öğretmene değil, tarikata barikat” sloganı attı. Polis ile 1 saat süren pazarlığın ardından yürüyüşe izin verildi. Öğretmenler, polis barikatının kaldırılmasının ardından Anıtkabir’e yürüyüşe geçti. OHAL’den sonra Ankara’da ilk kez valilik tarafından yasaklandığı belirtilen sendikal bir yürüyüşe izin verilmiş oldu. Yaklaşık 2 bin Eğitim İş üyesi, barikatın kaldırılmasının ardından Anıtkabir’e yürüdü. Aslanlı Yol’dan geçen öğretmenler, Ata’nın huzurunda saygı duruşunun ardından Anıtkabir merdivenlerinde anı fotoğrafı çektirdi

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler