Güneydoğu'da gerginlik sürüyor

IŞİD'in Suriye'de Kürtlerin yaşadığı Kobani'ye saldırılarını protesto etmek için Güneydoğu illerinde iki gün süren ve bazı il ve ilçelerde sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından bugün yine gerginlik yaşandı.

Yayınlanma: 08.10.2014 - 14:07
Abone Ol google-news

7'inci Kolordu Komutanlığı'na bağlı General Galip Deniz Kışlası'na 100 metre uzaklıkta bulunan Seyrantepe Kavşağı'nda bir grup gösterici ateş yaktı. Polis, TOMA ve zırhlı araçlarla bu gruba müdahale etti. Göstericilere gaz bombası ve basınçlı su sıkılıp dağıtıldıktan sonra yakılan ateş ise TOMA tarafından söndürüldü.

HÜDA-PAR 10 GENCİ REHİN ALDI İDDİASI

Diyarbakır'da dün yaşanan olaylar sırasında Hür Dava Partisi'ne yakınlığıyla birlinen kişilerin merkez Kayapınar İlçesi'nde 10 göstericiyi rehin aldıktan sonra parti binasına götürdükleri ve daha sonra göstericileri polise teslim ettikleri iddia edildi. Polisin HÜDAPAR binasından aldığı gençlere rehin alınma sırasında herhangi bir şiddet uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek amacıyla sağlık kontrolü için hastaneye götürüldüğü kaydedildi.

SİLVAN'DA ARAÇ YAKILDI

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde ise dün gündüz saatlerinde başlayan olaylar gece geç saatlere kadar devam etti. İlçe merkezinin bir çok noktasında yolları kapatan göstericiler yoldan geçen bir çok aracı ateşe verdi. İlçe merkezinde güvenlik güçleri ile eylemciler arasında çıkan çatışmada yaralanan bir çevik kuvvet polisi helikopterle Diyarbakır'a sevk edildi. İlçedeki olaylarda 1 TIR. bir banka ve iki mağaza yakıldı. İlçede gece çıkan olaylarda aralarında çocuklarında bulunduğu 10 kişiden fazla kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır Barosu Avukatlarından Hadi Kolakan, çocukların ifadeleri için gittigi Silvan Emniyet Müdürlüğü'nde çocukların polis tarafından dövüldüğünü söyledi. Kolakan, polisin çocukları dövmesine tepki gösterdiği için polisler tarafından kolunda tutularak dışarı atıldığını söyledi.
 
MARDİN'DEKİ OLAYLARDA 3 KİŞİ ÖLDÜ

Mardin'in dün Kızıltepe, Nusaybin, Dargeçit, Savur, Mazıdağı ve Derik İlçesi'nde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Valilik, bugün saat 13.00'den itibaren 5 ilçede sokağa çıkma yasağını kaldırırken, sadece Derik'te ikinci bir emre kadar uzattı. Mardin'in Kızıltepe ve Dargeçit ilçelerinde iki gün süren olaylarda toplam 3 kişi hayatını kaybetti. Dargeçit'te Hüda-Par'a yakın oldukları belirtilen Bilal Gezer ve Sinan Toprak, göstericiler arasında çıkan silahlı çatışmada öldü. Kızıltepe'de ise yol kesen grupların barikatlarını geçmek isterken iki çocuğa çarpıp yaraladıktan sonra kaçan 22 yaşındaki Kerem Karaaslan, henüz kimliği açıklanmayan kişiler tarafından takip edildi. Takip edilen Karaaslan, Derik İlçesi girişinde tabanca ile vurularak öldürüldü. Karaaslan'ı öldüren kişinin daha sonra polise giderek teslim olduğu belirtildi. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Kızıltepe'de bugün öğleden sonra askerler kent merkezine inip stratejik noktalarda zırhlı araçlarla konuşlandırıldı. Bir Bu sırada İpekyolu üzerinde bazı grupların yolları barikatlarla kapattıkları görüldü. İpekyolu üzerinde yolu barikatlarla kapatan göstericilere asker ve polis birlikte müdahale ederek dağıttı. İlçede alınan sıkı güvenlik önlemleri sürerken, polis sürekli devriye gezdi.

Mardin Valiliği'nden olaylarla ilgili yaptığı açıklamada, dün saat 17.00 itibariyle 6 ilçemizde ilan edilen sokağa çıkma yasağı Derik İlçesi hariç bugün öğle saati itibariyle kaldırılmıştır" denildi.
 
SİİRT'TE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ, POLİS YARALANDI

Siirt'in Kurtalan İlçesi'nde dün çıkan olaylarda 2 kişinin ölmesinin ardından ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Kurtalan'da sokağa çıkma yasağı bugün saat 12.00'de kaldırıldı. Siirt Valiliği, bugün kent merkezinde yarın saat 07.00'ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Vali Mustafa Tutulmaz imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, "06.10.2014 tarihinden itibaren il merkezi başta olmak üzere ortaya çıkan, şiddet eylemleri nedeniyle bozulan asayiş ve güven ortamının tekrar tesis edilmesi için 5442 sayılı il idaresi kanunun 11/C maddese gereğince Siirt il merkezi bugün saat 12'den itibaren yarın saat 07.00'a kadar sokağa çıkma yasağı başlatılmıştır. Kurtalan İlçesi'ndeki sokağa çıkma yasağı ise saat 12.00'dan itibaren sona erecek" denildi. Sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte polis zırhlı araçlarla önlem aldı. Sık sık polis araçlarından anons yapılarak sokağa çıkma yasağı ilan edildiği ve evlerine gitmeleri istendi. Siirt'te sokağa çıkma yasağına karşın kentin bazı mahallelerinde yasağa uyulmayarak halkın sokaklara çıktığı gözlendi. Bu arada Ulus Mahallesi'nde yol kesen göstericilere müdahale eden polis ekiplerine pompalı tüfekle ateş açıldı. Açılan ateşte 2 polis memuru hafif yaralandı. Olay yerine giden 112 Acil Servis ambulansı göstericilerin barikatlarla yolu kapatması nedeniyle, olay yerine güçlükle ulaşabildi. Yaralı polis memurları ambulansla Siirt Devlet Hastanesi'nde kaldırılarak tedavi altına alındı.
 
BATMAN'DA 1 ÖLÜ, 35 YARALI

Sokağa çıkma yasağı bulunan Batman'da iki gün süren olaylarda İstanbul'dan yakınlarını bayram ziyaretine geldiği belirtilen 23 yaşındaki Emrah Demir dün çıkan olaylarda silah ile vurularak yaşamını yitirdi. Olaylarda çoğu silah ve bıçakla olmak üzere 35 kişinin de yaralandığı belirtildi. Şehir içindeki fırınlar ile eczaneler açık olurken, Batman'da olayların izinin yaşandığı Turgut Özal Bulvarı üzerinde kapı ve pencereleri kırılan bazı işyerleri ile ateşe verilen bankaların ATM cihazlarının onarılması için banka görevleri ile belediye temizlik görevlileri temizlik yaptı. Batman kent merkezinde PTT ve Telekom dahil toplam 20 ATM cihazının yakıldığı belirtildi.

Batman Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı bir ekip ise, ateşe verilen kamu kurum ve kuruluşlarda hasar tespit çalışmalarını başlattı. Kamera ve fotoğraf makineleriyle görüntü alan ekip, hasar tespit çalışmalarını gün boyu sürdüreceği belirtildi. Görevliler bazı bankalara ait para kasasını yoldan çıkardı.Emniyete ait araçlar, kavşaklarda nöbet tuttu.

ASKERLER KENT MERKEZİNDE

Batman'da İl Jandarma Komutanlığı'ndan kent merkezine inen askerler zırhlı araçlarla birlikte yoğun güvenlik önlemleri aldı. Vatandaşlara Türkçe ve Kürtçe anonslar yapılarak halkın evlerine girmeleri istendi. Anonslarda, "Batman Valiliği'nin sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Dışarı çıkanlar hakkında işlem yapılacak. Evlerinize girin" dedi. Anonslara rağmen sokağa çıkan yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı. Bazı mahallelerde eylem yapanlara da gaz bombası ile müdahale edildi.
 
TUNCELİ'DE OKULLAR TATİL

Tunceli Valiliği dün gece yaşanan olaylar ve bugün çıkması muhtemel olaylar nedeniyle il merkezinde ilk ve orta dereceli okullarda bugün eğitime ara verdi. Esnafın kepenk kapattığı kentte şehir içi taşımacılık yapan şoförler kontak kapattı.
 
ŞIRNAK'TA OKUL YAKILDI, CİZRE'DE HAVAYA ATEŞ AÇILDI

Şırnak'ta kepenkler bugün açılmazken, dün gece göstericiler Bahçelievler Mahallesi'ndeki Rekabet Kurumu Ortaokulu'nu ateşe verip yaktı.Cizre İlçesi'nde ise dün gece havaya ateşler açıldı, Nusaybin ve İdil yolu barikatlarla kapatıldı. Kepenklerin bugün kapalı olduğu ilçede çok sayıda öğrencinin okula gönderilmediği görüldü. Dün gece yaşanan olaylarda 8 mobese kamerasının direkleri yıkılırken, Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'na molotoflu saldırı düzenlendi. Bugün ilçede sıkı güvenlik önlemleri alındı. İdil İlçesi'nde ise bugün esnaf kepenk açmazken, dün gece boyunca silah sesleri, el yapımı patlayıcı ve molotoflarla gösteri yapan eylemciler sabah saatlerine kadar eylemlerine devam etti. Adile Naşit Caddesi üzerinde bulunan mobese direklerini deviren göstericiler polise el yapımı patlayıcı ve molotoflarla saldırdı. İlçede sokağa çıkma yasağı bulunmamasına rağmen vatandaşların sokağa çıkmadığı görüldü. İlçede bulunan Ziraat Bankası ve PTT şubesi sabah saatlerinde açtıktan kısa bir süre sonra, genel müdürlüğün emri ile kepenklerini kapatarak hizmet vermedi.
 
NUSAYBİN İPEK YOLU AÇILDI

Mardin'in sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve bugün kaldırılan Nusaybin İlçesi'nde göstericilerin iki gün önce barikat kurarak trafiğe kapattığı uluslararası İpekyolu, bu sabah saatlerinde temizlenerek yeniden ulaşıma açıldı. Karayollarına ait yol temizleme araçları, zırhlı polis araçları eşliğinde karayolunda yakılan lastik ve diğer barikatlar temizlendikten sonra yolun her iki tarafından oluşan uzun kuyruk oluşturan TIR ve kamyonlar geçiş yapmaya başladı. Ancak zaman zaman yasadışı gösteri düzenleyen gruplar, yol kenarına gelerek yoldan geçen araçları taşlamaya devam etti.
 
SİLOPİ'DE YANAN İKİ OKUL TATİL EDİLDİ

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde dün yaşanan olayların ardından bugün ilçede kepenkler açılmazken, kundaklanan 2 okulda eğitime ara verildi. Eczane ve fırınların açık olduğu ilçe merkezinde sessizlik hakim olurken gergin bir bekleyiş sürüyor. Dün gece yaşanan olaylarda; Silopi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binasının birinci katına atılan molotof kokteylleri nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Silopi Koç İlköğretim Okulu ve Kız İmam Hatip Lisesi'ne düzenlenen molotof kokteyli saldırılar yüzünden hasar gören her iki okulda, eğitime eğitim ve öğretime ara verildi. Koç İlköğretim Okulu'nun idareci odaları ve kantin kısmı yanarak kül oldu. Ayrıca her iki okulun bahçesinde bulunan Atatürk büstlerinin ise yerlerinden söküldüğü görüldü.
Vatan İlk ve Ortaokulu ve öğretmen evine de dün gece molotof kokteylleri atıldı ancak önemli bir hasar meydana gelmedi. Önceki gün özel bir dershaneye saldıran yasadışı göstericiler, dün akşam binanın demir penceresini kırarak binayı ateşe verdi. Meydana gelen yangında bina bu kez kullanılamaz hale geldi. Türkiye Kömür İşletmesi'ne (TKİ) ait lojmanların önündeki araçlar ise kundaklanarak hurdaya döndü. TKİ'nin termik santral çalışanları ile ortak kullandığı binaya atılan molotoflar nedeniyle büyük çapta maddi hasar meydana geldi.
 
DERİK'E "KÜRDİSTAN" BAYRAĞI

Mardin'in sokağa çıkma yasağı bulunan Derik İlçesi'nde dün akşam yaşanan olaylar sırasında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı, PKK ve PYD flamalarının da mahalle aralarındaki direk ve bazı yapılara asıldığı görüldü. Mardin'deki sokağa çıkma yasağı ve okulların tatil edilmesi nedeniyle Derik İlçesi'ndeki onlarca öğrenci, Mardin merkezdeki okullarına gidemedi. Dün akşam saatlerinde yaşanan olaylarda, Kaymakam İsmail Sündük'ün evinin önündeki mobese kameralarının kırıldığı görüldü. Öte yandan Kale Mahallesi'ndeki halka ait bir çok işyerinin tahrip edildi. İşyerlerinin tahrip olduğunu gören bazı kişilerin ağlayarak gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi. Tek bir fırın ile tek bir eczanenin açık olduğu ilçe merkezinde 112 acil servisi, acil hastalara ulaşmakta güçlük çekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon