CHP’de büyük yükseliş

CHP’nin ekonomi üzerine kurduğu kampanyası sahada karşılık bulurken, kesin olmayan sonuçlara göre CHP’nin 6 olan büyükşehir sayısını 4 artırarak 10’a çıkardı. CHP’nin 8 olan il belediyesi sayısı da 10 oldu.

Yayınlanma: 01.04.2019 - 01:32
Abone Ol google-news

CHP’nin, 31 Mart yerel seçimlerinde ekonomi söylemi üzerine kurduğu kampanya sandıklara da yansıdı. CHP işbirliği kapsamında aday çıkardığı 19 büyükşehrin tamamında oyunu büyük oranda artırırken kesin olmayan sonuçlara göre elindeki mevcut 6 büyükşehiri koruyarak büyükşehir sayısını 10’a, 8 olan il belediyesini de 10’a çıkardı.

12 Eylül darbesinden sonra ilk kez kurumsal olarak 1994 yılında yerel seçimlere giren CHP dünkü seçimlerde en başarılı yerel seçim sonuçlarını elde etti. İYİ Parti ile işbirliği yapan CHP bu kapsamda 19 büyükşehirde aday çıkardı. 19 büyükşehrin tamamında oyunu artıran CHP, kesin olmayan sonuçlara göre 10 büyükşehir belediyesinde seçimi kazandı.

Kesin olmayan sonuçlara göre pek çok büyükşehirde CHP ile AKP arasında başa baş bir yarış yaşanması dikkat çekti. Kesin olmayan sonuçlara, CHP’de 6 olan büyükşehir belediye sayısını 10’e çıkarırken, 8 olan il belediye sayısını da 10’a çıkardı. CHP; Antalya ve Adana’da yüzde 50’nin üzerinde oy aldı. Antalya’da açılan yüzde 55 sandık oranına göre CHP’nin adayı Muhittin Böcek rakibine yaklaşık 3 puan fark atarken, Adana’da sayımı yapılan yüzde 30’luk sandık oranına göre de CHP’nin adayı Zeydan Karalar’ın attığı fark ise 5 puan oldu.

Yavaş, ipi göğüsledi

Ankara’da sandıkların açılmasıyla AKP ile CHP arasında yaşanan başa baş yarış, ilerleyen saatlerde Mansur Yavaş lehine dönmeye başladı. Kesin olmayan sonuçlara göre Yavaş yaklaşık 2 puan farkla yüzde 50 oranında oy aldı. Ankara’da DSP’nin adayı Haydar Yılmaz’ın aldığı oyun yüzde 0,2’de kalması dikkat çekti. CHP Ankara Milletvekili ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, CHP Genel Merkezi’nde dün saat 21.20’de seçimleri Yavaş’ın kazandığını açıkladı. Kesin olmayan sonuçlara göre CHP mevcut 8 il belediye sayısını ise 10’a çıkardı. Buna göre CHP elindeki 5 il belediyesini korurken, 3 il belediyesini ise kaybetti. CHP yeni 5 il belediyesini ise kazandı. CHP elindeki Zonguldak ve Kırklareli’ni kaybederken; Çanakkale, Burdur, Sinop’u tekrar kazandı.

CHP’nin Bolu başarısı

Bolu’da Tanju Özcan büyük bir başarı elde ederek yüzde 54 oranında oy aldı. Bilecik’te de CHP’nin adayı Semih Şahin yüzde 50’nin üzerinde oy alarak büyük bir başarı elde etti. Kırşehir’de de CHP’nin adayı Selahattin Ekicioğlu yüzde 38 oranında oy alarak rakibine yaklaşık 5 puan fark attı. CHP Artvin’de yüzde 50’nin üzerinde oy alırken, Ardahan’da da yüzde 47 oranıyla seçimi kazındı. 31 Mart yerel seçimleri öncesi 17 mevcut belediye başkanı CHP’den istifa ederek, farklı partilerden ya da bağımsız olarak aday olmuştu. Kırklareli’de bağımsız aday olan Mehmet Siyam Kesimoğlu kesin olmayan sonuçlara göre seçimleri birkaç yüz oyla kazanırken, Muğla Marmaris’te, İstanbul Avcılar’da, İzmir Tire’de, Balıkesir Edremit’te, Aydın Söke’de, Kırkaleri Pınarhisar’da, Nevşehir Hacıbektaş’ta, Muğla Ortaca’da, Iğdır Karaboyunlu’da, Kütahya’da Şaphane’de eski belediye başkanları seçimi kazanamadı.

Seçimlere göre pek çok büyükşehirde sonuçlar CHP lehine değişmeye başladığı saatlerde YSK’nin CHP’ye sağladığı veri akışı kesildi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, saat 20.35’te yarım saattir YSK’den kendilerine veri akışı yapılmadığını açıkladı. Öztrak, “Güncelleme gerekçesiyle veri akışı kesildi. Seçimin ortasında veri akışının kesilmesi normal değil” diye konuştu.

CHP seçim sonuçlarını genel merkezin dördüncü katında oluşturulan Seçim İzleme Merkezi tarafından sandıkların kapanmasından itibaren takip edildi. Dönüşümlü olarak 250 kişinin görev yaptığı seçim koordinasyon kurulu, Türkiye’nin dört bir yanından gelen şikayet ve itirazları da hızlı bir şekilde ilgili ilçe başkanlıklarına iletti. CHP Genel Merkezi’nde kurulan Seçim İzleme Merkezi’nde CHP’nin sandık görevlileri ile gönüllülerden gelen ıslak imzalı tutanaklar bir araya getirildi. Islak imzalardan gelen sonuçlar YSK verileriyle kontrolü sağlandı. CHP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, başkentte sandıkların saat 17.00’de kapanmasından sonra CHP Genel Merkezi’ne geldi. Yavaş’ın genel merkezde 14. katta kendisi için hazırlanan bir odada seçimi takip etti. CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç ve İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray da seçim sonuçlarını Yavaş’la birlikte CHP Genel Merkezi’nde takip etti. Yavaş, sandıkların açılmasından kısa bir süre sonra; “Yüzler gülüyor, Ankara’da her şey kontrol altında. Bereket ve huzurun Ankara’da hakim olmasına saatler kaldı. Sandıklarımızı terk etmeyelim” diye mesaj paylaştı.

CHP Genel Merkezi’nin bahçesine çok sayıda partili geldi. Emniyet güçleri Genel Merkez’in bulunduğu cadde üzerinde geniş güvenlik önlemleri alırken, hem sokağa hem de genel merkez bahçesine barikat kuruldu. CHP’de gazetecilerin seçim sonuçlarını takip etmesi için de hazırlık yapıldı. Gazetecilerin takibi için dev ekran kurulurken, parti yetkilileri de zaman zaman gazetecilere bilgilendirme yaptı.

CHP, hem İYİ Parti hem de Saadet Partisi ile toplam 55 kentte gerçekleştirdiği işbirliği kapsamında 24 kentte aday çıkarmadı. CHP, İYİ Parti’nin adayını desteklediği 10 büyükşehir belediyesi (Gaziantep, Balıkesir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Trabzon, Denizli) ve 12 il belediyesi (Afyonkarahisar, Aksaray, Düzce, Elazığ, Isparta, Nevşehir, Karabük, Kırıkkale, Kilis, Osmaniye, Tokat, Yozgat) aday çıkarmadı. CHP Saadet Partisi’nin adayının desteklendiği Şanlıurfa ve Adıyaman’da da aday çıkarmadı.

CHP’de aday belirleme sürecinde parti içinde yoğun tartışmalara neden olan Siverek adayı Mehmet Fatih Bucak seçimleri kazanamazken, tartışmalara neden olan Bodrum ve Marmaris ilçelerinde de CHP seçimi tekrar kazandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler