Seçimleri izlemek için ilk kez gelecekler

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nden bir heyet, yarın seçimlerden önceki ön ziyaretini yapacak. Andrew Dawson’ın başkanlığındaki heyet ilk olarak Ankara’da Yüksek Seçim Kurulu’nu ziyaret edecek.

Yayınlanma: 12.03.2019 - 21:57
Abone Ol google-news

 

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için seçim güvenliği tartışmaları sürerken Avrupa Konseyi’nden bir heyet ilk kez Türkiye’de yerel seçimleri izlemek için gözlemci gönderecek. Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nden bir heyet, yarın seçimlerden önceki ön ziyaretini yapacak. İngiltere Cheshire West Belediye Meclis üyesi Andrew Dawson’ın başkanlığındaki heyet, Ankara’da Yüksek Seçim Kurulu’nu ziyaret edecek. Heyet, ayrıca Türkiye Belediyeler Birliği yetkilileri ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileriyle görüşecek.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nden 24 uluslararası gözlemci seçim gözlemi için 27 Mart’ta Türkiye’ye gelecek, heyet, 31 Mart günü Türkiye’nin çeşitli illerindeki oy verme yerlerinde seçim gözlemini yaptıktan sonra 1 Nisan’da düzenleyecekleri basın toplantısıyla gözlemlerine dair ilk bulguları kamuoyuna açıklayacak.

Hükümetten davet
Türkiye’deki genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, (AKPM) seçim gözlemcisi gönderiyor. Ancak yerel seçimler için daha önce Avrupa’dan bir heyet seçim gözlemi yapmadı. 2014 yerel seçimlerinden önce Avrupa Parlamentosu’ndan bazı parlamenterler Türkiye’ye gözlemci gönderilmesini istemiş, fakat AB, Türkiye’nin bu yönde bir talebi olmadığı için gözlemci göndermemişti.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi de yerel seçimleri o ülkenin hükümetinin daveti üzerine gözlemliyor. Türkiye’ye gelecek heyette yer alan ve Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Seçim Gözlem Bölümü yetkilisi Renate Zikmund, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada 2014 yerel seçimlerinden önce de Türkiye’ye gözlemci gönderilmesi için davet aldıklarını ancak bu davet geç ulaştığı için 30 Mart 2014’teki yerel seçimleri gözlemleyemediklerini belirtti. 31 Mart yerel seçimlerine Avrupa Konseyi’nden gözlemci gönderilmesi için hükümetten 22 Şubat’ta kendilerine davet geldiğini bildiren Zikmund, bu davet üzerine 27 Mart ile 1 Nisan arasında Türkiye’de yerel seçimleri gözlemleyeceklerini aktardı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler