Türk Hava Yolları, Boeing 737 Max'lerin uçuşlarını durdudu

Etiyopya Havayoları'nın Boeing 737-8 Max tipi uçağının geçen pazar Addis Ababa'da düşmesinin ardından Türk Hava Yolları (THY), filosunda bulunan 12 adet Boeing 737 Max tipi yolcu uçağının ticari operasyonlarının 13 Mart itibarıyla ikinci bir karara kadar durdurulduğunu açıkladı. Alınan bu kararın ardından bu tip uçaklar seferden çekilirken havada olan bazı uçaklar da Atatürk Havalimanı'na geri döndü.

Yayınlanma: 12.03.2019 - 18:01
Abone Ol google-news

Hava trafiği ile ilgili anlık bilgiler veren flightradar uygulaması, THY filosunda bulunan İstanbul'dan kalkış yapan Boeing 737 Max 8'lerin Atatürk Havalimanı'na geri döndüğü bilgisini fotoğraf eşliğinde paylaştı.

<haber-dikey:1291215,1291127,1289201,1291109,1289806,1289540,1287793,1286851>

Radardaki verilire göre İstanbul'dan Londra'nın Gatwick Havalimanı'na ve Birmingham'a, Nouakchott'a, İstanbul'dan havalanan Boeing 737 Max 8'lerin havadan geri döndüğü bilgisi paylaşıldı.Havadan geri dönmelerin, Türk Hava Yolları'nın, filosunda bulunan Boeing 737 Max 8'leri yere indirme kararından kaynaklandığı öğrenildi.

THY’nin resmi web sitesinde filo bilgilerine göre 12 adet B737-8 Max tipi uçak bulunduğu bilgisi yer alıyor.

DİKKATLER MAX 8'LERE ÇEVRİLMİŞTİ

Etiyopya'nın Addis Ababa kentinden Pazar günü 149 yolcu ve 8 mürettebatı ile Kenya'nın Nairobi kentine uçuş yaptığı sırada düşen Boeing 737 Max 8 tipi uçaktan kurtulan olmadı. 2018 yılı üretim tarihli uçağın aynı modeli de 29 Ekim 2018'de adı büyük bir kazaya daha karışmıştı. Endonezya Lion Havayolları'na ait Boeing 737 Max 8 tipi uçak, Jakarta-Pangkalpinang seferini yaparken denize düştü. Kazada 181 yolcu ve 8 mürettebat yaşamını yitirdi. Etiyopya Havayolları'nın düşen Boeing 737 Max 8 ile beraber aynı model uçağın son 5 ayda ikinci kez düşmesi sonrası dikkatler Max 8 tipi uçaklara çevrilmişti.

SEFERLER DURDURULDU

Konuya ilişkin açıklamada bulunan THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, "737 MAX uçaklarında uçuş sırasında ortaya çıkan emniyeti etkileyecek belirsizlik durumu netleşene kadar;  uçaklarımız 13 Mart itibariyle ticari seferlerden çekilmiştir" dedi.

 Ekşi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Sevgili Yolcularımız; Uçuş emniyeti ve güvenliğimiz birinci önceliğimizdir. 737 MAX uçaklarında uçuş sırasında ortaya çıkan emniyeti etkileyecek belirsizlik durumu netleşene kadar; uçaklarımız 13 Mart itibariyle ticari seferlerden çekilmiştir. 737 MAX uçaklarımızın sizin emniyetiniz için seferlerden çekilmesi sebebi ile oluşabilecek aksaklıkları hoşgörü ile karşılamanızı istirham ederiz. Seferleriniz ile ilgili detayları size göndereceğiniz mesajlardan. Web sitemizden ve çağrı merkezlerimizden öğrenebilirsiniz. Bu süre zarfında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzün yakın yönlendirmesi ve yardımları bizim için yol gösterici olmuştur."

Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, "Boeing 737 MAX 8 ve/veya Boeing 737 MAX 9 tipi hava araçlarının uçuşları, uçuş emniyetini teminen tedbir amaçlı olarak ikinci bir karara kadar durdurulmuştur" denildi.

HAVADAN DÖNDÜLER

THY'nin Atatürk Havalimanı'ndan kalkan TK-1997 sefer sayılı İstanbul-Londra, TK-1969 sefer sayılı İstanbul-Birmingham ve TK-595 sefer sayılı İstanbul-Nuakşot seferini yapan uçaklar, havadan İstanbul'a geri döndü.

TC-LYA kuyruk tescilli Boeing 737 Max tipi THY uçağı da İstanbul-Çardak seferini yapmak üzere pist başına geldiğinde geri çağırıldı.

THY'NİN ikinci bir karara kadar durdurduğu Boeing 737 Max'lerden Londra seferini yapan uçağı saat 19.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi. Uçak havalandıktan yaklaşık 3 saat sonra Almanya üzerinden İstanbul'a döndü. Ardından kısa bir süre sonra Birmingham uçağı ile Nuakşot uçakları da Atatürk Havalimanı'na inişlerini gerçekleştirdi. Terminale alınan yolculardan İngiltere'ye uçuşu olanlar otellere alınırken, Nuakşot'a gidecek yolcular ise başka bir uçakla gönderildiler.

GERİ DÖNEN UÇAKTAKİ YOLCU: 'TAHMİN ETMİŞTİK'

Birmingham yolcularından Metin İşgören, uçuşlarında yaşadıklarını anlattı. İstanbul'dan kalkışın ardından uçağın Almanya hava sahasındayken pilotun İstanbul'a geri döneceklerini anons ettiğini kaydeden İşgören, "Sonradan 737'nin(Max) İngiltere'ye girişlerinin yasak olduğunu öğrendik. Şimdi geri döndük. Şimdi otele yerleşeceğiz. Yarın uçakla gideceğimiz söylendi" diye konuştu.

Abdullah Nalbantoğlu ise, basın mensuplarına yaptığı açıklamada uçağın 737-Max tipi olduğunu öğrendiklerinde uçuşun iptal olabileceğini tahmin ettiklerini belirterek şunları söyledi:
"Aslında uçağa binerken farkındaydık. Haberleri takip ettiğimiz için bu uçuşun iptal olabileceğini; hatta kabin ekibine de bunu söyledik. Böyle bir uçuşa denk geldik. Tedirginlik yaşadık."

 

DÜNYA GENELİNDE UÇAKLARI İNDİRME KARARLARI

Dünya genelinde birbiri ardına havayolu şirketleri Boeing 737 Max 8 tipi uçakları yere indirme kararı aldılar. 

Birleşik Krallık Sivil Havacılık Otoritesi (CAA) bugün öğleden sonra yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık son beş ayda iki ölümcül kaza yapan Boeing 737 MAX 8 uçaklarının kullanımını yasakladığını duyurdu.

Kaza sonrası Çin, Endonezya, Singapur, Güney Kore, Avustralya ve Moğolistan söz konusu uçağın kullanımını ve hava sahalarına girişini yasakladıklarını açıklarken, ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA) Boeing'e 737 MAX 8 modeli üzerinde acil iyileştirmeler yapma çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler