Ata’dan Çanakkaleli

Mustafa Kemal Atatürk’ü tarih sahnesine çıkaran, yurt savunmasının ve özgürlük mücadelesinin simgelerinden olan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yılı törenlerle kutlandı

Yayınlanma: 18.03.2019 - 22:16
Abone Ol google-news

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü etkinliklerle kutlandı. Törenler, Cumhuriyet Alanı’ndaki Atatürk Anıtı’na, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Kerim Uça, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından çelenk sunulmasıyla başlandı. Bu sırada “TCG Burgazada” gemisinden top atışı yapıldı. Törene, Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi Marc İnnes-Brown, Avrupa Askeri Sorumlusu Tuğamiral Guy Howtorn ve Hükümet Askeri Ataşesi Albay Richard Campbell, Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçisi Wendy Hinton, Hükümet Askeri Ataşesi Yarbay Emma Tomas ile askeri ve sivil yetkililer de katıldı.

Atatürk vurgusu
Çanakkale Belediyesi Başkanı Ülgür Gökhan, 18 Mart Stadyumu’nda devam eden törenlerde kendisine getirilen konuşma yasağını, geçen yıl olduğu gibi yine sosyal medyadan yayımladığı videoyla deldi. Gökhan’ın konuşturulmaması talimatı, 2 yıl önce AKP’li Meclis Üyesi Tülay Ömercioğlu ile yaşadığı tartışmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilmişti. Gökhan konuşmasında, Çanakkale’nin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde binlerce Mehmetçiğin canıyla korunmuş, atılan her bir adımda yürekleri titreten bir kent olduğunu vurgulayarak “Tüm bu nedenlerle Anadolu coğrafyasında yaşayan herkes Ata’dan Çanakkalelidir... Her geçen yıl önemi giderek artan bu anlamlı günde; demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, özgür ve bağımsız bir vatan için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

‘Yeni Zelanda’ siyaseti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, resmi törenler kapsamında ilk konuşmasını Çanakkale 18 Mart Stadyumu’nda yaptı. Müslümanların katledildiği Yeni Zelanda’daki terör saldırısına değinen Erdoğan, özetle şunları söyledi:
“Bu bireysel bir olay değildir, örgütlüdür. Biz buradayız, biz Çanakkale’deyiz. İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldi kimileri tabutla döndü. Siz de gelirseniz dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan şüpheniz olmasın.”
Resmi törenlere daha sonra Şehitler Abidesi’nde devam edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki törenin ardından Troya Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi ve yapımı süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nde incelemelerde bulundu.

MSB’den video
Milli Savunma Bakanlığı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. yıldönümü dolayısıyla bir video hazırladı. Bakanlığın sosyal medya hesabında yayımlanan videoda Çanakkale Savaşı’nda çekilen görüntüler, Mustafa Kemal Atatürk’ün cephedeki fotoğraflarının yanı sıra Türk askerlerinin katıldığı farklı zamanlardaki operasyonlardan görüntülere yer verildi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler