HSYK’de Öz restleşmesi

HSYK 3. Dairesi, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında koordinatör savcı olarak görev yapan dönemin İstanbul Başsavcı Vekili Zekeriya Öz hakkında inceleme izni verilmemesi hükmünü kaldıran Adalet Bakanı BekirBozdağ’ın kararını yok saydı.

Yayınlanma: 06.10.2014 - 18:48
Abone Ol google-news

HSYK 3. Dairesi, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında koordinatör savcı olarak görev yapan dönemin İstanbul Başsavcı Vekili Zekeriya Öz hakkında inceleme izni verilmemesi hükmünü kaldıran Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın kararını yok saydı. HSYK 3. Dairesi, Adalet Bakanı’nın “dairenin verdiği inceleme izni verilmemesi kararını” kaldırma yetkisinin olmadığını belirterek, kararın “yok hükmünde” olduğuna hükmetti. Kararın altına imza atan dairenin 5 üyesinin cemaate yakın olduğu biliniyor.

Dönemin İstanbul Başsavcı Vekili Zekeriya Öz, 17 Aralık operasyonu sonrası iktidar çevrelerinin hedefi olunca HSYK’den yazılı izin alarak açıklama yapmıştı. Yüksek yargı kökenli iki kişinin dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kendisine gönderildiğini savunan Öz, “Bursa’da bir otelde görüştüğüm bu kişiler Sayın Başbakan’ın bana çok kızgın olduğunu, hakkımda ağır laflar ettiğini, bir mektup yazarak kendisinden özür dilemem gerektiğini, hükümete yönelik soruşturmaların derhal durdurulmasını, aksi takdirde zarar göreceğimi ve bunun sonuçlarının benim için ağır olacağını, emniyete neden gittiğimi, bunun herkesi çok kızdırdığını söylediler” demişti.

Bakan incelensin demişti

Açıklamada geçen “iki kişinin” sonradan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu ve Yargıtay 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit olduğu anlaşılmıştı. İki isim, yaptıkları açıklamada görüşmeyi doğrulamış ancak iddiaları reddetmişti. Öz’ün bu açıklamasının
ardından Erdoğan, HSYK’ye avukatı Ali Özkaya aracılığıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Ancak HSYK 3. Dairesi, oy çokluğuyla Zekeriya Öz hakkında bu açıklamaları nedeniyle inceleme başlatılması talebini reddetmişti. Adalet Bakanı Bozdağ, yasadan kaynaklı yetkisini kullanarak inceleme izni verilmemesi kararını kaldırmıştı.

Bu yeni gelişme üzerine görevlendirilen müfettişler, yaptıkları incelemeyi tamamlarken iddiaları ciddi bularak Öz hakkında soruşturma izni verilmesini talep etti. Bunun üzerine HSYK 3. Dairesi, geçen hafta salı günü toplanarak talebi ele aldı. 7 üyenin tamamının katıldığı toplantıda 3. Daire’nin cemaate yakın olarak bilinen 5 üyesi, Adalet Bakanı’nın dairenin kararını kaldırma yetkisi olmadığını iddia ederek, Bozdağ’ın kararının yok hükmünde olduğunu bildirdi. Diğer üyeler Ahmet Karayiğit ve Zeynep Kavlak ise Zekeriya Öz’le ilgili iddiaların soruşturulması gerektiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler