Sözcü davası savcısı Asım Ekren’in hüküm giydiğine ilişkin belgeli haberimizi yandaş medya ve savcı yalanlamaya çalıştı

Savcı Asım Ekren’in adli sicil kaydını yayımlayan yandaş medya, gazetemizin Ekren’in hedef gösterdiğini iddia etti. Ekren’in 2002’de yargılandığı, haksız menfaat elde etmekten 10 ay hapis ve para cezası aldığı mahkeme belgesini yayımlıyoruz.

Yayınlanma: 07.03.2019 - 23:01
Abone Ol google-news

Sözcü gazetesinin ilk iddianamesini hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren’in 2002’de haksız menfaat elde etme suçundan ceza aldığı haberini yandaş medya ve savcı yalanlamaya çalıştı. Ekren’in “Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” dosyasında şüphelilerden haksız menfaat temin etmeye çalıştığı suçlamasıyla (irtikap suçu) hakkında açılan dava sonunda 10 ay hapis cezası ve para cezasına çarptırıldığı mahkeme kararını yayımlıyoruz.

Gazetemiz, Sözcü gazetesinin ilk iddianamesini hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren’in 2002 yılında haksız menfaat elde etme suçundan yargılandığını ve “Görevi kötüye kullanma” suçundan cezalandırıldığını, “Sözcü savcısı sabıkalı çıktı” manşetiyle okurlarına duyurdu. Haberimizin ardından açıklama yapan Asım Ekren kendisini, “Belirtilen olay 18 yıl önce olmuş, hukuki süreçten geçmiştir. Hiçbir hukuki niteliği kalmamıştır” sözleriyle savundu. Hükümete yakın bir internet sitesi ise Asım Ekren’in adli sicil kaydını yayımlayarak Ekren’in sicilinin temiz olduğunu öne sürdü.
‘Yasal engelim yoktur’

Savcı Asım Ekren mahkeme kararını yalanlayamazken, haberin çarpıtıldığını öne sürdü. Ekren, hakkında hüküm verilen olayın yargılandığı davanın mahkeme kararında da geçtiği şekilde gerçekleşmediğini de iddia etti. Haberimizin kamuoyuna yansıyan birtakım soruşturmaları şaibeli hale getirmek için yapıldığını öne süren Ekren, “Yaptığım tüm soruşturmalar hukuk çerçevesinde yapılmıştır. Atandığım görevlerde hiçbir yasal engel halim yoktur” ifadelerini kullandı.

Siyasi iradeye atıf

Ekren ayrıca söz konusu haberle “siyasi iradenin yıpratılmaya çalıştığını” öne sürdü. Açıklamasında, “Tüm terfilerim mümtazdır. Dört yıl önce kurul oy- birliği ile beni birinci sınıf savcı yapmıştır” diyen Ekren, “Haberde geçen olayla ilgili zamanın kurulu oyçokluğu ile ceza verdi. Sabıkamın olup olmadığı adlı sicil kayıtlarından anlaşılır. Talebim üzere yine kurul oybirliği ile cezayı kaldırmıştır. HSK kayıtlarında da anlaşılacağı gibi çocuğumun okulu nedeniyle ve talebim üzerine Bölge Adliye Mahkemesi’ne atandım” dedi.

Ülgen’den tepki

Hükümete yakınlığıyla bilinen gazetenin ise üzerinde, “Yukarıda kimlik bilgileri bulunan kişinin adli sicil, arşiv kaydı yoktur” ifadelerinin yer aldığı Asım Ekren’e ait adli sicil kaydını yayımlaması üzerine gazetemize açıklamalarda bulunan avukat Celal Ülgen, “Savcının sabıkasızlık kaydını yandaş bir yayın organı yayımlamakla savcı hakkındaki verilmiş bir hükme karşın savcının önlenemeyen yükselişinin üstünü mü örtmüş oluyor” diye sordu.

‘Cezalar silinebilir, kaldırılabilir’

“Bazı düşük süreli mahkûmiyetlere ve para cezalarına ilişkin sabıkalar zamanla ve talep halinde kaldırılabilir, af ile silinebilir” diyen Ülgen, “Savcının arşiv kaydı da Adli Sicil Kanunu’nun 12. maddesi 1-b-1 bendine aykırı olarak silinse de hüküm ortada, Gerekçe ortada” dedi.

Ülgen özetle şunları söyledi: “‘Merdi kıpti şecaat arz ederken sirkatin söyler’ diye bir söz vardır. Şimdi savcıyı koruma içgüdüsü ile hareket eden yandaş medya olayı inkâr edemiyor, olmadı diyemiyor, savcının önlenemez yükselişine kılıf bulamıyor ama en kolay yola sapıyor. ‘Sabıkası yok’ diyor. Sonra da önceki kurul bu konuda ceza vermişti derken olayı kabul ediyor. 4 yıl önceki kurulun da cezasını kaldırdığını ve birinci sınıf savcı yaptıklarını söylüyor. HSK’nin mahkemelerin verdiği kararı silmeye, kaldırmaya yetkisi olabilir mi? Verilen cezaların kalktığı kabul dilse bile Sözcü soruşturması için daha düzgün sicili ve geçmişi olan bir savcı bulunamamış mı?”

İşte belgeler: 




Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler