Yeşilay'a 'Esra Albayrak' kıyağı

Yönetiminde Erdoğan'ın kızının olduğu kuruma hazine olanakları sağlanacak.

Yayınlanma: 16.10.2014 - 09:45
Abone Ol google-news

AKP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak’ın yönetim kurulu üyesi olduğu Yeşilay ile  Kızılay’a vergi istisnası, kamu kurumlarına ait taşınmazların 49 yıllığına bedelsiz tahsisi ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden ödenek aktarılmasına ilişkin yasa önerisi verdi.

AKP daha önce Türkiye Kızılay Derneği ile ilgili verdikleri yasa önerisini Yeşilay’ı da ekleyerek dün  TBMM Başkanlığı’na yeniden verdi.

Öneri, şu düzenlemeleri içeriyor:

Kızılay Derneği’ne yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları nedeniyle teslimde bulunanların yüklendikleri vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek. İndirim yoluyla telafi   edilemeyen vergiler ise mükellefin talebi üzerine iade edilecek. Maliye, istisna ve iadeye ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.

Kızılay, Yeşilay Cemiyeti ve Türkiye Yeşilay Vakfı tarafından kuruluş amaçlarına uygun olarak  kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan mülkiyeti Hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, kamu kurum ve   kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde adı geçen dernek, cemiyet ve vakıf lehine 49 yıl süre ile  bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilecek. Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler üzerinde  ise bunlar adına bedelsiz kullanma izni verilebilecek. Bunlardan ayrıca hasılat payı alınmayacak.

Söz konusu taşınmazlar üzerinde Kızılay ve Yeşilay lehine bedelli olarak tesis edilen irtifak hakları  veya kullanma izinleri ya da kiralama işlemleri ise yasa önerisinin yasalaştığı tarihten itibaren 1 ay  içinde talep edilmesi halinde, hasılat payı alınmaksızın 49 yıl süreli bedelsiz irtifak hakkına veya kullanma iznine dönüştürülecek. Bugüne kadar taşınmazlarla ilgili tahakkuk ettirilen ecrimisil  alacakları ile kira, ön izin, kullanma izni ve irtifak hakkı bedelleri ile hasılat payları tahsil edilmeyecek, tahsih edilenler ise iade edilecek.

Kızılay’a ait iktisadi işletmeler adına önerinin yürürlüğe girdiği tarihten önceki vergilendirme   dönemlerine ilişkin tahakkuk ettirilen kurumlar vergisi ve kar dağıtımına bağlı vergi kesintisi ile bu   vergilere ilişkin gecikme zammı ve faizlerinin tahsilinden açılmış davalardan vazgeçilmesi durumunda  vazgeçilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler