Karanlık el... Ölü sayısı 37

Suriye'de PYD'nin kontrolünde bulunan Kobani kentine IŞİD saldırılarını protesto eden grupların yurt genelinde başlattığı gösteriler sırasında Bingöl'de düzenlenen saldırıda şehit olan 2 polisle birlikte olaylarda 35 kişi hayatını kaybetti. Bugün akşam saatlerinde ise Diyarbakır'dan kötü haber geldi. Hastanede tedavi gören 2 kişinin yaşam mücadelesini kaybetmesiyle rakam 37'ye çıktı.

Yayınlanma: 09.10.2014 - 23:18
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanı Efkan Ala yurt genelinde yapılan Kobani eylemlerindeki son rakamları açıkladı... Ala açıklamasında "35 il bu olaylardan etkilenmiştir. 2 polis şehit olmuş; 31 kişi hayatını kaybetmiştir. Bizim elimizdeki verilere göre pek çoğu grupların şiddet eyleminde hayatını kaybetmiştir... İki emliyet görevlimiz şehit olmuştur. Toplam 351 kişi yaralanmıştır. 1113 bina yakılmış ve tahrip edilmiştir. 1177 araç kullanılamaz hale getirilmiştir" dedi.

Bu açıklamanın ardından Diyarbakır'da tedavi gören iki yaralının daha hayatını kaybettiği haberi geldi. Çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e yükseldi.

İşte Ala'nın açıklaması

Emniyet müdürüne saldırı: 2 şehit

Bingöl: Olay, saat 21.30 sıralarında kent merkezindeki Cenk Caddesi üzerinde meydana geldi. Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ülker, beraberinde emniyet görevlileri ile birlikte Kobani'ye düzenenlenen saldırılara tepki gösteren protestocuların zarar verdiği işyerlerinde inceleme yaparken, silahlı saldırıya uğradı. Bir otomobilden otomatik silahlarla açılan ateş sonucu Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile koruma ekibinden Komiser Hüseyin Hatipoğlu şehit oldu. İl Emniyet Müdürü Ürker ile koruma polisi Uğur Atlı da yaralandı. Olayı gerçekleştiren saldırganlar aynı araçla olay yerinden kaçarken, yaralanan Emniyet Müdürü Ürker ile polis memuru Atlı, Bingöl Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Ameliyata alınan İl Emniyet Müdürü Ürker'in hayati tehlikesinin bulunduğu, Atlı'nın da ayağından yaralandığı bildirildi.

BİNGÖL'DEKİ SALDIRIDAN FOTOĞRAFLAR

Aydın'da sabaha kadar Kobani eylemi

Polisleri şehit ettiği iddia edilen saldırganlardan 4'ü öldürüldü

Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker'e yönelik silahlı saldırıda bulunduktan sonra 2 otomobille kaçan saldırganların Genç İlçesi yönüne gittikleri belirlendi. Saldırganların kaçtığı istikametin belirlenmesi üzerine karayolunda Jandarma Özel Harekat timleri tarafından önlem alındı. Gelen 2 araca 'dur' ihtarında bulunuldu. Araçların içinde bulunan saldırganlar askerler ateş açtı. Jandarma Özel Harekat Timlerinin de anında karşılık vermesi üzerine çatışma çıktı. Çatışmada saldırganlardan 4'ü öldürülürken, ikisi de sağ olarak ele geçirildi. Çatışmada askerlerden ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi. Biri Bingöl plakalı olan araçlarda yapılan aramalarda silah ve silahlara ait mühimmatlar bulundu.
 
ŞEHİT KOMİSERİN EŞİ ACI HABERİ MEMLEKETİ ORDU'DA ALDI

BİNGÖL'de silahlı saldırı sonucu şehit olan Komiser Hüseyin Hatipoğlu'nun eşi Sibel Hatipoğlu acı haberi memleketi Ordu'da aldı.
Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker'in kent merkezinde olaylar nedeniyle tahrip edilen işyerlerinde inceleme yaparken yanında olan ve silahlı saldırıya uğrarak şehit olan polislerden komiser Hüseyin Hatipoğlu'nun eşi Sibel Hatipoğlu acı haberle yıkıldı. 2.5 yıl önce Ordu İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yaparken Sibel Hatipoğlu ile evlenen Hüseyin Hatipoğlu'nun tayni Bingöl'e çıktı. Kurban Bayramı nedeniyle eşini Ordu'daki ailesinin yanına gönderen ve bayram sonu izin alıp kayınpederine gitmeyi planladığı öğrenildi. Ancak, Kobani protestoları nedeniyle izinlerin iptal olmasıyla üzerine Sibel Hatipoğlu'nun ziyaretini bir süre uzattığı belirlendi. Ancak, acı haberi alan Sibel Hatipoğlu'nun ailesiyle birlikte Bingöl'e gitmek için Ordu'dan ayrıldığı bildirildi.Sibel-Hüseyin Hatipoğlu çiftinin 1.5 yaşında kızı bulunuyor.
 

GAZİANTEP'TE İKİSİ ÇOCUK 4 ÖLÜ

Gaziantep’te iki grup arasında çıkan çatışmada 2’si çocuk 4 kişi yaşamını yitirdi. Mardin’in Nusaybin sınırından Kamışlı’ya geçenlerin üzerine ateş açılması sonucu ise 1 Rojavalı öldü, 2 kişi yaralandı.

Barak ve Vatan mahallelerinde korsan gösteri düzenleyen grup ile başka bir grup arasında silahlı çatışma çıktı. Tabanca ve tüfeklerin kullanıldığı çatışmada 1’i polis memuru 20’nin üzerinde kişi, kurşun ve tüfeklerden çıkan saçmalara hedef oldu. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen ambulansla kentteki hastanelere götürülen yaralılardan 15 yaşındaki Süleyman Balcı, 16 yaşındaki Sevgi Alıcı, 27 yaşındaki Ömer Uçeker ile ismi henüz öğrenilemeyen bir kişi hayatını kaybetti. Ölen 4 kişinin cesedi, otopsi için morglara alındı. Şahinbey ve Şehitkamil DBP İlçe Başkanlıklarının ateşe verildiği, bazı iş yeri ve polis araçları da zarar gördü. Adana Merkez Seyhan İlçesi Onur Mahallesi’nde Kobani için izinsiz gösteri yapan grup ile elinde Türk bayrakları ile toplanan Ülkücü grup karşı karşıya geldi. D-400 karayolu üzerinde iki grup arasında kısa süreli çatışma yaşandı. Polisin müdahalesiyle çatışma son buldu. Daha sonra IŞİD protestosu yapan grup Onur Mahallesi ara sokaklarına dağıldı. D-400 karayolu üzerinde tekbir getirip slogan atan Ülkücü grup ise sokak aralarına PKK yanlısı eylemcilerin peşinden gitmek istedi. Elinde sopa, kılıç ve pompalı tüfek bulunan kalabalık, polisin uzun namlulu silahlarla havaya ateş açmasıyla durduruldu. Yüreğir’de polis aracı molotof kokteyli atılarak yakıldı. Araçtaki Komiser Sadettin Yuvanç ve polis memuru Esat Kardaş yaralandı.

Gaziantep'te silahlı çatışma: 4 ölü 20 yaralı

 
CENAZE SONRASI ATEŞ AÇILDI 1 ÖLÜ - BELEDİYE BAŞKANI YARALANDI

Mardin: Dargeçit ilçesinde cenaze sonrası çıkan olaylarda 1 kişi öldü, Dargeçit Belediye Başkanı Sinan Akan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi yaralandı. Valilikten yapılan açıklamada göstercilerin karakola taş ve patlayıcı attığı belirtilirken, olay anında orda bulunan İHD üyesi Avukat Ahmet Arıkan, askerlerin halkın üzerine ateş açtığını söyledi.

Mardin Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İlimiz Dargeçit ilçesinde bugün (dün) saat 16.00 sularında İlçe Jandarma Komutanlığına yapılan silahlı saldırı esnasında nizamiyede görevli nöbetçi erler tarafından açılan ateşe önce uyarı atışı yapılmış, akabinde çevredeki evlerden yapılan silahlı ateş üzerine verilen karşılık sonucunda 7 gösterici yaralanarak hastaneye kaldırılmıştır. Bunlardan birisi hastanede hayatını kaybetmiştir. Adli soruşturma başlatılmıştır” denildi. Olay anında orda bulunan İHD üyesi Avukat Ahmet Arıkan, “Ölen 2 yurttaş için kurulan taziye çadırından dönen halkın üzerinde Dargeçit Jandarma Komutanlığı önünden geçerken ateş açıldı. Vali yalan söylüyor. Ne plastik patlayıcı ne taş slogan bile atılmadı. İnsanlar taziyeden dönüyordu. Provakasyon yapılmak istendi”dedi. Yaşamını yitiren Seyhan’ın ön otopsisinden çıktığını belirten Arıkan, “Ölü muayene tutanağına göre sol arka kalça kemiğinin üstünde vurulmuş. Ateşli silah yaralanması nedeniyle yaşamını yitirdi. Normal bir silah kullanılmamış. Kurşun deliği avuç içi kadar. Otopsiye giren doktorlar da şaşırdı” dedi.

Nusaybin’de 1 ölü 2 yaralı

Kobani’de çatışmalarda ölen YPG’li Selman Turan’ın cenaze töreninin ardından yüzleri maskeli bir grup, Suriye’nin Kamışlı kenti ile Nusaybin arasında bulunan sınır hattındaki telleri kaldırdıktan sonra, içinde silahlı askerin bulunduğu nöbet kulubesine çıktı. Göstericiler nöbet kulubesinin üzerine Abdullah Öcalan’ın posterini asması üzerine nöbet kulubesinde bulunan asker, havaya uyarı ateşi açarak göstericileri nöbet kulubesinden uzaklaştırdı. Daha sonra güvenlik kuvvetleri göstericilere, gaz bombalı müdahalede bulundu. Olaylanda 6 kişi atılan taşlardan, 2 çocuk da kafalarına isabet eden gaz bombası fişeğiyle yaralandı. Olaylar sırasında Kamışlı tarafından Rojavalı Beşir Mirişko (20) adlı gencin yaşamanı yitirdiği belirtildi.

Derik’te IŞİD’i protestoları gün boyu devam etti. Ölen ve yaralanın olmadığı olaylar sırasında, polisin attığı gaz bombası fişeği, Dağ Mahallesi’ndeki bir evine pencerisine isabet etti. Gaz fişeği evin bir oturma odasına düştü. Artukulu’da 52 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Şırnak Cizre’de, IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları ve PKK Lideri Öcalan’ın Suriye’den çıkarılışının 16. yıl dönümü nedeniyle
protesto yürüyüşü düzenlendi. Nusaybin caddesi ve birçok noktada olaylar çıktı. Göstericiler mobesse ve elektrik direklerini devirerek barikat kurdu, 1 araç da ateşe verildi. Göstericiler polise molotof kokteyli ve ses bombası atarken olaylarda yerel gazete muhabiri Mesut Güleş’in de aralarında bulunduğu 20 kişi yaralandı.

SİİRT'TE ÖLÜ SAYISI 5'E YÜKSELDİ

Siirt: Kent merkezinde 3 günden beri devam eden olaylarda ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Kurtalan İlçesi'nde olayların ilk gününde çıkan olaylarda Yusuf Çelik ile Muhdi Erdoğan öldürülmüştü. Aynı olaylarda Yusuf Çelik'in babası Necmettin Çelik de yaralı olarak Siirt Devlet Hastanesi'nde dün öğlen saatlerinde yaşamını yitirdi.

Kent merkezinde dün gece saat 18.30 sıralarında kimliği belirsiz kişiler tarafından Cumhuriyet Polis Karakolu’na uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Karakolda görevli polislerin de karşılık vermesi üzerine kısa kısa süreli çatışma çıktı. Çatışmada karakolun giriş kapısında nöbet tutan bir polis memuru, ayağına isabet eden mermiyle yaralandı. Tunceli Hozat’ta dün saat 21.10 sıralarında, IŞİD’in Kobani’ye sadırısını protesto eden bir grup, önce kaymakamlık konutunu taş yağmuruna tuttu. Protestolardan sonra kimliği henüz tespit edilmeyen kişiler tarafından, hakim ve savcıların kaldığı adliye lojmanına uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Silahlı saldırıda lojmanda görev yapan bir polis hafif şekilde yaralandı. Bölgeye giden özel harekat polisi, ateş edilen yönü yoğun ateş altına aldı. Çıkan çatışmada ölen ve yaralanan olmazken, ilçe merkezinden de silah sesleri geldi.

Mersin: Tarsus ilçesinde dün gece Barbaros Mahallesi’nde eylemcilere müdahale eden Çevik Kuvvet Büro Amiri Serkan Yüksel, nereden ateşlendiği bilinmeyen silahtan çıkan saçma ile bacağından yaralandı. Fahrettin Paşa Mahallesi’nde hemzemin geçit yakınlarında görev yapan polis memuru Yakup Orçun ise kafasına gelen taş ile yaralandı. Kavaklı Mahallesi’nde devam eden olayların yaşandığı bölgede bulunan Mustafa Uzun (36) ile Mesut Koçak (41), ve  ismi açıklanmayan bir kişi daha vücutlarına isabet eden saçmalar ile yaralandı.

Van’ın Beyüzümü ve Düzyol mahallelerinde dün gece yine olaylar çıktı. Çıkan olaylarda Savaş Yücedağ ve Yunus Aktaş isimli iki genç yaralandı. Muradiye’de gözaltındaki 23 kişiden mahkemeye sevkedilen 4 kişi tutuklanırken, 4 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Diyarbakır: Merkez Bağlar İlçesi Kuruçeşme semti ile Yenişehir İlçesi Şehitlik semtinde bulunan av malzemeleri satan 2 işyeri akşam saatlerinde göstericiler tarafından yağmalandı. Saldırganlar işyerlerinden 100’e yakın tüfek ile bu tüfeklere ait mühimmatları da alarak kaçtı. Bazı vatandaşların da satılmak üzere bıraktıkları tabancalarında alındığı belirlendi.

Muş: Varto’da da önceki gece bir av bayisine giren yüzleri maskeli grup, içeride bulunan silah ve mermileri yağmaladı. Çok sayıda kamu kurumu, okul ve işyeri tahrip edildi.

Antaya: Kepez’de Türk bayrağı yakıldı. Hakkari Yüksekova’da önceki gece bir grup gösterici, 2 okul ve 1 kamu binası ile 4 katlı bir kız yurdunu yaktı. Şemdinli’de ise 1 okul yakıldı. Şanlıurfa Hilvan’da dün sabaha karşı bir anaokulu göstericiler tarafından tahrip edildi ve Türk bayrağı da yakıldı.

Cenazede pompalı tüfek

Diyarbakır’da 10 kişinin öldüğü olayların yaşandığı dün görece sakin bir gün geçirdi. Diyarbakır’daki çatışmalarda ölen 10 kişiden 6’sının cenazeleri dün toprağa verildi. PKK yanlılarıyla Hür Dava Partisi (Hüda-Par) taraftarlarının yeniden karşı karşıya gelmemesi için farklı saatlerde cenaze töreni yapıldı. İlk olarak Hüda-Par üyeleri Turan Yavaş, Hüseyin Dağkak, Hasan Gökgöz ile Riyad Güneş’in için Kayapınar’daki Yeniköy Mezarlığı’nda tören düzenlendi. Bazı kişilerin mezarlıkta ellerinde pompalı tüfekle koruma yaptığı görüldü. Hüda-Par Genel Başkanı Yardımcısı Abdurrahman Cens, pompalıların kendi üyeleri olmadığını, ölenlerin yakınları olabileceğini söyledi. Öğleden sonra da HDP taraftarı Uğur Özbay ile Baver Şeyhanoğulları için tören düzenlendi. Yeniköy Mezarlığı’ndaki törende “İntikam” ve “Şehitler ölmez” sloganları atıldı.

Kadınlara darp ve taciz

Atatürk Havalimanı’nda Kobane’ye destek eylemi yapan kadınlar, özel güvenlik birimleri ve polisler tarafından darp edilip, yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yürüyüşüne de izin vermeyen polis, öğrencilere sert bir şekilde müdahale ederek, 8 kişiyi gözaltına aldı. Aralarında HDP MYK ve PM üyelerinin de olduğu Savaşa Karşı Kadın İnisiyatifi üyesi yaklaşık 50 kadın dün akşam Dış Hatlar terminalinde Kobane’ye destek için pankart açıp, sloganlar attı. Özel güvenlik birimleri ile polis ekipleri kadınları darpedip cinsel tacizde bulunarak, yerlerde sürükleyip gözaltına alındı. Bazı basın mensubu kadınlar da darp edilerek, basın kartları ve kimlik kartları polisler tarafından karşılaştırıldı. Kadınlara bir grubunda saldırdığı belirtildi. Gözaltına alınarak, otobüse bindirilen kadınlara burada da şiddet uygulandı.

Kritik görüşme sonrası HDP'den açıklama

Olaylarda Diyarbakır'da 10, Mardin'de 6, Siirt'te 5, Adana'da 1, Van'da 1, Batman'da 1 ve Van'da 1 olmak üzere salı gecesi başlayan olaylarda toplam 35 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı. Gösterilerde can kaybının olduğu iller ve ölenlerin kimlikleri şöyle:

* DİYARBAKIR: (10 ölü) Turan Yavaş, Hasan Gökyüz, Riyat Güneş, Hüseyin Ahmet Dakak, Mahmut Enes, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahsun Çoban, Uğur Özbay (19), Baver Şeyhanlıoğulları (18).

* MARDİN (6 ölü): Sinan Toprak (18), Bilal Geze (29), Mehmet Erdoğan (22), Suudi vatandaşı Fehad İbrahim Elduveric (45), Suriye vatandaşı Abdullah Muhammed Latif (43), Abdülkerim Seyhan.

* SİİRT: (5 ölü) Yusuf Çelik (17), babası Necmettin Çelik (45), Mehdi Erdoğan (35), Davut Nas (19), Kamil Taş (28).

* ADANA (1 ölü): Ahmet Albay (65)

* MUŞ (1 ölü): Hasan Buksur (25)

* BATMAN (1 ölü): Emrah Demir (23).

* VAN (1 ölü): Hamit Caner (55)

* GAZİANTEP (4 ölü)

*BİNGÖL (4 ölü)

YOLUN ORTASINDA 2 CESET

Mardin’de sokağa çıkma yasağı ilan edilen Kızıltepe ilçesinde dün akşam saatlerinde İpek Mahallesi Dedeman Kavşağı’na giden polisler, biri otomobil içinde diğeri de otomobilden çıkarılıp sürüklenen 2 kişinin cesediyle karşılaştı. Polis, silahla vurulan ve sakallı oldukları dikkati çeken 2 kişinin kimliğini belirlemek için çalışma başlattı. Mardin’de önceki günkü olaylarda Kızıltepe’de Kerem Karaaslan, Dargeçit ilçesinde Bilal Gezer ve Sinan Toprak öldürülmüştü.

IŞİD’Cİ MİSİN CİNAYETİ

Adana’nın Yüreğir ilçesinde eylem yapan gruptan bazı kişiler ile Çamlıbel mahallesinde evinin önünde oturan kişi arasında tartışma çıktı. Dün saat 21.00 sıralarındaki olayda, iddiaya göre gruptakiler bu kişiye “Sen IŞİD’ci misin?” diye çıkıştı. Tartışma sırasında gruptakiler, bu kişiye ve olayı engellemeye çalışan komşusuna bıçakla saldırdı. Bu sırada pompalı tüfek sesi de duyuldu. Kimliği açıklanmayan kişi olay yerinde öldü, komşusu da yaralandı.

170 POLİS YARALI

27 il merkeziyle 68 ilçede olay çıktı. 170 polis, atılan taş ve molotoflardan yaralandı. Olaylarda 217 kişi gözaltına alındı. 

Mersin’de Tarsus Emniyet Müdürü Haydar Çelik, dün ilçede olaylar sırasında göstericilerin açtığı ateşle bileğinden yaralandı. Siirt’in Karakol Mahalllesi’nde ise Cumhuriyet Polis Merkezi’ne kimlikleri tespit edilemeyen kişilerce saat 14.30 sıralarında uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Yaralanan 1 başkomiser tedaviye alındı.

Başta Diyarbakır, Van olmak üzere ülke genelinde 3 bin işyeri, 263 kamu binası, 190 banka, 80 siyasi parti binası, 340 özel araç, 216 resmi araç, 30 özel yurt ve dernek, MOBESE sistemleri, trafik lambası, elektrik trafoları, reklam panoları tahrip edilip ateşe verildi.

 

Okmeydanı'nda polise ateş açıldı

Polis üniversiteye Rabia ve tekbir işaretiyle girdi

Kerry'den flaş Kobani açıklaması

Atatürk Havalimanı'nda IŞİD gerilimi

Mardin'de 52 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır'da silah satan işyerleri yağmalandı

Konya'da Kobani eyleminde korkutan gerginlik

Siirt'te karakola saldırı: 1 polis yaralandı

Diyabakır'da polise silahlı saldırı!

Efkan Ala Davutoğlu yerine Erdoğan'ı aradı

Silah seslerinden etkilenen kadın öğretmen intihar etti

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler