İzmir'de iki bin kişilik oturma eylemi

İzmir'de, hem IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını hem de ülke genelinde tepkiler sırasında yaşanan olayları protesto etmek isteyen yaklaşık 2 bin kişi, Alsancak'ta toplandı. Protestocular, basın açıklamasının ardından, bir saat oturma eylemi yaptı.

Yayınlanma: 08.10.2014 - 20:49
Abone Ol google-news

İzmir'de ilk olarak Eğitim Sen'e bağlı öğretmenler iş bırakıp Kobani'ye destek için, yürüyüş yaptı. Akşam saatlerinde protestocuların buluşma adresi ise, Kıbrıs Şehitleri Caddesi oldu. Çeşitli siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum örgütü temsilcileri, belli bölgelerden yürüyerek cadde girişinde toplandı. Sayıları 2 bin kişiyi bulan grup adına basın açıklamasını Özgül Türkmen yaptı. Türkmen, IŞİD'in, ABD ve Türkiye'nin, bölgeye yönelik politikalarından dolayı doğup büyüdüğünü söyledi.

İslam adına davrandığı iddia edilen katliamcı örgütün Alevi, Hıristiyan, Ezidi, Arap ve Türkmen halklarına katliam yaptığını da dile getiren Özgül Türkmen, "IŞİD, insanlık dışı uygulamalarını ve katliamlarını adım adım uyguluyor. Kendinden olmayan kimseye yaşam hakkı tanımıyor. Tüm Ortadoğu'yu bir karanlığın içine sürüklüyor. Kobani'ye yönelik kuşatma ve saldırılar 24. gününe girdi. Rojova devrimi, IŞİD faşizminin Ortadoğu'ya yönelik başlattığı katliamlara büyük biri set oluşturuyor. Çünkü Rojova devrimi, onların aksine, gerici, despotik rejimlerin yıllarca baskı altında tuttuğu Ortadoğu halklarına demokratik yeni biri yaşam vaadi demektir. Kobani haklı da, yeni yaşamı korumaya çalışıyor, onun için direniyor" dedi.

Ak parti politikaların da eleştiren Türkmen, "Hal böyle iken, hükümet, bölgede ve ülkede barışın, kardeşliğin egemen olmasını, sağlayacak politikalar üretmenin yerine, yeni biri savaş ve işgal tezkeresi çıkartarak, IŞİD faşizmine her türlü desteği vererek, derinen Kobani halkına destek olanlara kimyasal gaz ve bomba yağdırarak tarihsel olarak yerine karanlık bir gelecekten yana seçmiştir. Hükümet bu kirli oyuna ve zorbalığa derhal son vermelidir. Kobani'de yaşanacak katliamın vebalini yaşamak istemiyorsa, Türkiye sınırları içinden geçerek Mürşitpınar sınır kapısına ulaşan bir silah ve insani yardım koridoru derhal oluşturmalıdır. Daha da ötesi halkların iradesine saygı göstererek Rojava'da oluşan demokratik, özerk kanton yönetimi statüsünü tanımalıdır" diye konuştu.

Protestocular daha sonra sevinç pastanesi önünde bir saatlik oturma eylemi yaptı. Grup eylemden sonra dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler