Gazeteciye ‘TOMA’yı engelledin’ davası

Polislere orantısız şiddet uygulamamaları uyarısında bulunan emekli subay gazeteci Rahmi Yıldırım'ın 3 yıl hapsi isteniyor...

Yayınlanma: 08.10.2014 - 11:44
Abone Ol google-news

Berkin Elvan’ın yaşamını yitirmesi üzerine Ankara’da yapılan protesto gösterileri sırasında TOMA’ya yaklaşarak orantısız şiddet uygulamaması uyarısında bulunan emekli subay gazeteci Rahmi Yıldırım hakkında üç yıla kadar hapis cezası istemiyle ceza davası açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu Savcısı Mehmet Taştan’ın mart ayındaki Berkin Elvan protestolarının üzerinden 6 ay geçtikten sonra hazırladığı iddianame, Ankara 33. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Buna göre, Berkin Elvan için 13 Mart 2014 tarihinde Ankara’da düzenlenen protesto gösterileri sırasında gözaltına alınan 13 kişi hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefetten dava açıldı. Sürekli Basın Kartı sahibi Yıldırım da Kızılay’daki gösteriler sırasında gözaltına alındı. Yıldırım, Emniyet’teki ifadesinde, emekli jandarma subayı olarak TOMA’ya orantısız şiddet uygulamaması yönünde sözlü uyarıda bulunduğunu anlattı. Buna karşın, Yıldırım’ın uyarısı, iddianamede “polise direnme” olarak nitelendirildi.

İddianamede Yıldırım’ın “TOMA’nın önünde durarak ilerlemesini engellediği ve görevli Emniyet mensupları ile tartışarak görevlerini yapmalarına mani olmaya çalıştığı” öne sürüldü. İddianamede delil olarak, Yıldırım’ın TOMA’nın yanındayken ve gözaltına alınırken çekilmiş fotoğraflarına yer verildi. Diğer sanıklarla birlikte Rahmi Yıldırım’ın da altı aydan üç yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Savcı Mehmet Taştan ayrıca, Yıldırım ve diğer sanıkların TCK 53/1 ve 2. fıkraları uyarınca da cezalandırılmalarını talep etti. Mahkeme bu yönde karar verirse, sanıklar hapse girmenin yanı sıra milletvekili veya memur olamayacaklar, kamu görevi üstlenemeyecekler; vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi partilerde yöneticilik ve denetçilik yapamayacaklar. Seçme, seçilme, velayet ve vesayet haklarını yitirmenin yanı sıra kamu hizmeti niteliğindeki bir meslek veya sanatı icra edemeyecekler; kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı veya tacir de olamayacaklar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler