Diyarbakır’da Nevruz coşkusu

Diyarbakır’da Nevruz, onbinlerin katılımıyla ve büyük bir coşkuyla kutlandı.

Yayınlanma: 21.03.2019 - 16:19
Abone Ol google-news

<video:1306756>

Diyarbakır'da Nevruz kutlamaları, merkez Bağlar ilçesindeki parkta gerçekleştirildi. Geceden itibaren kutlamanın yapılacağı parka girişler yasaklandı. Parkın çevresindeki ana yollar da trafiğe kapatıldı. Polis, alanın çevresini demir bariyerlerle kapattı. Alanda bomba araması yapıldıktan sonra halkın ve partililerin girişine izin verildi. Yurttaşların birçoğunun yöresel giysilerle alana geldikleri görüldü.

HDP ve DBP ile yerel seçimde ittifak yapan Kürt partilerinin işbirliği ile gerçekleştirilen kutlamalara çok sayıda siyasi parti temsilcisinin yanı sıra, Avrupa'dan ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden davetli de katıldı. Nevruz kutlamasını izlemek için, 268 yerli ve yabancı basın mensubunun başvuru yaptığı bildirildi.

<haber-dikey:1306658,1306756>

Lisa Çalan halay çekti 

Alanda kurulan platformda “Mutlaka kazanacağız” yazısı dikkat çekti. Alandaki halk sık sık halaylar çekti. Protokol davetlisi olarak kutlamalara katılan 2015 yılındaki IŞİD’in bombalı saldırısında iki bacağını kaybeden sinema yönetmeni Lisa Çalan da protez bacaklarıyla, halay çekerken görüldü.

‘Bu topraklar da, bu ülke de bizimdir’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yaptığı konuşmada hükümete tecridin sonlandırılması için çağrı yaptı. Diyarbakır’ın bir kez daha tarihe tanıklık ettiğini söyleyen Buldan, iktidara şöyle seslendi: “İşte 21 Mart, işte Nevruz, işte Amed. Ankara, Tayyip Erdoğan bu meydanı gör artık. Bu meydandan yükselen barış, özgürlük çığlıklarını, tecride öfkeyi artık görün. Üç maymunu oynamaktan vazgeçin. Bir halka direne direne özgürlük ve barış için bu meydanda bir kez daha haykırıyor. Sesimiz Ankara’ya, Saray’a gidiyor. Bu sesi duymazsanız, işte o zaman biz de size bir kez daha bu halkın barıştan, demokrasiden, özgürlüklerden vazgeçmeyeceğini söylüyoruz” dedi.

31 Mart yerel seçimlerine ilişkin de konuşan Buldan “10 gün kaldı. Herkes bilsin ki bizler zalimlere karşı seçimlere gireceğiz. Bizler tek adam rejimine karşı seçimlere gireceğiz. Bu seçimlere halkın ittifakıyla, emeğin ittifakıyla, kadınların ittiakıyla ve en önemlisi Kürtlerin ittifakıyla giriyoruz. Bu ittifakın tarihsel bir önemi var. Varlığımıza saldıranlara karşı oluşturduğumuz bir güç birliği var. Kürdü inkar edenlere, iradelerini gasp edenlere karşı oluşturduğumuz bir ittifaktır. Bir kez daha haykırıyoruz. Bu topraklar da bu ülkede bizimdir. Kimsenin buyruğuyla da bu topraklardan gitmeyeceğiz. Bizden rahatsız olanlar varsa kapı da yolda açıktı” dedi.

Ardından alandaki büyük Nevruz ateşi yakıldı. Ateşi, Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesi tutuşturdu. Ateş yakılırken kalabalık, “Leyla Güven onurumuzdur” ve “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları attı. Miting sırasında zaman zaman terör örgütü lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Slogan atan 15 kişiye gözaltı

Şanlıurfa’da, HDP öncülüğünde düzenlenen nevruz kutlamalarında, terör örgütü lehine pankart açıp, slogan atan 15 kişi gözaltına alındı.

HDP İl Teşkilatı’nca Paşabağı Mahallesi’ndeki boş alanda yapılan nevruz kutlaması öncesi alanda geniş güvenlik önlemleri alındı. HDP milletvekilleri Ömer Öcalan ve Nusrettin Maçin’in de katıldığı kutlamada, halay çeken kalabalıktaki bazı kişiler terör örgütü PKK ve terör örgütü lideri Abdullah Öcalan lehine yasa dışı slogan atarak pankart açtı. Bunun üzerine polisin belirlediği 15 kişi, gözaltına alındı. Ağrı’da yapılan nevruz kutlamalarında, tecridi sloganlarla protesto eden 11 kişi gözaltına alındı.

Yasakların ardından ilk kez kutlandı

Şırnak merkez, Silopi ve Uludere ilçelerinde 3 yıl önce ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından ilk kez Nevruz kutlamaları gerçekleştirildi.
HDP İl Örgütü tarafından gerçekleştirilen kutlamalara yurttaşlar, yoğun güvenlik önlemleri altında alana giriş yaptı. Kadınlar ve gençlerin yoğunlukta olduğu kutlamalara, sokağa çıkma yasaklarında yakınlarını kaybedenlerin aileleri de katıldı.

İstanbul’da nevruz kutlamaları

İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi ve Kültür AŞ. tarafından Topkapı Kültür Parkı’nda düzenlenen etkinlikle nevruz kutlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın gösterisi ve ardından nevruz ateşinin yakılmasıyla başlayan etkinlikte, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Edirne’de 9-8’lik nevruz kutlaması

Edirne’de, Trakya Üniversitesi Rektörü Tabakoğlu nevruzu öğrencilerle Trakya’ya özgü 9-8'lik oyun havalarıyla kutladı. Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Bolcaana yemekhanesi önündeki kutlamalar Prof. Tabakoğlu ile beraberindekilerin nevruz ateşini yakmasıyla başladı. Nevruz halayı, demir dövme merasimi ve yumurta tokuşturma etkinliklerin ardından Prof. Tabakoğlu öğrencilerle Trakya’ya özgü 9-8’lik oyun havalarıyla baharın gelişini kutladı ve nevruz halayı çekti. Renkli görüntülerin yaşandığı kutlamalara katılanlara pilav ve ayran ikram edildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler