YSK kararına aykırı yayınlar RTÜK’ün AKP’li üyelerinin eliyle örtüldü

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel seçime sayılı günler kala yurttaşların vergileri ile yayın yapan TRT ve diğer kanalların taraflı yayınlarına göz yumdu. RTÜK uzmanları, TRT, ATV ve diğer 10 kanalın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına aykırı yayın yaptığını raporlaştırdı. Ancak RTÜK’ün AKP’li üyeleri, iktidar bloğuna muhalefetten 10 kat fazla yer ayıran kanallar için “ihlal yok” diyerek, el kaldırdı.

Yayınlanma: 21.03.2019 - 10:27
Abone Ol google-news

Kamu kanalı TRT ve yandaş medyanın tek taraflı yayını hız kesmeden devam ediyor. Şubat ayı boyunca TRT’de iktidar lehine yapılan haberlere muhalefetin 10 katı kadar süre ayrılması raporlarla kanıtlanmasına karşın denetimden sorumlu RTÜK, iktidar temsilcilerinin oyları ile susmaya devam ediyor. Şubat boyunca, TRT, AKP-MHP ittifakına 53 saat yer ayırırken, muhalefette CHP-İYİ Parti ittifakı yalnızca 6 saat sesini duyurabilmişti. CHP’li üyelerin tepki göstermesinin ardından görüşülen kanalların yaptığı tek yanlı yayınlara ilişkin ‘ihlaller’, RTÜK’ün AKP kontenjanından seçilen üyelerin oyları ile yok sayıldı. AKP’li üyeler, verilerle sabit ihllaleri de görmezden gelerek, TRT Haber’i de aklama yoluna gitti.

Raporlar hiçe sayıldı

RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan raporlara göre, CHP ve İYİ Parti lehinde hiçbir habere yer vermeyen, sadece alehte yayınlara yer veren yayın kuruluşları, A Haber, TGRT Haber, 24, Akit TV, TV Net, Uzay Haber, Ülke, Kanal 7, Beyaz TV olarak belirlendi. YSK kararlarının hiçe sayıldığı ve vurgulanan raporlarda, “Yayın kuruluşu bu yayınlarıyla, YSK’nin 24 Aralık 2018 tarih ve 2018/1123 sayılı kararının sonuç bölümünün (b) bendinde yer alan, ‘Seçim döneminde tarafsızlık, gerçeklik, doğruluk ilkelerine uygun davranmakla yükümlü radyo ve televizyon kuruluşları ile yazılı, sözlü ve görsel basının tek yönlü, taraf tutan yayınlar yapamayacaklarına, bu kuruluşların yayınlarında demokratik kurallar çerçevesinde adaylar arasında fırsat eşitliğini sağlamak zorunda olduklarına oybirliği ile karar verilmiştir’ hükmünü ihlal ettiği” ifadeleri ile ihlaller kayıt altına alındı.

Mart ayında da değişmedi

Tepkilere karşın TRT ve diğer kanalların yanlı yayınları mart ayında da değişmedi. RTÜK’ün CHP’li üst kurul üyesi İsmet Demirdöğen’in yaptığı çalışmaya göre, haberler, canlı yayınlar, haber programları ve siyasi mitinglerin yer aldığı incelemelerde TRT Haber’de muhalefet partilerine mart ayında yer verilmedi. 1-15 Mart tarihleri arasında TRT Haber’de Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP-MHP bloğunun ‘lehine’ 55 saat 17 dakika yayın yapıldı. Bu yayınların 48 saat 5 dakikası AKP’ye, 7 saat 12 dakikası ise MHP’ye ayrıldıç Bu süre boyunca iktidarın tek saniye ‘aleyhine’ yayın yapılmadı. CHP ve İYİ Parti’ye ayrılan zaman ise 10 saat 9 dakika oldu. 8 saat 24 dakika’yı CHP’ye ayıran kanal yönetimi, İYİ Parti’ye ancak bir saat 45 dakika zaman ayırdı. TRT, CHP-İYİ Parti ittifakının aleyhine ise 7 saat 23 dakikalık yayın yapıldı.

HDP’ye bir saniye bile yok

İktidar bloğunun propagandasına ayrılan süre muhalefete ayrılan dakikaları katlasa da RTÜK verilerine göre mart ayında olumlu anlamda HDP’ye hiç yer ayrılmaması da dikkat çekti. HDP’ye ‘sıfır’ saniye ‘lehte’ yer ayrılırken, iktidarın hedefindeki partiye alehte ise bir saat 38 dakika yayın yapıldı.
Anayasa’ya aykırı

Demirdöğen, TRT’nin tutumuna tepki göstererek, “Rakamlar son derece açık ve söze gerek bırakmıyor. Anayasa ve yasasını çiğnemekte bir sakınca görmeyen TRT, bu seçim döneminde yeni bir çığır açmış, kimi özel yayıncıların misyonunu üstlenmiş, muhalefeti karalayan haberciliğe geçiş yapmıştır. Bir ittifakın haberlerine ezici bir üstünlükle yer veren TRT, az da olsa kendini ifade etme şansı bulan muhalefet partilerinin aleyhine yaptığı haberlerle bir siyasi partinin çıkarlarının bekçisi haline getirilmiştir” dedi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler