Performistanbul’da bağışlarla kurulacak kütüphane bu alanda bir ilk olacak

Yeterli yardım sağlanırsa performans sanatına ilgi duyan veya ihtiyacı olan sanatseverler için 7 binin üzerinde kaynak kütüphanede yer alacak

Yayınlanma: 23.03.2019 - 10:45
Abone Ol google-news

Geçen seneki "İhtiyaç: Sen, 672 Saat Canlı Süreç" performansından bir kare. Performans: Özlem Ünlü Kala, 2018

Performistanbul, canlı sanata adanan, performans sanatçılarını bir çatı altında toplayıp onlara sahip çıkmayı ve sanatçıları projeler ile buluşturmayı hedefleyen bağımsız bir platform. Ocak 2016’da kurulan platformda, bugüne kadar 45’in üzerinde performans sunuldu. 2018 yılında ise performans ve canlı sanat üzerine çalışan araştırmacılarla küratörlerin kaynaklara toplu olarak erişebileceği, platformun bünyesinde kurulan “Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı” (PCSAA) oluşturuldu. PCSAA’nın en çok ses getiren etkinliklerinden biri de geçen yıl “İhtiyaç: Sen” adı verilen ve 28 gün, 672 saat boyunca ara vermeksizin süren canlı performanslardı. 10 sanatçı bu süre boyunca Galata’da bulunan mekânda 9 ayrı performans gerçekleştirdi. İhtiyaç: Sen, 672 Saat Canlı Süreç’te yer alan performansların kalıntı ve arşivleri 21 Mart’ta açılan internet sitesi “ihtiyacsen.com” adresinden görülebiliyor. “İhtiyaç: Sen” etkinliğinin amaçlarından biri de PCSAA bünyesinde kurulacak kütüphane ve arşiv alanına kaynak sağlamaktı. Alınan her bilet, kütüphaneye bir kitap daha koyulması için destek anlamına geliyordu.

‘Yine İhtiyaç: Sen’

20 Şubat - 21 Mart tarihleri arasında “Canlı Sanat Araştırma Alanı İçin Yine İhtiyaç: Sen” başlıklı etkinlikleri kapsamında, alanın kapıları yeniden ziyaretçilere açıldı. Bu vesileyle mekânı ziyaret edenler, İhtiyaç: Sen’in dijital ve fiziksel arşivini inceleyebilme, dokümanter videoları izleyebilme ve düzenlenen “Canlı Sanat Konuşmaları”na katılarak sanatçı ve çeşitli konuklarla tartışmaya açılan performans sanatını farklı bir perspektiften keşfetme imkânı buldu. Performistanbul’un kurucu direktörü Simge Burhanoğlu ile eş direktörü Azra İşmen’in amacı Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı’nı tamamıyla hayata geçirmek... Yeterli destek sağlandığında performans sanatına ilgi duyan veya kaynak ihtiyacı olan sanatseverler için 7 binin üzerinde kaynak PCSAA’da yer alacak. Böylece, dünyada sayılı, Türkiye’de ise canlı sanat kaynaklarına ev sahipliği yapan ilk kütüphane kurulacak. Tüm bu çalışmaların ancak destekle hayata geçebileceğini vurgulayan Burhanoğlu, bağışlar için Performistanbul Performans Sanatını Geliştirme Derneği’nin kurulduğunu ve bağış toplamaya başladıklarını belirtiyor. Canlı sanat alanına ait kitap bağışları da yine bu derneğe yapılabiliyor.

Kütüphanenin yanında ziyaretçiler fiziksel olarak performans arşivlerine de ulaşabilecekler. Burhanoğlu, Türkiye’deki okullarda performans sanatı ile ilgili bölüm bulunmadığı gibi, ders bile olmadığına dikkat çekiyor. Türkçe kaynakların azlığını da dile getiren Burhanoğlu, yabancı dildeki kitapların Türkçeleştirilerek kütüphanedeki yerini alacağını ifade ediyor. Ayrıntılı bilgi: performistanbul. org / Destek ve iletişim için: info@ performistanbul.org. Adres: Hacımimi Mahallesi, Dibek Sk. No:32, Beyoğlu 34425 - İstanbul.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler